DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnök asszony, nyilvánosan elhangzott a kérdés, udvariatlanság lenne nem megválaszolnom. (Derültség.)
Tehát úgy gondolom, hogy az alkotmányos előírás a világkiállítás megtartására vonatkozott. Ha a kormány úgy gondolta, hogy valamilyen okból nem kívánja a világkiállítást megrendezni, akkor a törvénnyel szemben nem léphetett volna fel, hanem kérhette volna - hiszen ez az alkotmányos joga megvolt és megvan a mai napig is - az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának az összehívását. Ezt egyébként én tegnap elmondtam, igen tisztelt Orosz képviselőtársam, ha figyelt volna, már fel sem tette volna ezt a kérdést. És ha kérte volna a rendkívüli ülésszak összehívását, akkor itt előadhatta volna, hogy nem tartja célszerűnek a világkiállítás megtartását, s ezért kéri az Országgyűlés ellentétes döntését, mint ahogy a korábbi törvényben, illetőleg országgyűlési határozatban megnyilatkozott az Országgyűlés. (Soós Károly Attila: Ezt is tette.) Ha az Országgyűlés ezt a határozatot, illetőleg törvényt módosította volna, hatályon kívül helyezte volna, attól a pillanattól kezdve nyílt volna meg a kormány lehetősége, hogy azt mondja: én most már nem rendezek expót. Azért nem rendezek expót, mert az Országgyűlés ezt nekem előírta.
De a kormány nem léphet fel az Országgyűléssel szemben, az alkotmányos rend annak a hierarchiának felel meg, hogy az alkotmányos hierarchia csúcsán áll az Országgyűlés, és a kormány az Országgyűlés alatt van, és addig van alkotmányos rend Magyarországon, amíg a kormány betartja az Országgyűlés utasításait. Ha a kormány megteheti, hogy az Országgyűlés utasításaival szembefordul, másként jár el, mint ahogy azt előírjuk a számára, attól a pillanattól kezdve van az állampárti diktatúra, amikor a kormánynak van egy parlamentje és nem az Országgyűlésnek van egy kormánya, amint az az alkotmányos demokráciában illik. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir