SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóból bizonyára már értesülhetett a következő ügyről.
A Fotex Részvénytársaság luxus lakótelepet kíván építeni Budakeszi környékén elterülő mintegy 8 ezer négyzetméteres természetvédelmi területen. Az építkezés elkezdéséhez az építési engedélyen kívül miniszteri rendelet is szükséges, amely megszüntetné a terület természetvédelmi jellegét.
Az említett terület, amely évekkel ezelőtt került a Fotex tulajdonába, a természetvédelemben fontos szerepet tölt be, és védett növényzet is található rajta. A Fotex Rt. a vásárlás után itt istállót és lovaspályát létesített. A futtatások során az állatok a fokozottan védett területre is bementek, kárt téve ezzel a növényzetben.
A Fotex a területnek több hasznosítási módját terjesztette elő. Az egyik luxus lakótelep építését, a másik pedig repülőtér létesítését tervezi.
A Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság nem támogatja a Fotex elképzeléseit. Természetvédelmi területnek csak tíz százalékát szabad beépíteni. A teljes hasznosításhoz miniszteri hozzájárulásra van szükség. Ez oldhatja fel a terület természetvédelmi jellegét.
Mint ismeretes, a kárpótlás kapcsán született egy rendelet, amely a védett területeket értékesíthetővé tette. A konkrét ügyben úgy tűnik, sikerül megakadályozni a Fotex Rt. természetvédelmi területet csorbító terveit. Ezt látszik igazolni a Környezetvédelmi Minisztérium főtanácsosának nyilatkozata, miszerint a tárca vezetőségének nincs szándékában feloldani a terület természetvédelmi jellegét, még a Fotex Rt. kedvéért sem.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem a következő: Tervezi-e a kormány az idézett kárpótlási rendelet módosítását a védett területekre vonatkozóan? Megerősíti-e tisztelt Miniszter Úr a főtanácsos úr nyilatkozatát, amelynek értelmében egy cég profitszerzési vágyának nem fognak áldozatul esni a természetvédelmi értékek, érdekek?
Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir