SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Fidesz eddig nem élt vissza az önök türelmével e vita során, de szükségesnek tartjuk elmondani és még egyszer kifejteni, rögzíteni álláspontunkat.
A Fidesz ellenezte az expót, és ma is ellenezné, ha nem az lenne a helyzet, hogy egy már elindult beruházásról kell véleményt mondani. Most tehát nem az a kérdés, hogy jó-e az expó vagy sem, hanem hogy mi jár nagyobb haszonnal vagy kisebb kárral: az elutasítás vagy a megrendezés. Az expóberuházás gazdaságpolitikai döntés; erről úgy lehet véleményt alkotni, ha megnézzük, mi az egyenleg a ráfordítások és az elérhető haszon között. Mivel mi úgy látjuk, hogy ma a kármentés a feladat, a kormánynak egy olyan döntési alternatívákat bemutató törvényjavaslatot kellett volna a parlament elé terjesztenie, amelyben az egyik véglet az expó lemondása, a másik véglet az expó változatlan formában történő megrendezése. Sajnáljuk, hogy ez nem így történt. Nem ez történt, és ez a formai oka annak, hogy elutasítjuk a törvényt.
A tartalmi vonatkozásokról néhány szót.
A törvényjavaslat indoklásának 6. oldalán szerepelnek a 4. §-hoz kapcsolódóan azok az indokok, amelyek az egyetemeket, a felsőoktatás fejlesztését érintően szólnak a lemondásról. Itt ez a törvényjavaslat - idézek az indoklásból egy rövid részletet: "a kormányt hatalmazza fel arra, hogy a világkiállítási és a hozzá kapcsolódó fejlesztési alapból, valamint az felsőoktatási innovációs kötvényből megvalósuló beruházások tulajdoni kérdéseit rendezze. Erre az egyetemi célú építmények legcélszerűbb hasznosításának biztosítása érdekében van szükség".
A tulajdonviszonyokat nyilvánvalóan rendezni kell. Ezeknek a tulajdonviszonyoknak a rendezése érdekében azonban egyértelműen ki kellene mondani, hogy mit tart a kormány "legcélszerűbb hasznosítás"-nak. Hiszen egy egyetemi épületet, amely sok mindenre alkalmas azon kívül is, hogy tanítanak, oktatnak vagy kutatnak benne, elvileg lehet hatékonyabban és célravezetőbben is hasznosítani, mintsem egyetem céljára, ugyanis az ott szereplő beruházások kapcsán egy-egy ilyen ingatlan nagyobb értékkel bír, mint egy egyetem önmagában.
Információim szerint az eddig kibocsátott kötvények összege közel 5 milliárd forint. Föl kell tennünk a kérdést, hogy mi történik ezzel az 5 milliárd forinttal, hiszen a törvényjavaslatban csak az szerepel, hogy erről a tételről a kormányzat fog dönteni. Ez az 5 milliárd annak idején és elvileg arra lett megcímkézve, hogy a felsőoktatás fejlesztésére fordíttassék; arra a fejlesztésre, amely elsősorban budapesti egyetemeket érint, a Műszaki Egyetem, az ELTE és akár a Közgáz vonatkozásában. Nem tudom, született-e azóta megnyugtató megállapodás; nem tudom, megszületett-e az az ígérvény a kormány részéről, hogy márpedig ezt a pénzt a felsőoktatás fejlesztésére fogja fordítani - ezekre a kérdésekre nem tudom a választ.
Ezt a törvényjavaslatot annak idején én azért kritizáltam, mert úgy nyúl a felsőoktatás fejlesztéséhez, hogy nem készít hozzá koncepcionális fejlesztési törvényt vagy tervet, ha már nem is törvényi szintűt. Nem lehet úgy felsőoktatást fejleszteni, hogy nem gondolom végig a vidéki egyetemek és főiskolák sorsát, az univerzitások kialakításának politikai eszközrendszerét, de célként kitűzöm ezt; nem lehet így dönteni arról, hogy csak Budapesten legyen-e ilyen "valami" vagy ne legyen. Ezért azt mondom, egyrészt nem lehet kiragadni a fejlesztési politikából csak Budapestet, ugyanakkor jelen esetben megnyugtató választ kell adni ennek kapcsán a budapesti egyetemi fejlesztésre is.
A másik tartalmi vonatkozás, ami miatt jelen esetben kritizálom a törvényjavaslatot, legfőképpen Budapest fővárost, illetve főként a XI. kerületet érinti. Itt is hadd idézzek néhány dolgot, csak azért, hogy megválaszolatlan kérdésekre mutassak rá.
(10.50)
Azt írja az indoklás, hogy a tulajdoni kérdéseket rendezni kell - idézem: "Nem volna célszerű, ha ezek állami tulajdonban maradnának, hiszen kifejezetten az adott városrész működtetéséhez szükségesek, fenntartásuk tehát nem lehet állami teendő." Jelen esetben a közművekről van szó. Ezeket a közműveket értelemszerűen átadják az önkormányzatoknak, és azt írja az indoklás és maga a törvény is, hogy térítésmentesen adják át ezeket a beruházásokat: utakat, közműveket.
Az indoklás tovább folytatja az ezt érintő témákat - és itt egy egész bekezdést hadd idézzek: "A megállapodások - mármint a kormány és az önkormányzatok között létrejövendő megállapodások - értelemszerűen egyik esetben sem terjedhetnek ki a Világkiállítási Programiroda kezelésében lévő állami tulajdonú vagyoni elemekre, amelyekkel az állam is rendelkezhet, így az önkormányzatoknak vagy közüzemeknek való átadásuk nem indokolt." Kérem szépen, itt arról van szó, hogy a közműveket átadják, a közművek környékén, területén vagy azokhoz kapcsolódóan létező vagyonokat pedig nem adják át az önkormányzatoknak - azok állami tulajdonban maradnak.
A közművek működtetése jelen esetben terhet jelent az önkormányzatoknak addig, amíg a közművek hasznosítása vagy működtetése közvetlen haszonnal nem jár - márpedig én nem tudok most olyan állapotú közműről, aminek a működtetése haszonnal járhat. Az önkormányzatra - jelen esetben a XI. kerületi önkormányzatra - nagyon nagy teher hárul.
Továbbá ez a törvényjavaslat nem ad választ arra sem, hogy ezeknek az infrastruktúráknak az átadása milyen határidővel történik meg. Nem tudjuk, hogy ezek a határidők az átadást érintik-e a jelenlegi formában. Ehhez például hozzá kell tennem: az expó építésének leállítása úgy történt meg, hogy mindennemű anyagmegrendelést leállítottak. Ez azt jelenti, hogy sem egy deka betont, sem 20 szem homokot nem lehet venni. Nem lehet úgy befejezni vagy folytatni most az infrastrukturális beruházásokat, hogy azokból valami értelmes dolog jöjjön ki a végén; nem tudják olyan állapotban megépíteni ezeket a dolgokat, hogy értelmes folytatásuk lehetséges legyen.
Ez a probléma az, ami - ha átkerül az önkormányzatokhoz ez az infrastruktúra - abban a pillanatban óriási krachot okozhat. Azért fogalmazok így, mert lehetséges, hogy egy tehetséges önkormányzat át tudja hidalni ezeket a dolgokat, vagy kap olyan hiteleket vagy támogatást a kormánytól - de ezekre még mind nincs válasz.
Ezeket azért érdemes elmondani és kérdésként is föltenni önöknek, mert az az ingatlantömeg, amelyik ma az expó területén van, és amelyre már infrastrukturális beruházások történtek, egy későbbi hasznosítás során komoly értékkel bír. Azt a kérdést kell tehát ennek kapcsán föltenni, hogy mihez kezd ezzel az ingatlantömeggel, ezzel a vagyontömeggel a kormány. Valamilyen választ kellene találni erre. Mert azt gondolom, ha például egy kerület vagy Budapest főváros - mert itt nem csak kerületi dolgokról van szó - megkapja valamilyen arányban ezt a vagyoni tömeget, ezt az ingatlantömeget, akkor ő fogja értékesíteni, és az abból befolyó jövedelmét saját területének a fejlesztésére fogja költeni. Ez jelenti azt, hogy Budapest főváros ebből az értékesítésből a város más pontjain valamilyen fejlesztést elvégez, valamilyen csatornázást megcsinál, valami közműhálózatot végigvisz, vagy akár a járulékos utakat megépíti a nullás körgyűrűhöz; jelentheti azt a XI. kerület esetében, hogy valahogy kompenzálja azoknak a lakóknak a problémáit, kárait, akik az adott terület közelében élnek.
Azért is fontos feltenni azt a kérdést, hogy mikor adja át a kormány ezeket a területeket, és mikor fejeződik ott be a beruházás, mert, kérem szépen, a híd építése miatt például a Szerémi úti lakóknak évek óta problémáik vannak, és ezek a problémák csak növekedni fognak azáltal, ha az elterelő utak arra mennek, de nem épül meg mondjuk az elterelő úttal kapcsolatos zöld védőgyűrű. Ezek olyan dolgok, amikor megint csak azt kell föltenni kérdésként, amire Tardos Márton is utalt: mikor lesz nyugalmuk a kerület lakóinak, a polgároknak, akik érintve vannak? Azért kell így föltenni ezt a kérdést, mert itt most már nemcsak a XI. kerületről van szó, hanem Csepelről, a Ferencvárosról és a hozzá kapcsolódó területekről.
Visszatérve most már arra a részre, amit az általános gondolatkör befejezéseképpen szeretnék elmondani. Hadd mondjam azt, hogy a további tartalmi, hiányzó részek közül ugyancsak beszélni kellene kicsit a számokról - bár ezt mindenki nagyon unja már. Ennek kapcsán hadd rögzítsek azért néhány dolgot.
Ez a törvényjavaslat nem tartalmazza az expó lemondásával kapcsolatban fölmerülő költségeket és a kártérítés összegét. Az előző szónok elmondta, hogy a tálalásban van különbség a jelen kormányelőterjesztés és az ez előtti kormányelőterjesztés között. Nos, tényleg azt tudom mondani, hogy valóban van tálalási különbség: ez a törvényjavaslat nem beszél azokról a kártérítési összegekről, a lemondással fölmerült költségekről, az elmaradt haszonról, amit kalkulálni kell egy normális döntéshez.
És hadd utaljak arra, hogy a lemondás esetén elmaradó közvetlen és közvetett bevételekről egyaránt szó lehet. Ez a törvényjavaslat kizárólag a rövid távú költségvetési szempontok figyelembevételével készült el.
Eszerint az elérhető megtakarítás folyó áron - minden adat folyó áron - 45 milliárd forint. Ebben - értelemszerűen - nincsenek benne a lemondás költségei. A kormány ráadásul egy millecentenáris, kibővített eseménysorozat megrendezéséről beszél, amely bevallottan 10-20 milliárd költséggel jár. Ekkor az expó lemondásának megtakarítása, ha levonom az előző számból, 20-25-30 milliárdra csökken máris.
Ha egy szűkített expót vennénk figyelembe - tehát bizonyos olyan infrastrukturális beruházásokat sem tekintenénk expóköltségnek, amelyeket fejlesztésként mindenképp el kell készíteni -, akkor elérhetőnek látszik ebben az esetben a nullszaldó is.
Összegzésül: mi szerettük volna látni - és még reménykedünk abban, hogy választ kapunk -, mit jelent az expó lemondása vagy esetleges megrendezése. Ma az 1990-es helyzet érvei alapján ezt nem lehet eldönteni. A mostani helyzetből kell kiindulni, hisz' a beruházás már elindult. Ha az expót közel nullszaldósra ki lehet hozni, akkor meg kell rendezni.
Jó lett volna, ha megnyugtató, konkrét, kiszámítható, jövőre utaló politikai válaszokat kaphattunk volna a felsőoktatás fejlesztése, illetve a városnak, a kerületeknek átadandó infrastruktúra, illetve vagyoni átadás lehetőségével kapcsolatban.
Mi úgy látjuk, hogy ennek a törvényjavaslatnak a megközelítése elsősorban politikai, és hiába minden számháború. A polgárok csak azt tudják, hogy számháború van, és ők sem tudnak érdemben véleményt nyilvánítani, hogy a számok alapján hogyan döntsenek: a fehéret vagy a feketét válasszák.
Mi azt gondoljuk, hogy ez a törvényjavaslat így egyoldalúra sikeredett, és a politikai szempontú megközelítést támasztja alá. Ezért nem tudjuk elfogadni ezt a törvényjavaslatot, és törekedni fogunk arra, hogy módosító indítványainkkal legalább azokra a kérdésekre megnyugtató választ kapjunk, amelyek az egyetemeket, illetve Budapest, a kerületek lakóit érintik. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir