DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Sepsey képviselőtársam hozzászólását nem tudom igazán szó nélkül hagyni, mert aki nem foglalkozik egy jogintézménnyel, valószínűleg nem érti annak a lényegét.
Úgy gondolom, egyértelmű volt a miniszteri expozéból és az előbb elhangzott hozzászólásból, hogy a jogharmonizáción túl két sarkalatos pontja van ennek az egész módosításnak. Az egyik az, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez nem adójellegű kötelezettség, visszahelyezte a szerzői jog körébe ennek szabályozását, azaz ez az intézmény vagyonértékű jogként jelenik meg a szerzői jogban. A másik egy teljesen érthető dolog, mert a képzőművészeti alkotásokkal kapcsolatos vagyoni jogvédelem eddig megoldatlan volt, tudniillik az egész szerzői jogi intézmény arról szól, hogy minden további felhasználás után a szerzőnek díjazás járna.
Jól hozta a példát Sepsey képviselőtársam, csak rossz következtetésekre jutott a végén; tudniillik ez volt az egyetlen, ahol a további felhasználás után a szerző semmiféle díjazásban nem részesült ez idáig, illetve nem megfelelő módon. A másik, hogy nem egy szocializált intézmény az alap, ez a világon mindenhol természetesen működő jogvédő közösség. Ha azt vetette volna fel, hogy egy szerzői jogvédő hivatalt meg kell szüntetni, ezen már el kellene gondolkodni, de nem erről szólt a zene. Én úgy gondolom, így helyes és teljes a kép, ha az intézményt úgy kezeljük, hogy a szerzői jog egész rendszerében próbáljuk elhelyezni, és akkor máris nem jutunk téves következtetésekre. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir