GYURICZA BÉLA

Full text search

GYURICZA BÉLA
GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudom, hogy ez nem egy könnyű pillanat, mert egymás mellett ül a honvédelmi miniszter úr és a pénzügyminiszter úr, és a kérdésem a hivatásos állomány és a honvédségi közalkalmazotti állomány helyzetének javítására vonatkozik, annál is inkább, mert a kormányprogram XIV. részében, annak is a III. fejezetében ez úgy szerepel, hogy az elsőrendű feladatok között említi, s a megfogalmazásában e feladatcsokrot úgy szabja meg, hogy az anyagi helyzet javításának lehetőségét a védelmi kiadásokon belüli megtakarításokon, átcsoportosításokon alapuló intézkedések előkészítése és végrehajtása kell hogy biztosítsa.
(15.30)
Természetes, hogy az elmúlt közel három és fél hónap időtartama alatt mind a hivatásos állomány, mind pedig az őket közvetlenül érintő kör nagy figyelmet szentelt azoknak a tájékoztatóknak, bejelentéseknek, amelyek a jelenleg, illetve a közeljövőben a programban előírt vagy a programban jelzett feladatok végrehajtását tükrözik.
Az előző kérdésemre adott válasz szerint a védelmi kiadások költségvetésének reálértékét az 1994. évi bázison kívánják megőrizni, és ez a nemzeti össztermék 1,77 százalékát jelenti. Erre vonatkozóan több helyen elhangzott nyilatkozatok alapján tudjuk: a fegyveres erők, ezen belül a Magyar Honvédség, működőképességük határára értek - így végtelenül nehéz a helyzetük. És én a magam részéről nem találtam a pótköltségvetésben, hogy hol vannak azok az átcsoportosítási területek, amelyekkel ez megoldódik. Pillanatnyilag nem ismerem, melyek azok az alapvető koncepciók, melyek alapján 1995-ben ez teljesíthető.
Engedjék meg, hogy a Honvéd újság legfrissebb számából egy örömteli tájékoztatást felolvassak: "Kínában, Mongóliában és Indonéziában ismertté vált, hogy a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatást adott az új honvédelmi törvényről, a kormányprogramban a honvédelmi tárcára kiszabott feladatokról, a honvédelem előtt álló legfontosabb teendőkről, a Magyar Honvédség helyzetéről, a haderőreformmal kapcsolatos elképzelésekről."
Kérdésem tehát az interpelláció kapcsán itt most kettős. Ha már ott ismerik - bár mi kínaiul még nem tudunk -, akkor mi az elképzelés, ezeket a beígért javításokat a válságkezelő program keretén belül milyen intézkedésekkel tervezi a minisztérium, illetve mikor várhatók ezek az intézkedések. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir