DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Lényegesen egyszerűbb és célratörőbb lesz a kérdés, amit most fölteszek. Szemételtakarításról van szó.
Az Alkotmánybíróság 39. számú, 1994. június 30-án kelt AB-számú határozata sorozatban döntött köztisztaságról szóló önkormányzati rendeletek egyes rendelkezéseinek megsemmisítéséről, nehéz helyzet elé állítva ezáltal az önkormányzatokat.
(14.40)
Az Alkotmánybíróság határozatában rámutatott arra, hogy a helyi közszolgáltatások körében a településtisztaság biztosítása a települési önkormányzat feladata. A szilárd hulladék elszállítását mint a településtisztaság körébe tartozó, de törvény által nem szabályozott társadalmi viszony összetevőjét, az önkormányzat rendeletben szabályozhatja. Ebben a vonatkozásban az önkormányzatot az a kötelezettség is terheli - és ezt itt szeretném hangsúlyozni, belügyminiszter úr -, hogy szervezett módon gondoskodjék a települési szilárd hulladék elszállításáról. Ennek érdekében kötelezettséget írhat elő az általa létesített közüzem részére a szemét elszállítására, de nem kötelezheti a lakosságot ennek a szolgáltatásnak az igénybevételére. Csupán a szemét elszállításának kötelezettségét írhatja elő, de az egyes polgárokra kell hogy bízza a szállítás módjának, illetve a szállítóvállalatnak a kiválasztását. Itt látható, hogy ez a szolgáltatás mint közszolgáltatás nem azonosítható a víz-, villany- és gázszolgáltatással, hiszen ez utóbbiak esetében a lakosságnak közvetlen érdeke fűződik a szolgáltatás igénybevételéhez, míg a szilárd hulladék elszállítását - a panaszok számából is láthatóan - a lakosság nem érzi magára kötelezőnek. Másrészt, ha egyéb szolgáltatást nem akar a lakosság igénybe venni, abból a közösségnek hátránya nem származik.
Egyfelől az önkormányzati törvény feladatot ad az önkormányzatnak, másfelől...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir