DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Mécs Imréhez hasonlóan én is meg vagyok illetődve. Meg vagyok hatódva, hiszen soha nem gondoltam volna - még pár évvel ezelőtt -, hogy valaha én a magyar nép szentélyéből, a magyar Országházból, a pulpitusról beszédet mondhatok; arról a pulpitusról, ahonnan Erzsébet királynő, gróf Apponyi Albert és a magyar nép egyik legnagyobb fia, Bajcsy-Zsilinszky Endre mondott beszédet. Megköszönöm, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, részben a Független Kisgazdapártnak, másrészt a magyar népnek. Köszönöm.
Rátérve mondanivalómra az expóval kapcsolatban, szeretném elmondani: előttem már többen beszéltek arról, hogy az expó megrendezése milyen fontos szerepet játszana a nemzeti korszerűsödés, a megújhodás és felemelkedés területén. Hangsúlyozták, hogy a magyar jövő megalapozása szempontjából mennyire fontos az expó megrendezése, mivel egy nemzet célja nem lehet csak a jelenlegi, a mai gazdasági, társadalmi problémák megoldása. Célként kell kitűzni a nemzeti felemelkedést, az alkotó emberi tevékenység kiteljesítését, a magyar nép jövőbe vetett bizalmának erősítését. Egyszóval az eddig felszólalt ellenzéki képviselők között egyetértés volt abban, hogy a világkiállítás megrendezése össznemzeti ügy.
Én most egy másik nézőpontból, egyrészt a vidéki Magyarország szemszögéből szeretném hangsúlyozni a világkiállítás megrendezésének fontosságát; másrészt arra kívánok rámutatni, hogy miért érdeke a határainkon túl élő magyarságnak az expó megrendezése.
Az első kérdés az, hogy milyen esélyt jelentene az expó a vidéki Magyarország felemelkedéséhez.
A vidék érdeklődése óriási volt és jelenleg is az. A Balaton környéki megyék az európai nagy tavak találkozóját tervezték megvalósítani, megismertetni a nagy tavak életét az ide látogatókkal. A Tisza melletti megyék régi hagyományt, a tiszai karnevált szerették volna felújítani.
Terveik szerint a Tisza felső folyásánál indult volna a karnevál, amely megállt volna minden jelentősebb településen; egészen Szegedig tervezték megvalósítani, ahol egy központi fesztivállal zárult volna az ünnepség. Tiszakécskén Európa-falu építését tervezték, ahol a kontinens népei építenék meg jellegzetes épületeiket. Fertődön hangversenyeket rendeznének; Kaposváron Adria-Alpok színházi találkozót; Kisvárdán a várszínházi esték nyújtanának programot; Gyulán és Sárváron huszár világtalálkozóra került volna sor; a különböző magyar borvidékek is különféle elképzelésekkel várják az expót. Ezeket a rendezvényeket, amelyek felsorolása korántsem teljes, a helyi önkormányzatok részben saját erejükből, másrészt magánvállalkozók bevonásával szándékozták megvalósítani, központi támogatás nélkül.
Köztudomású, hogy mezőgazdasági termékeink nagy részét nem tudjuk eladni Nyugatra.
A vidéki idegenforgalom fejlesztése azért lett volna fontos, mivel az ide látogató külföldinek a Nyugatra egyébként eladhatatlan mezőgazdasági termékeinket a legmagasabb feldolgozottsági szinten tudtuk volna szolgáltatni. Ide látogatnának a szovjet utódállamok képviselői, szakemberei, így mintegy a keleti kereskedelem központja lehetne hazánk.
Az ország gazdasági fejlesztésével csak azokat az irányokat célozhatjuk meg, amelyekre Nyugat-Európa nem féltékeny.
Az expó elmaradása visszaveti az ország idegenforgalmi fellendülését; visszaveti azt, hogy vendégfogadásra készüljön fel az ország.
Tisztelt Képviselőtársaim! Olaszország nemzeti jövedelmének nagy részét az idegenforgalom adja. Miért nem lehet hazánkban is ilyen mérvű a bevétel?
A vidék számára elfogadhatatlan, hogy az expó ürügyén csak Budapestről beszélünk. Senkinek eszébe nem jut felmérni azokat a károkat, amelyeket az expó lemondásával a vidéki Magyarország szenved. A többszörösen hátrányos helyzetben levő magyar parasztember, a földműves, vállalkozó végre büszke lehetett valamire. Elégtételt kaphatott volna hazájától az oly sok megaláztatásért. A kormány expóval kapcsolatos döntése meggátolja a kitörési lehetőséget az egész magyarság, a magyar nemzet számára, amelynek lehetőségétől megfosztani a magyar népet óriási felelőtlenség.
A vidéki önkormányzatok, a különböző szervezetek, gazdasági alakulatok, vállalkozók az expó előkészítésébe már eddig is sokat fektettek. Nem engedhetjük meg, hogy egyszerre mindez semmivé váljék! A helyi önkormányzatok, vállalkozók pályázatokkal készültek, amelyek megyei koordinálását, előkészítését a megyei közgyűlések felvállalták; elsősorban azért, hogy a legmegfelelőbb módon lehessen a megye, a tájegység folklórját, művészetét, idegenforgalmi látványosságait, gazdaságát reprezentálni.
A kormány az egyoldalú bejelentés előtt nem kérdezte meg sem a világkiállítással foglalkozó szervezetek képviselőit, sem pedig a helyi önkormányzatok véleményét. Megint a vidék szenvedte el a nagyobb kárt, mivel a főváros az expó nélkül is több milliárdos beruházáshoz jut a már megkezdett és befejezésre ítéltetett létesítmények kapcsán.
Mi, kisgazdák nem értünk egyet azokkal az álláspontokkal, hogy az expó elmaradásával nem kerül hátrányosabb helyzetbe a vidék, mivel a kiállításból csak a főváros profitált volna. Álláspontunk szerint az expó elmaradása tovább növeli a szakadékot a főváros és a vidék között, ami nem engedhető meg. A magyar vidék történelmi esélyt kapott a falvak, kisvárosok, megyei központok, sőt egész régiók infrastruktúrájának, szolgáltatási színvonalának javítására, emelésére. A kormány döntésének eredményeképpen megszűnik a vidék esélye a gyorsabb fejlődésre, felzárkózásra.
Egy környezetvédő mondta: a népnek nemcsak rossz hangulatát állandóan tápláló, passzivitásra ösztönző megnyilvánulásokra van szüksége, hanem valamilyen pozitívumra, egy közös célra, optimizmusra is, amiért érdemes tenni, küzdeni, valamire, ami végre felráz minket, a magyar népet. A kormány váratlan bejelentése az expó lemondásáról mintegy bénító hatással semmibe veszi a szervezők, a hazai és külföldi kis- és nagyvállalkozók, építészek, grafikusok, látványtervezők, kereskedők, idegenforgalmi szakemberek pénzben kifejezhetetlen alkotó gondolatát, optimizmusát, jövőbe vetett hitét.
Mindenkinek ismerős ez a kifejezés: a hatalom arroganciája. Vajon minek nevezhetjük a kormány magatartását, miután éppen csak az érdekeltekkel, a vállalkozókkal, az önkormányzatokkal, a politikai ellenzékkel nem tárgyalta meg előzetesen döntését?
(12.10)
Az MSZP és az SZDSZ választási programja vállalkozásbarát politikát, a gazdaság fellendítését ígérte a választóknak. Az expó elmaradása lerombolja a magyar nép maradék életkedvét... (Zaj a bal oldalról.)..., lelkesedését, alkotókészségét. A magyar nemzet gazdasági és szellemi érdekei megkövetelik, hogy ezzel a világ által felkínált lehetőséggel éljünk a magyarság javára.
A magyar vidék szempontjából különösképpen elfogadhatatlan az expó elvetése, mert a vidéki Magyarországról érkezett pályázatok száma már az ezret is meghaladta. A pályázatok mögött közösségek, vállalkozók sokasága sorakozott fel.
A határainkon túl élő magyarság szempontjából mit jelentene a világkiállítás? Igazolná a magyarság 1100 éves ittlétét a Kárpát-medencében; igazolná, hogy képesek voltunk államot, kultúrát alkotni és fennmaradni, annak ellenére, hogy népünk szenvedte a legtöbbet a Kárpát-medencében az elmúlt évszázadokban. Erre az optimizmusra azért volna szükség, mert a hazáján kívül élő magyarság állandó kirekesztésnek, sértegetésnek van kitéve. Kolozsvár soviniszta polgármestere kijelentette, hogy a magyarságnak ezerévi ittlét sem volt elegendő ahhoz, hogy civilizálódjék.
A világkiállítás lehetőség volna arra, hogy megmutassuk, mire képes a magyar nép: mintegy reményt, optimizmust adna a magyarságnak, jövőjét illetően. A világkiállítás az ország viszonylagos stabilitásának elismerése lett volna. Ha visszalépünk, kiderül, hogy Magyarország sem áll szilárdabb talajon, mint a környező balkáni országok. A "balkáni" jelző ugyanis a káoszt, a megbízhatatlanságot, az adott szó be nem tartását jelenti. Az anyaországtól elszakadt magyarság ellenségei örülnének visszalépésünknek, és mindent megtennének lejáratásunkra - hát kell ez nekünk?
Véleményünk szerint társadalmi szerződést kellene kötni a világkiállítás megrendezése érdekében: össznemzeti összefogással, a Széchenyi-gondolat alapján, amely úgy hangzott, hogy "Merjünk magyarnak lenni!" Az elmondottak és a Széchenyi-gondolat alapján a kormány expóval kapcsolatos előterjesztését a Független Kisgazdapárt frakciója elutasítja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir