GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Az államtitkár úr válaszára a következő viszonválaszom van:
Úgy próbálta feltüntetni, mintha ezek a munkanélküliek szinte nem rendelkeznének saját erővel, tehát gyakorlatilag lumpenül - a szavaiból ezt vettem ki -, mintha az állam pénzét ők vennék el. A Mezőgazdasági Fejlesztési Alap 20. § (2) bekezdése kimondja, hogy egy alkalommal pályázat alapján a beruházás költségének harminc százalékáig, de legfeljebb ötszázezer forintig terjedő vissza nem térítendő támogatás kapható. Tehát csak a harminc százalékát adja az állam, egyébként saját erővel kell rendelkeznie. Mondjuk egy gépberuházás költségének kétharmadát is az illető a saját pénzéből gyűjti össze.
A másik indok, hogy ezek az emberek általában rendelkeznek földterületekkel, kárpótlás alapján földhöz jutottak. Várják azt a lehetőséget, hogy dolgozni, termelni tudjanak az országnak. Még egyszer nem mondom el - hiszen a bevezetőben elmondtam -, hogy milyen céljai vannak, csak annyit, hogy minél több vállalkozó ember lehessen a mezőgazdaságban. Ha piacgazdaságot hirdet a tisztelt kormány, Lakos úr, akkor nem az a cél, hogy mondjuk egy faluban, ahol eddig csak termelőszövetkezet tudta a traktorral nem rendelkező földtulajdonos földjét művelni, most abban a faluban legyen egy-két vállalkozó is, aki saját maga bérmunkában dolgozni tud? Az lenne a piacgazdaság lényege, hogy ne legyen monopólhelyzet. Hol van itt a piacgazdaságra való törekvés, ami a kormányprogramban is szerepelt. Hol van a magántulajdon dominanciáját hirdető kormányzati elv, tisztelt miniszter úr, államtitkár úr? És valóban nemcsak a vita provokálása céljából mondom, de már csak a közigazgatási államtitkár hiányzik ahhoz, hogy az egész minisztériummal vitatkozhassak. Még egyszer elmondom, nagyon sajnálom, hogy a munkaügyi miniszter úr nincs itt.
Félreértette államtitkár úr, mert én nem a Földművelésügyi Minisztériumnak adtam fel a labdát, hamem a kormánynak. Igen tisztelt államtitkár úr, még egyszer elmondom, amit a bevezetőmben is elmondtam, hogy a kormánynak tettem fel, pontosabban először tisztelt képviselőtársamnak, mert láttam, hogy a kormány tehetetlen. Nyolc hónapja tehetetlen, nem tudja megoldani ezt a problémát. A kormány fölött áll az Országgyűlés. Azért fordulok, tisztelt képviselőtársak, önökhöz, hogy az Országgyűlés oldja meg ezt az elvi problémát. Utána az Országgyűlés utasítja a kormányt, a nem lévő Munkaügyi Minisztériumot is, amely - még egyszer elmondom - akár a Foglalkoztatási Alapból biztosíthatná azt a lehetőséget munkanélküliek számára, hogy vállalkozókká váljanak. Visszautasítom azt a megközelítést, mintha a Független Kisgazdapárt nem akarna azokon segíteni, akik nem munkanélküliek és természetesen érvényes pályázattal rendelkeznek. Dehogynem! Azt szeretnénk nyilván, ha minden ember, akinek elfogadott pályázata van, megkapná minél hamarabb a támogatást. De azért igen tisztelt államtitkár úr, még egyszer elmondom, különbséget kell tenni egy szövetkezetben, vagy állami gazdaságban, hivatalban dolgozó emberek - akinek van megélhetése, van fizetése - és egy munkanélküli között, akiknek körében öngyilkosságok történnek és teljesen kilátástalan a lehetőségük.
(13.00)
Még egyszer elmondom: erre gondoltam és ez volt az indítványom lényege. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir