DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY

Full text search

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY
DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (MDF): Alelnök Asszony! Miniszter Úr! A Horn-kormány tartja magát választási ígéreteihez: többször kijelentette, hogy személyi döntéseinél a szakértelmet és a rátermettséget tekinti meghatározónak, és nem kíván tisztogatást végrehajtani sem az állami apparátusban, sem pedig a kormány irányítása alá tartozó gazdasági szervezetekben. Ennek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy az államigazgatásban történt elbocsátások mértéke messze meghaladja azt az arányt, amelyet egy kormányváltozás indokol.
Az elmúlt hét keddjén megjelent egy sajtóközlemény, amely - természetesen indoklás nélkül - tudatta a közvéleménnyel az ÁV Rt. igazgatótanácsa nyolc tagjának leváltását, és ez azt a félelmet kelti bennünk, hogy a kormány ebben az esetben is megfeledkezik választási ígéreteiről, illetve korábbi kijelentéseiről. Alapos okunk van feltételezni azt, hogy a részvénytársaság igazgatótanácsának tagjait azért váltották le ilyen kapkodó sietséggel, mert nem voltak hajlandók szolgai módon keresztülerőszakolni azokat a személyi döntéseket, amelyeket a kormány vezető tisztségviselői rájuk akartak kényszeríteni. (Folyamatos zaj.)
Mi, ellenzéki képviselők figyelemmel fogjuk kísérni - ha megakadályozni nem is tudjuk -, hogy a Horn-kormány kiket és milyen alapon nevez ki gazdasági vezetői posztokra, hiszen tartunk attól, a szakmai szempontokon kívül ismét a politikai megbízhatóság kerül majd előtérbe. (Zaj és derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.) Köszönöm az előlegezett tapsot - várják meg a végét, akkor tapsoljanak!
Amennyiben a pénzügyminiszter úr egyetért azzal, hogy a kinevezéseknél a politikai kritériumokat mellőzzék, és így a kinevezés szempontjait csakis a szaktudás és a tehetség határozza meg, akkor nagyon megnyugtató volna, ha személyzeti ügyekben a döntést hozók körébe, legalább tanácskozási joggal független, humánpolitikai szakembereket is bevonnának. Így legalább áttekinthetővé, a közvélemény számára érthetővé válnának azok a szempontok, amelyek a leváltásoknál és kinevezéseknél elsődlegesen számbavétettek.
A pénzügyminiszter úrtól azt remélem, egyetért velem abban, hogy jelenlegi gazdasági helyzetünkből csak úgy tudunk kedvezőbb állapotba kerülni, ha a magyar állami vállalatok, pénzintézetek és más intézmények vezérkara a lehető legjobb szakemberekből és nem politikai komisszárokból, pártszempontok alapján összeállított, a megbízhatósági listákon előkelő helyezést elért szakemberpótlékokból tevődik össze. (Felzúdulás a bal oldalon. - Általános derültség.)
Kérem tehát válaszát, miként biztosítja, hogy a magyar gazdaság vezető szakembereit tehetség alapján válasszák ki, és a mai vezető állásúaknak ne kelljen valamiféle új B-listázástól rettegniük. (Füttyszó a kormánypárti sorokból. - Taps az ellenzék padsoraiban. - Általános zaj.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir