LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ
LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A tervezet írásbeli indokolásában foglaltakkal egyetértünk; számunkra nagyon fontos a munkanélküliek gondjain segíteni, a mezőgazdaságban különösen. És erre fel kell használnunk minden lehetőséget, a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot is.
El kell azonban mondanom, hogy a képviselő úr által beterjesztett országgyűlési határozati javaslat nem arról szólt és nem arról szól, mint amit most a szóbeli indokolásában elmondott. A beterjesztett országgyűlési határozati javaslatban szó sincs arról, hogy honnan, milyen alapból kell vagy lehet előteremteni ezt az 500 millió forintot, úgyhogy az indokolásával a beterjesztett javaslat egyáltalán nem hozható szinte összefüggésbe sem.
A javaslat arról szól, hogy a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap odaítélésekor előnyben kell részesíteni a munkanélkülieket. Ezzel egyetértünk, de ez a javaslat nem jelent semmilyen megoldást erre, mert a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap - amelyikben sajnos nincs pénz, amelyikben sajnos 4 milliárd forint adósság van, mert az előző félévben a rendelkezésükre álló keretnél ennyivel többet költöttek el, akik dönthettek - erre nem nyújt fedezetet.
Egyetlenegy javaslata elfogadható a szóbeli indokolásban a pénzteremtésre, hogy a jogtalanul felvett mezőgazdasági fejlesztési alapokat vissza kell fizettetni.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy több mint 40 millió forint visszafizetéséről rendelkeztem, eddig ennyiről állapítottuk meg, hogy jogtalanul került felvételre, és három megyében megkezdődött a felülvizsgálata. Sajnos úgy tűnik, több esetben előfordul, hogy nem jól használták fel.
Másrészt nem jelent a beterjesztett javaslat megoldást erre a problémára azért sem, mert ha az idén nem tudjuk ezeket az alapokat feltölteni, 1995-től az alapok rendje, a juttatás feltételei megváltoznak, és természetesen az új szabályozással kell összhangba hozni a mezőgazdasági fejlesztési alapok juttatását.
Mi arra készülünk, hogy 1995-ben is támogatjuk a mezőgazdasági fejlesztéseket és figyelembe vesszük az új szabályozás során a foglalkoztatási gondokat is, ilyen határozat nélkül is. És természetesen nemcsak a foglalkoztatási gondokat, hiszen a munkanélküliség, a vidéki munkanélküliség megoldása ennél sokkal nagyobb összegeket és sokkal több figyelmet érdemel.
Ezért a beterjesztett határozati javaslat elfogadását nem támogatjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir