DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Való igaz, hogy mindössze háromszakaszos törvénymódosításról van szó. Való igaz, hogy az Alkotmánybíróság egy formai alkotmánysértés miatt találta alkotmánysértőnek a kormányrendeletben történő szabályozást. De indokolt átgondolni a törvényi szabályozás keretében, hogy helyénvaló-e az ilyen járulékfizetés előírása ilyen szabályozási környezetben.
Át kell gondolni azt is, hogy szükséges-e megkülönböztetést tenni bizonyos szerzői jogosultságok között, mert véleményem szerint, ha abból indulunk ki, amit az előterjesztés tartalmaz, hogy ez a törvényjavaslat a korábbi kormányrendelet megismétlése és ezért egy gyors átfutással meg lehet szavazni, akkor figyelmen kívül hagyjuk azt a beadványt, amely nagyon részletesen, tartalmilag támadván a kormányrendeletet, mégiscsak arra késztette az Alkotmánybíróságot, hogy alkotmányellenesnek nevezze a rendeletet; megállapítván azt is, ami nagyon fontos, hogy az Alkotmánybíróság nem vizsgálta a kormányrendelet célszerűségét és az igazságtartalmát.
Valójában ugyanis két, teljesen önálló területet próbál ez a törvénymódosítás egy füst alatt kezelni. Az egyik volt a követő jog rendszere, amit államtitkár asszony említett, a másik a fizető köztulajdon rendszere.
Nagyon örvendetes az a jogalkotói szándék, hogy a képzőművészeti alkotások szerzőit utólag részesíteni akarja a mű eladásából származó haszonból. Itt hangsúlyozni szeretném, általánosságban ez a törvényjavaslat abból indul ki, hogy mindig haszon van egy adott képzőművészeti alkotás eladásakor. És föl sem merül a jogalkotó képzeletében, hogy adott esetben a szerző eladta 100 ezer forintért valamikor a műalkotást egy kereskedőnek és ez a kereskedő mondjuk csak 80 ezer forintért tudja eladni. Ebben az esetben is a törvényjavaslat szerint meg kell fizetni az 5 százalékos díjat, holott a műkincskereskedőnél, a forgalmazónál ez veszteséget jelent.
Természetesen mindenki optimistán gondolkodik, hogy egy műalkotás értéke emelkedik és nagyon találó példa a Gauguin-példa. De az elmúlt évszázadok műkincskereskedelméből tudjuk jól, hogy voltak egy-egy adott korszaknak igencsak felkapott művészei, akiket később nem is díjaztak, illetőleg jóval alacsonyabb mértékben díjaztak, mint az az adott korszak. Erre nem tud ez a törvényjavaslat megoldást találni.
Ez a törvényjavaslat úgy próbálja többlet-jövedelemhez juttatni a szerzőt, hogy valójában az ő általa elkészített alkotás művészeti többletértéket nem is tartalmaz.
(19.30)
Ha valaki egy könyvet ír, akkor - a szerzői jogról szóló törvény alapján - annak az újrakiadása természetesen többletjövedelmet jelent, és ebből óhatatlanul is részesedni kell a szerzőnek. Egy-egy festménynek vagy képzőművészeti tárgynak bármikori újraeladása ezzel foglalkozó szervezet által minduntalan többletjövedelemhez juttatja a szerzőt. Elképzelhető, hogy egy szerző életében egy műtárgy tízszer-hússzor-harmincszor cserél gazdát, ugyanazon az áron - az is elképzelhető, ha nem inflációs időszakot élünk -, mint amennyiért azt a szerző értékesítette, és minden egyes eladás után a szerző
5 százalékos díjra jogosult. Elgondolkodtató, hogy valóban az a célja ennek a törvénymódosításnak, hogy minél többször cseréljen gazdát egy gazdálkodó szervezet közvetítésével a műtárgy, és ezáltal minél többször jusson jövedelemhez a szerző.
Vannak olyan szerződések is, ahol az a szervezet, vagy az a műtárgykereskedő, amelyik patronálja a szerzőt, az alkotót, kiköti az életmű feletti rendelkezési jogot. Ez az irodalmi alkotásoknál vagy a filmművészetben ismeretes. Mit lehet tenni egy olyan szerződés esetében, amikor a műtárgy eladásakor az eladó, az alkotó lemondott minden jogáról, egy tisztességes összeg fejében átruházta a festmény tulajdonjogát a műtárgykereskedőre? És akkor születik egy törvény, amely ezzel a szerződéssel ellentétesen, valójában megnehezíti a műtárgykereskedelmet, hisz' amiért tiltakoztak a műtárgykereskedők, az ténylegesen az, hogy a vevőnek többletárat kell fizetni az adott műtárgyért: nemcsak a vételárat kell megfizetni, hanem annak plusz 5 százalékát. Nem biztos, hogy ez éppen elő fogja segíteni a műtárgy-kereskedelmet. Hisz' Magyarországon nem olyan széles az a réteg, amelyik megengedheti magának, hogy műtárgyakat vásároljon.
Sajnálatos módon az előterjesztés nem tartalmaz, és szóban sem hallottunk olyan pénzügyi adatokat, amelyek alátámasztanák, hogy az eddig eltelt időszakban - amíg hatályos volt a kormányrendelet - milyen összegre tett szert az alap, mennyi folyt be a kormányrendelet alapján ezekből a járulékokból. Mert nekünk a számszaki adatok birtokában lehetne igazából megítélni, hogy valóban egy jelentős összegről van szó, érdemes egyáltalán ezzel foglalkozni, vagy esetleg olyan jelentéktelen az összeg, amely a művészeknek nem jelent hathatós támogatást.
A fizető-köztulajdon esetében az aggályaim azzal kapcsolatosak, hogy az állam azokra a személyekre akar egy feladatot - a művészek támogatását - áthárítani, akik megveszik egy korábban élő és a védelmi idő eltelte előtt alkotott művész munkáját, akikre ez a támogatás jogilag igazából nem lenne áthárítható. Nem tartom elfogadhatónak azt az érvet - amely egy korábbi felszólalás során hangzott el -, hogy azért kell kikötni az utólagos járulékfizetést, hogy a kortárs szerzők esetében azonos pénzügyi feltételeket teremtsünk, és ne legyen drágább a kortárs szerzők műve - mert azokat szerzői jogdíj terheli -, mint a korábban elhunyt szerzők művei. Azért itt, ebben az esetben elmondható, hogy a korábbi időszakok művészeinek az alkotásai egyébként is drágábbak, mint a kortárs szerzők alkotásai.
Ha lemeztelenítjük a jogalkotói szándékot, láthatjuk, itt nem másról van szó, mint hogy az állam kivonul a mecenatúrából, nem tudja vállalni a kortárs művészek támogatását, az adókból nem folyik be olyan összeg a költségvetésbe, hogy erre az állam megfelelő összeget tudna fordítani, ezért a kortárs művészek támogatását nem oly módon akarja elősegíteni, hogy ösztönözze a kortárs művészeket minél értékesebb műalkotások létrehozására, és hogy próbálják meg saját magukat eltartani, hanem a műtárgy-kereskedelem révén akarja a kortárs művészek megélhetését támogatni. Elképzelhető, hogy ez egy jó cél, csak el kell gondolkozni azon, szintén a bevételek ismeretében, hogy mekkora összeg ez; hány olyan kortárs alkotóművész van, akinek ebből az összegből valóban olyan komoly segítséget lehet adni, hogy a létfenntartásához az megfelelően hozzájáruljon.
Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy az államnak ez a gondoskodó szerepe azért egyetlen egy ponton megáll. Tudniillik akkor, amikor múzeum vagy muzeális jellegű közalapítvány vásárol. Azoknak már nem kell megfizetni sem a járulékot, sem az utólagos fizető-köztulajdonnak minősített díjat. Ez furcsa. Azok a célok, amelyeket ez a törvényjavaslat maga elé tűz, hogy a szerzőt az alkotásával kapcsolatos értéknövekedésből próbáljuk meg juttatásban részesíteni, illetőleg a kortárs alkotóművészeket próbáljuk meg az alapítványon keresztül támogatni, miért nem követendők akkor, amikor egy múzeum vásárol? Véleményem szerint ha a többi vevő számára a javaslat előírja ezt a díjfizetési kötelezettséget, akkor illetlen dolog lenne mentesíteni ez alól a múzeumokat vagy a múzeumi közalapítványt arra való hivatkozással, hogy ezek úgyis szegények, és nincs lehetőségük arra, hogy a vételáron felül további összeget fizessenek. Sajnos azt kell mondani, hogy a magyar múzeumok olyan szegényes anyagi forrásokkal rendelkeznek, hogy egyébként sem tudják a vételárat megfizetni. Úgyhogy indokolt lenne ennek a paragrafusnak az eltörlése, és a múzeumok számára egy olyan keret biztosítása, amellyel lehetővé tennék az értékes műalkotások megvásárlását.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezeknek a gondolatoknak a jegyében olvassák el ezt a törvényjavaslatot, szóljanak hozzá a vitában, hiszen nagyon sokan vannak ebben az országban, akik számára ez a törvényjavaslat nemcsak többletdíj-fizetési kötelezettséget jelent: a művészek is figyelik, hogy az Országgyűlés hogy fog dönteni ebben a kérdésben.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir