VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. A Fiatal Demokraták Szövetsége nem támogatta ezt a törvényjavaslatot, és nemmel szavaztunk a végszavazásnál is.
Fönntartjuk azt a véleményünket, amit az általános vitában elmondtunk, hogy ez a szabályozás nem oldja meg a paprikahamisítás kérdését; nem oldja meg, hiszen a jövedéki termékké válás önmagában nem jelent védettséget egy termék számára. Jövedéki termék lett korábban a szesz, a dohány, az olajszármazékok, és ezeket ugyanúgy hamisítják továbbra is, mint eddig. Fölmerül a kérdés, hogy a továbbiakban hamisított termékek esetében - mint például most a porcelán - számíthatunk-e arra, hogy ezek is a jövedéki szabályozás hatálya alá kerülnek. Véleményünk szerint ez rossz precedens lenne, nem ez az útja a kérdés megoldásának.
A másik nagyon fontos ok, ami miatt nem tudtuk elfogadni ezt a szabályozást, hogy ez végeredményben emelni fogja a paprika árát, drágítja a paprikát a vásárló számára, és ennek hatása mindenképpen érződni fog azokon a termékeken, amelyekhez paprikát használnak föl. Várhatóan nőni fog a paprika fogyasztási adója - bár erre még nincsenek konkrét számok -; mindenképpen növelni fogja az árat a zárjegy, ami rákerül erre a forgalmazott termékre; s növelni fogja a költséget az az ellenőrzési és adminisztrációs költség, ami szintén emelkedni fog.
Nem jó tehát ez a megoldás. Mi jobbnak tartottuk volna, ha a kormány más úton-módon keresi a megoldás lehetőségét. Vannak olyan eszközeink, amelyekkel szerintünk, részben a büntetőjog szigorításával, részben az ellenőrzés hatékonyságának megoldásával, ezt a kérdést sokkal olcsóbban, "államosítás" nélkül meg lehetett volna oldani.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir