DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kénytelen vagyok röviden megjegyzést tenni egyrészt Demeter Ervin képviselő úr, másrészt Torgyán József képviselő úr felszólalására.
Ajánlom a képviselő urak, valamint az Országgyűlés figyelmébe azt a nem elhanyagolható tényt, hogy az 1992 decemberében elfogadott törvény három évre határozta meg a céltámogatási rendszert: hogy milyen célokra lehet pályázni, milyen feltételek mellett.
A múlt év végéig, pontosabban az ez évre benyújtott céltámogatási pályázatok fedezetéül a költségvetés 33 milliárd forintot irányozott elő, az előző évi gyakorlatnak megfelelően. A benyújtott és reálisnak minősülő pályázatok ezt kereken 28 milliárd forinttal lépték túl, vagyis a jövő évben a költségvetésben biztosítható összegből 28 milliárd forintot már elköltöttünk akkor, amikor a múlt évben jóváhagytuk a céltámogatási pályázatokat. Ha nem változtatunk a törvény előírásain és nem vonjuk szűkebbre a feltételeket, akkor a jövő évre benyújtott pályázatok várhatóan több mint 50 milliárd forinttal lépnék túl a jövő évi költségvetési keretet. Szíveskedjenek gondolkodni: hová vezet ez?
Természetesen kínálkozna egy megoldás - hogyha kicsit több lenne a költségvetés lehetősége: növelni kellene ezt az összeget.
Azt hiszem azonban, köztudott, hogy az elmúlt években a költségvetési bevétel nem növekedett, sőt, inkább csökkent. Egyszerűen nincs tehát fedezet arra, hogy a céltámogatásokra az eddigi évi 33 milliárd forintot tetemesen meghaladó - talán azt megduplázó - összeget lehetne előirányozni.
Épp ezért, ilyen körülmények között teljesen kézenfekvő, hogy a lehetőségekkel kell gazdálkodnunk, és a feltételeket újra kell szabályozni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir