DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Mind a törvényjavaslat indokolása, mind pedig a miniszteri expozé részletesen bemutatta, hogy a szerzői jogról szóló 1969. évi III. törvény javasolt módosítását milyen - elsősorban jogi - szempontok indokolják. Nem kívánom elismételni az indokolásban és az expozéban foglaltakat, csupán röviden a következőkre szeretném felhívni a figyelmet. Az első az, hogy én úgy gondolom, hogy nem lesz paprikás vita a törvényjavaslat fölött. A másik: hangsúlyozni kívánom, hogy az Alkotmánybíróság a szóban forgó járulék iránti igényt szellemi alkotáshoz fűződő jognak tekintette, s elvetette annak adójellegű bevételként történő megközelítését.
(19.20)
E felfogást a törvényjavaslat messzemenőkig érvényesíti.
A jogi megfontolások választ adnak arra a kérdésre, hogy a képző- és iparművészeti alkotások műkereskedőnél történő megvásárlása esetén fizetendő járulék milyen jogi alapokon nyugszik, s hogy miért van szükség a rá vonatkozó szabályok törvényben történő megállapítására.
Felvethető azonban az a kérdés, hogy magára a járulékra miért van szükség. A továbbiakban ehhez szeretnék néhány gondolatot szolgáltatni, igazodva a Házszabálynak a törvényjavaslat általános vitájával szemben támasztott követelményéhez, mely szerint annak ki kell terjednie a szabályozás szükségességének vizsgálatára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ismert, hogy bizonyos műalkotások értéke a kereskedelmi forgalomban az eredeti vételár többszörösére emelkedhet. Ez jelentős hasznot hajt a műkereskedők számára. Nyilvánvaló, hogy a mű ilyen értéknövekedéséből való részesedésre méltán támaszthat igényt a szerzői jogi védelmi időn belül az alkotóművész, szerző, illetve örököse, ezt követően pedig a mű átruházása idején élő és alkotó művészek közössége.
A szerzői jogi jogcím akkor fordul át a szerzői jogon kívüli, ám a szellemi alkotáshoz fűződő jogon belül maradó intézménnyé és jogcímmé, amikor a mű átruházásából származó haszonból már nem a szerző jogi értelemben vett örökösei, hanem szellemi örökösei részesednek. Nem hiszem, hogy az utóbbiak a szóban forgó részesedésre csekélyebb erkölcsi vagy gazdasági alappal tarthatnának számot, mint a szerzőt túlélő családtagok.
Nem csupán erről van azonban szó. A szerzői jogi védelmi időn túl fizetendő járulék ugyanis kiegyenlítő szerepet is betölt. Járulék hiányában csökkenne a kortárs műalkotások kereslete, mert azok még szerzői jogi védelem alatt állnak és átruházásuk esetén jogdíjat kell fizetni. Ha nem tartanánk fenn a védelmi idő után fizetendő járulékot, a szerzői jogdíj olyan felárat jelenthetne, amely a kortárs műveket indokolatlanul hátrányosabb helyzetbe hozza a szerzői jogi védelem alól az idő múlásával már kikerült alkotásokhoz képest.
A szóban forgó járulékfizetési kötelezettség fenntartása mellett szóló legfontosabb érv közvetlenül nem kötődik a szerzői jogi megfontolásokhoz, hanem a kultúra finanszírozásának mai magyarországi helyzetét veszi alapul.
Mindenekelőtt a szabályozásnak arra az elemére kell utalnom, hogy a befolyt járulékokat az alkotói tevékenység támogatására és az alkotóművészek szociális céljaira kell felhasználni. Az alkotóművészi tevékenység állami mecenatúrájának lényegében teljes megszűnésével, a kultúra támogatására fordítható költségvetési pénzeszközök megcsappanásával előálló helyzetben úgy vélem, elengedhetetlen és az alkotóművészek számára nélkülözhetetlen egy olyan bevételi forrás fenntartása, amely nem terheli az állami költségvetést és a kultúrát sem önmagából kívánja - Münchhausen báró módjára - fenntartani.
E járulék ugyanis a képzőművészeti vagy iparművészeti alkotást a műkereskedőtől megvásárló személyt terheli, vagyis azt, akinek módjában áll műalkotásokat vásárolni és aki erre amúgy is hajlandó pénzt áldozni.
Tisztelt Ház! A napirendünkön szereplő törvényjavaslat csupán a szerzői jogi törvény részleges, inkább technikai jellegű módosítását jelenti. Ismeretes az is, hogy az előző Országgyűlés az idén már módosította a szerzői jogi törvényt, részben a szerzői jogi védelmi idő felemelése, részben az előadóművészek, hangfelvételgyártók és a műsorsugárzó szervezetek jogainak kiterjesztése érdekében.
Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az 1960-as évek végén született szerzői jogi törvény sokáig már nem toldozható, foldozható tovább, az elkövetkezendő évek nagy feladata lesz e törvény újraalkotása.
Ezzel kapcsolatban csupán egyetlen, a törvényjavaslattal összefüggő megjegyzésre szorítkoznék. A javaslatban szabályozott jogdíjat, illetve járulékot a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány gyűjti be és fizeti ki a szerzőknek, illetve fordítja az alkotóművészek támogatására. E közalapítvány a korábbi - állami szervként működő - Művészeti Alap helyett jött létre. Szerzői jogi szabályainkból adódó feladata, hogy az érintett alkotóművészeknek a jogdíjakkal és a járulékkal kapcsolatos, egyedileg nem gyakorolható jogait kezelje, érvényesítse. Magánszervezetként lát el tehát úgynevezett közös jogkezelési feladatokat. Ugyanakkor az irodalmi és zenei területen a szerzői jogokat ma is állami szerv kezeli.
Úgy vélem, hogy az új szerzői jogi törvényben ezen a helyzeten változtatnunk kell, ki kell alakítanunk az egyedileg nem gyakorolható szerzői jogok közös, kollektív kezelésére szolgáló magánszervezetek rendszerét, amelyekben érvényesülhet a szerzők egyesülési, társulási szabadsága. Erre nem csupán az európai példák követésének kényszere késztet, hanem a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megvalósított kollektív jogkezelés sikeressége is biztathat.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra figyelemmel kérem képviselőtársaimat, hogy a magyar alkotóművészet fennmaradása és fejlődése érdekében támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir