DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetlen rövid észrevételt szeretnék tenni a sör fogyasztási adójával kapcsolatosan. (Derültség.) A sör fogyasztási adójának tételes része 1991-ben hektoliterenként még 880 forint volt, 1992-től 1560 forintra emelték. Mindez a piac jelentős beszűkülését eredményezte... (Akar László pénzügyi államtitkár érkezik a terembe. - Taps.), tehát mindez a piac jelentős beszűkülését eredményezte, amennyiben - a Sörgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint - a hazai sörgyárak belföldi értékesítése több mint 20 százalékkal, a sörfogyasztás pedig 16,2 százalékkal esett vissza.
A pótköltségvetés 8. számú melléklete a fogyasztási adó tételes részének 12,8 százalékos emelését irányozza elő, azaz hektoliterenként 1560 forintról 1760-ra kívánja emelni. Mindez korántsem csak a sörgyártásban érdekelt vállalkozások tiltakozását váltotta ki, hanem a választópolgárok körében is mozgolódást idézett elő, amennyiben levelezőlapon nagy számban juttattak el felhívást a képviselőkhöz ezzel a jelszóval: "Ne emeld tovább sörünk adóját!"
A magam részéről nem tudok és nem is akarok kitérni választóim kérése elől, mivel a sör Magyarországon ma már napi fogyasztási cikk, a napi munka és étkezés megszokott része, röviden népital. A tervbe vett adóemelés a legnyilvánvalóbban az értékesíthető mennyiség jelentős visszaesését fogja maga után vonni, és így az állami bevétel is veszélyeztetve van. Ha pedig ez így lesz, az árpa- és komlótermelés visszaesésére is számítani lehet. A tervezett adóemelés egyszersmind a magyar mezei gazda számára is nagy érvágást jelent, jelentős bevételkiesést fog eredményezni.
Minderre való tekintettel a tervezett adóemelés csökkentését, illetve annak alapos megfontolását ajánlanám. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir