DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Amilyen csekély terjedelmű, a magyar alkotóművészet támogatása szempontjából olyannyira fontos a szerzői jogról szóló 1969. évi III. törvény módosítására irányuló törvényjavaslat. Fontos, mert törvényi szintre emelve fenntartja azt a szabályozást, amely a képzőművészeti és iparművészeti alkotások értékesítéséből származó haszonból részesíti a szerzőt, a szerző örököseit, illetve a szerzői jogi védettség lejártával az alkotóművészek közösségét.
Szeretném emlékeztetni önöket Van Gogh példájára. A nagy németalföldi festő - mint tudják - élete során egyetlen festményét sem tudta eladni, napjait nyomorban, szegénységben tengette.
(19.10)
Az elmúlt évtizedekben alkotásai ugyanakkor csillagászati árakon kerültek értékesítésre a különféle aukciókon.
Azt hiszem, hogy a mű ilyen, korántsem szokatlan értéknövekedéséből való részesedésre méltán támaszthat igényt a szerzői jogi védelmi időn belül az alkotó művész szerző, illetve annak jogutódja, ezt követően pedig az értékesítés idején élő és alkotó szerzők közössége.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat benyújtását közvetlenül az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság egy idei márciusi határozatában megállapította: a szerzői jogi törvény végrehajtásáról rendelkező 9/69. művelődési minisztériumi rendelet 13/A szakasza alkotmányellenes, mert a szerzői műhöz fűződő jogok és kötelességek körében a jogalkotási törvény értelmében törvényi szintre tartozó kérdést szabályoz. Az alkotmányossági szempontból elégtelen jogforrási szint miatt az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes rendelkezést megsemmisítette. A megsemmisített, tartalmában egyébként nem alkotmánysértő jogszabály hatályvesztésének időpontját 1994. december 31-ében jelölte meg, hogy az Országgyűlésnek módja legyen az alkotmányellenes helyzetet orvosolni, azaz megfelelő szintű törvényi szabályozás útján ezt az orvoslást elvégezni.
A megsemmisített rendelkezés előírta, hogy egyes képző- és iparművészeti alkotásoknak közvetítő vállalat közreműködésével történő átruházása esetén a Magyar Alkotóművészeti Alapítványhoz a vételár 5 százalékát kitevő járulékot kell fizetni. Mint az ismert, az Alkotmánybíróság a jogszabályok célszerűségét, hatékonyságát és igazságosságát nem vizsgálja. Ezért meg kellett vizsgálni, hogy indokolt-e e járulékfizetési kötelezettség fenntartása. Mivel a kormány álláspontja e tekintetben igenlő, a törvényjavaslat a szabályozás törvényi szintre emelését célozza.
Az előkészítés során nyilvánvalónak tűnt, hogy az alkotmánybírósági határozatban a védelmi idő letelte után fizetendő járulékra vonatkozóan kifejtettek irányadóak az ugyanolyan tárgyú jogügyletekkel kapcsolatban a védelmi időn belül fizetendő szerzői jogdíj tekintetében is. Ezért a javaslat a jogdíjfizetésre vonatkozó alapvető szabályok törvényi megállapítását is célul tűzte ki.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztázásra szorult a szerzői jogi védelmi idő után fizetendő járulék jogi természete. A szerzői vagyoni jogok védelmi idejének eltelte után ugyanis a mű közkincs, a szabad felhasználás körébe kerül, s a szerző kizárólagos vagyoni jogai megszűnnek e művel kapcsolatban. Ebben az értelemben a szóban forgó szakmai zsargonban fizető köztulajdonnak is nevezett járulék nem tartozik a hagyományos értelemben vett szerzői jogok körébe. Mindez azonban nem zárja ki a szerzői vagyoni jogok védelmi idejének lejárta után fizetendő járulék fenntartását s a szerzői jogi törvényben való szabályozását. A fizető köztulajdon jogintézménye ugyanis a szoros értelemben vett szerzői jog által szolgáltakkal azonos célok megvalósítására hivatott. Rendeltetése épp úgy az alkotó tevékenység ösztönzése, a felhasználói és a szerzői érdekek összehangolása s végső soron a kultúra fejlődésének előmozdítása, mint a védelmi idő alatt fennálló hagyományos szerzői jognak. A járulék iránti igény ezért ebben az értelemben, akárcsak a védelmi időn belüli szerzői jog, szellemi alkotáshoz fűződő jog. E jog alanya azonban nem az átruházott képző- vagy iparművészeti alkotás szerzője, hanem az átruházás idején élő és alkotó szerzők közössége, melynek nevében a hatályos jogszabály szerint is a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány - mint közös jogkezelést megvalósító szervezet - jár el. A járulékfizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések szerkezeti elhelyezésének ugyanakkor ki kell fejeznie, hogy ez a kötelezettség nem a védelmi időn belül fennálló szerzői vagyoni jogokból vezethető le, hanem önálló, külön jogcímen alapul.
Tisztelt Országgyűlés! A vázolt indokokra figyelemmel a javaslat tehát a jelenleg rendeleti szinten megállapított szabályozás fenntartására irányul. Ennek megfelelően a javaslat szerint eredeti képzőművészeti és iparművészeti alkotás tulajdonjogának kereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezet közreműködésével történő átruházásakor a szerzői jogi védelmi időn belül szerzői díjat, azt követően pedig járulékot kell fizetni. A díj, illetve a járulék mértéke a vételár 5 százaléka, annak megfizetése a vevőt terheli. E kötelesség alól csupán a múzeum és muzeális közgyűjtemény mentes. A szerzői jogdíjat az alkotás szerzőjének vagy jogutódjának kell kifizetni, a járulékot pedig az alkotói tevékenység támogatására s az alkotóművészek szociális céljaira kell felhasználni.
Az alkotmánybírósági döntésre figyelemmel továbbra is rendeletben lesz szabályozható a díj, illetve járulék átutalásának ütemezése, s annak a szervnek a megjelölése, mely a díjakat, illetve a járulékot begyűjti és szétosztja, illetve fölhasználja.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra figyelemmel kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot szíveskedjenek támogatni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir