DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Megköszönve a szót, elsősorban arról szeretnék beszámolni - mint ahogyan erre már Szabad György képviselőtársam is utalt a Magyar Demokrata Fórum első felszólalójaként -, hogy a magunk részéről teljes mértékben támogatjuk a beterjesztett törvénycsomagot, ezen belül a büntetőeljárás részleges módosítására vonatkozó javaslatot. Ennek rövid indokát is szeretném megfogalmazni, annál is inkább, mert most nem hangzott el az - ami néhány héttel ezelőtt, a miniszter úr expozéjában a választottbírósági törvényjavaslat kapcsán igen helyesen megfogalmazódott -, hogy ez az egész csomag is olyan törvény, amelyet a korábbi kormány dolgozott ki, és most - ha jól tudom, ha jól veszem észre - szó szerinti, változatlan formában találkozik vele az új parlament. Helyesnek tartjuk azt a gyakorlatot, hogy az általunk jónak ítélt törvényjavaslatokat - ha késéssel is - a parlament meg tudja tárgyalni.
A késést illetően itt több megjegyzés elhangzott. A törvényjavaslat a büntetőeljárással kapcsolatos részében - ha szabad ezt a szót használni - egy kicsit mindenképpen szakállas. Az új kormány már 1990-ben, tehát a hivatalba lépését követő néhány hónappal később, a büntetőeljárási törvény bizonyos módosítását illetően, az itt egységes szerkezetbe foglalt legfontosabb kezdeményezésként a kegyelmi eljárásról és a 72 órás szabályról szóló javaslatot a kormány támogatásával a parlamentnek benyújtotta. Ezt követően az ismert alkotmánybírósági döntések, valamint a későbbi törvénykezés és természetesen az emberi jogi egyezményhez való csatlakozás miatti elvárások alapján ismét át kellett vizsgálni - nem a teljes körű újraszabályozás igényével, de mégiscsak az alapvető büntetőeljárási szabályok felülvizsgálatával - a javaslat további sorsát. Akkor úgy találtuk - és örülünk, hogy a jelenlegi kormány is helyesnek találja ezt -, hogy a legszükségesebb felülvizsgálat során olyan intézkedéseket is keresztül kell vezetni a törvényen - amely 1973-ban, tehát több mint húsz évvel ezelőtt született, és hadd ne mondjam, hogy milyen jogállamiságot nélkülöző és különösen a büntetőeljárásokat illetően milyen koncepciót ötvöző és tükröző törvény felülvizsgálatáról van szó -, amely például a kerekasztal-tárgyalásokat követő Btk.-módosítás tekintetében is kötelezettséget jelentett. Hiszen a törvényjavaslat első két szakasza nem más, mint az 1989-es tárgyalások kapcsán az akkori állam elleni, büntető jogszabályok gyomlálása folytán a büntetőeljárásra tartozó kérdések elintézetlenségéből eredő, például az izgatással kapcsolatos maradvány, a jelenlegi Btk.-ban megmaradt tényállásnak a korábbi hatásköri szabályok alól történő kivétele és nem megyei bírósági hatáskörbe tartozása. Azt, hogy ez miért nem okozott problémát, gondolom, nem kell bizonygatni, hála istennek, szerencsére nem volt dolga a bíróságoknak azzal, legalábbis nem tudok ilyenről, hogy a hatásköri szabályok miatt túlságosan megterhelte volna a megyei bíróságok első fokú eljárását a most helyi bíróságra javasolt változtatással érintett ügycsoport.
Természetes, hogy a 72 órával kapcsolatos, igen fontos, alkotmányos kötelezettség teljesítését az első teendőink között gondoltuk megvalósítani. Nagyon sajnáljuk a magunk részéről, hogy erre több mint négy évet kell a parlamentnek várnia. Azért itt szeretnék egy megjegyzést hozzátenni a miniszteri expozéban elhangzottakhoz - és egy kicsit a bizottsági általános vitára alkalmassággal kapcsolatos vitára is visszautalva -, hogy igaz ugyan, hogy ez a várhatóan a legjelentősebb kiadásokkal fenyegető rendelkezés - amely tehát órában szabja meg a letartóztatással kapcsolatos bírói döntéshozatal kötelezettségét, de természetesen akik ebbe belegondolnak, nyilván tudják, hogy ez mit jelent - az őrizetbe vett személyek szállítását, rendőrségi, ügyészségi és más intézmények költségeit növelő tényezőként valóban kalkulálva lett 1990-ben ebből a szempontból, bár a törvényjavaslat nem tartalmazza - a Házszabálynak meg nem felelve, hadd mondjam - a hatásvizsgálatok és a költségtényezők tekintetében azt a képviselőket megillető tájékoztatást, amelyet a Házszabály most már kötelezően előír. Tehát annak ellenére, hogy nem tartalmazza, voltak ilyen hatásvizsgálatok, és államtitkár asszony ki is tért az expozéban arra, hogy 1990-ben az érintett intézmények, tehát a rendőrség, az ügyészség és a bíróság egyetértésével kalkulált összeg rendelkezésre állt.
Ez valóban igaz, csak azt is hozzá kell tenni, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezt az összeget a következő év költségvetése tartalmazta, azt a bíróságok javára az akkori Országgyűlés költségvetési törvénye megszavazta, és természetesen az elköltésre került anélkül - és ez a lényeg -, hogy ez az intézmény életbe lépett volna, hiszen most fogják az önök igenlő szavazataival majd valamikor bevezetni, alkalmazni, és a költségeket illetően most kerülnek abba a helyzetbe, hogy a korábban már juttatott összeg fölötti újabb, nyilvánvalóan költségeket jelentő kiadások tekintetében ez az előterjesztés - a normaszöveg helyessége mellett - ezt a számítást nélkülözi.
Ezt hozzá kell tennem, mert a mostani jogalkotásnak nem eleget kritizálható és sajnálatos módon egyre inkább gyakorlattá váló melléktünete kezd lenni az, hogy hiába van erre vonatkozó házszabályi döntés, hiába van igen alapos bizottsági előkészítés, a valóban jelentős és összegszerűen ugyan pontosan nem kimutatható, de mégis valahol megbecsülhető tételek tekintetében nem kapunk megnyugtató tájékoztatást.
Hasonlóképpen az egyik legfontosabb - és személy szerint az én működésemet kezdettől fogva meghatározó - intézkedésnek látom a törvényjavaslatban változatlan formában előterjesztett tervezetként a kegyelmi eljárással kapcsolatos, a jelenleg hatályos büntetőeljárási rendelkezésekkel szemben törvényes és a kegyelmi jog tekintetében az arra indokot látó személyeknek valóban mintegy alanyi jogává tevő azon rendelkezést, amely a kegyelmi kérvényeket - egyébként évek óta ez a gyakorlat - anélkül is a kegyelmi jog jogosultjához, tehát az államfőhöz rendeli el kötelezően felterjeszteni, ha azzal nem ért egyet akár az eljárásban ítéletet hozó bíró, akár pedig a kegyelmi előterjesztést és a felterjesztést végző igazságügy-miniszter.
Szeretném megmondani - csak nagyon halkan -, hogy a jelenleg hatályos büntetőeljárásunk erre nem adna lehetőséget. Akik ezzel foglalkoznak, bizonyára tudják, hogy Magyarországon szigorúan véve a hatályos büntetőeljárási rendelkezéseket, az elítélt vagy az eljárás alá vont nem fordulhat közvetlenül az államfőhöz, mert a miniszternek - ha a törvényt szó szerint szeretné értelmezni - csak akkor kellene a kérelmet felterjeszteni, ha kisebb vagy nagyobb mértékben egyetért, tehát támogatná a kérelmet. Mondom még egyszer: ez a gyakorlat - és nem tudok ezzel ellentétes új gyakorlatról sem - természetesen már ötödik éve megszűnt. Mindenki, aki a kegyelmet illetően indokokat keres és talál az államfőhöz fordulni, kérelmét minden különösebb nehézség nélkül a kegyelmi jog jogosultjához eljuttathatja, de a törvényes szabályozást majd csak ez a javaslat fogja megteremteni elfogadása esetén.
Természetesen a történet további folytatása az a két alkotmánybírósági határozat, amely egyrészt az adatokkal kapcsolatban, másrészt pedig a már sokat idézett és részben kritizált, az itteni szabályozást illetően kritizált alkotmánybírósági döntést illeti: a nem jogellenes magatartás ellenére elszenvedett büntetőeljárás és különböző személyi szabadságot korlátozó és vagyoni hátrányokat is okozó helyzet reparálása.
(18.10)
Én nem értek egyet azokkal a rendkívül kritikus véleményekkel, amelyek az itt, most, ebben a törvényjavaslatban szabályozott megoldást nem tartják megfelelőnek. Egyetértek azokkal - éppen az imént felszólaló Isépy képviselőtársammal is -, akik a mostani szabályozást lényegében kielégítő és a büntetőeljárás keretei között egyedül lehetséges szabályozásnak tekintik. Természetesen a jogellenes károkozás, tehát a nem kártalanításra, hanem kártérítésre okot adó hatósági magatartás - lett légyen az a büntetőeljárás bármelyik résztvevője részéről kinyilvánítva vagy elkövetve -, egészen másfajta, valóban kártérítési jogcímeket eredményez. Ezek a rendelkezések - mint jól tudják, akik a gyakorlatban is ezzel foglalkoznak - egy olyan szükséges, indokolt és a károsultak számára rendkívül kedvező megoldási utat javasolnak, amelyek a büntetőeljárás keretei között - bár bizonyos kivétellel a bonyolultabb ügyek tekintetében - gyorsabb és nyilván célravezetőbb megoldásként a teljes körű kártalanítást rendelik el, szó szerint megismételve az Alkotmánybíróság ide vonatkozó rendelkezéseit.
Természetesen a büntetőeljárás átfogó reformjának és újraszabályozásának igényét mi a magunk részéről is rendkívül fontosnak - hogy ne mondjam: égetőnek - tartjuk. Hogyan is lehetne ez másképp, hiszen legjobb tudomásom szerint - és a bizottsági ülésen erre irányuló kérdésre is részben kielégítő választ kaptunk - a kormány nem helyezte hatályon kívül azt a kormányhatározatot, amely a tavalyi év során a büntetőeljárás teljes körű kodifikációját illető alapelvek tekintetében már elfogadott határidőket, és az ott írtakat továbbra is kötelezettségként jelenítik meg, vagyis azt, hogy 1995 tavaszáig a kormánynak magáról a törvénytervezetről kell véleményt mondania, és ezt követően - remélhetőleg nem a túlságosan távoli jövőben - itt javaslatként egy valóban az 1990-es évek közepének megfelelő büntetőeljárási kódexszel fog találkozni a parlament.
Mi nem akarjuk ezért ezen a javaslaton számon kérni, amit nem tartalmazhat, és ami ellentmondana annak az igényünknek, amely úgymond az átfogó szabályozást váltaná aprópénzre. Nem is beszélve arról, hogy természetesen a kormány előterjesztése a Házszabály legkritikusabb értelmezése alapján is csak olyan mértékben módosítható javaslatokkal, ami az előterjesztés tekintetében megengedett. Tehát az itt szabályozott kérdések köre más, a büntetőeljárás egyéb területeit érintő szabályokkal nem kapcsolható össze.
Ezért, amikor mi a nagyon fontos és régóta jóváhagyásra váró javaslat támogatását tudjuk az előterjesztőnek megígérni, ugyanakkor kérjük annak a valóban komoly és sok éven keresztül folyó munkának az eredményét is mielőbb a parlament elé terjeszteni, amely a büntetőeljárás átfogó szabályozását és - az itteni, most már elemekben e módosítás kapcsán nyilván annak a törvényjavaslatnak is tartalmát képező - új szabályait fogja mielőbb megismertetni.
Mi a magunk részéről az elmondottakat egyébként - nem érintve most a többi javaslatot - a többi javaslat tekintetében is irányadónak tartjuk. Tehát mind a három másik javaslattal kapcsolatban is szeretném megfogalmazni - nem visszaélve itt a Házszabály adta lehetőségekkel - óvatos aggályunkat. Mivel voltaképpen mind a négy javaslat bírósági hatásköröket és bírósági munkát és ezzel járó költségeket jelenít meg elfogadásuk esetén, a nemsokára napirendre kerülő költségvetési törvény előírásai között szeretnénk találkozni ezeknek a reális teljesítési lehetőségeivel, és meg fogjuk találni a módját, hogy ezzel kapcsolatban a költségvetés tárgyalása során is érzékeltessük álláspontunkat. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir