BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint Ön is értesült róla, 1994. szeptember 23-ára az Ipolytarnóc és Karonda közötti lezárt határátkelő újramegnyitását segítendő, gyülekezést terveztek a határ mindkét oldalán egyidőben. Ipolytarnóc polgármestere erről értesítette a területileg illetékes rendőrkapitányságot és a balassagyarmati határőr-parancsnokságot.
Az értesítésre írásos választ ugyan nem kapott, de személyesen megkeresték a két parancsnokság munkatársai. Tájékoztatták, hogy egy 1976-os egyezmény alapján a határon átbeszélni tilos... (Szórványos derültség.).., és azt tanácsolták, álljanak el a felvonulástól. Elálltak.
Nagy meglepetés volt viszont - szinte kafkai -, hogy az egyezményről a szlovák oldalon nem tudtak. Ennek alapján határtalan vigassággal a gyülekezést meg is tartották, viszont már tréfába illő az a tény, hogy a magyar oldalon fekvő Ipolytarnóc polgárai és a polgármester úr is a túloldalon tartott gyülekezésen vehetett csak részt.
Kérdezem belügyminiszter urat, miként kívánja megakadályozni a hasonló esetek ismételt előfordulását.
A napokban meg arról értesültem, hogy az Ipolydamásd és a Helemba közötti híd megnyitását nem engedélyezte a balassagyarmati határőr-parancsnokság. A kérelmet azzal utasították el, hogy a közelben megnyílt Lettkés-ipolyszalkai határátkelőt vegyék igénybe.
Ipolydamásd és Helemba szoros rokoni, baráti kapcsolatban van egymással, és azért költöttek súlyos összegeket a lebontásra ítélt Ipoly-híd megmentésére, hogy egymáshoz esetenként gyalog is - most például a búcsú alkalmából - átmehessenek. Elöregedett szegény falvakról van szó. Ipolydamásdon négyszázan laknak és nagyrészt nyugdíjasok, de a híd megmentésére, illetőleg a határnyitási költségek átvállalására mindig hajlandók voltak. Csak szeretném közölni, hogy egy szombat-vasárnapi megnyitásnak a költségei körülbelül 25 ezer forintot jelentettek a falunak, 1992-ben pedig 125 ezer forintot költöttek a híd felülvizsgálatára.
Van az ügynek még egy nagyon komoly és nyomasztó hatása is. Mivel mindkét falut nagyrészt magyarok lakják, nehezen viselik, hogy a magyar hatóság akadályozza meg a híd ideiglenes megnyitását. Kérdezem, mi az oka, hogy a magyar hatóság nem tudja engedélyezni az átkelő ideiglenes megnyitását. Köszönöm válaszát előre is. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir