SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi politikai államtitkár: Köszönöm, elnök asszony.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sorban hallottunk a kormányra olyan megjegyzéseket, amelyeket - úgy gondolom -, néha vissza kell utasítani, de valóban igyekszem önmérsékletet gyakorolni. Viszont bizonyos túlzásoknál szeretnék megszólalni. Amikor Lányi Zsolt úr elmondta, hogy jó három hónapja a kormány úgy döntött, hogy expó nem lesz, akkor szeretném a becses figyelmét felhívni arra, ez a kifejezés: "jó három hónapja" - legalábbis pontatlan. Ha jól emlékszem, a kormány első ülése volt pontosan három hónappal ezelőtt. A kormány megalakulása pedig azt megelőzően három nappal. Akkor még semmiféle expódöntés nem volt. Lányi úr megjegyzése a korábbi kormányra vonatkozhatott esetleg. Én pedig nem emlékszem arra, hogy Boross Péter úr vagy az ő kormánya azt mondta volna, hogy expó nem lesz. (Moraj az ellenzék padsoraiban.)
A másik dolog ennek kapcsán: ennél jóval később a kormány természetesen úgy döntött, hogy a parlamentnek azt javasolja: mondjuk le ezt a szakkiállítást. Akkor valóban ezt döntötte és ezt hozta nyilvánosságra. Nem pedig azt, hogy expó nem lesz.
Arról, hogy lesz-e expó vagy nem lesz expó, önök fognak itt dönteni. Minden ellenkező híresztelés ellenére ez így van. S ha a mélyen tisztelt ellenzék úgy gondolja, hogy nem ez a helyzet, akkor javasolják azt, hogy szüntessük be ezt a vitát. Ha önök szerint el van döntve az, hogy nem lesz expó, akkor nem tudom, hogy miről vitatkozunk. Én úgy tudom, hogy ez még nincs eldöntve, és pontosan erről folyik a vita.
Többször felmerül az, hogy a kormány megsérti a törvényben előírt kötelezettségeit. Ezt így általában szokták mondani. Az, hogy megsérti vagy nem sérti - ez konkrétan eldönthető kérdés. Tessék szíves lenni megmutatni: a kormánynak melyik az a lépése, amellyel megsértette a törvényt. Szerintem nincs ilyen lépés. Én ezt állítom. S ha önök ennek az ellenkezőjét állítják, akkor önöknek kell konkrétan megmondani, hogy mivel sértette meg a kormány a törvényt.
Lányi Zsolt képviselő úr ezen kívül még azt is mondta, hogy az expóhoz csatlakozó vállalkozókat - akik beruházni akarnak az expóba - elriasztjuk. Kérem szépen, ezt az elriasztást már az előző kormány elvégezte abban az értelemben, hogy nem voltak ilyen vállalkozók. Akik nincsenek, azokat nem lehet elriasztani. Ha egyszer nem akarnak beruházni ebbe... Több alkalommal említettük ennek konkrétumait.
Önök előtt is ismeretes, hogy az a bizonyos, a Duna másik partján levő kialakított 18 telek - összesen 14 hektáron - volt a vállalkozói beruházások potenciális célpontja. Az volt a remény, hogy ott 60-70 milliárd forint értékben beruházások készülnek, miután megvásárolják a vállalkozók ezeket a telkeket. Mindenki előtt ismeretes, hogy nem került sor ilyen megvásárlásra. Összesen két telek kelt el. Egyiket sem külföldiek vásárolták meg. Az egyiket egy állami vállalat, a MOL vásárolta meg. Tehát nem voltak olyan beruházók, olyan külföldi beruházók, akiket el lehetne riasztani, mert nem voltak külföldi beruházók. Kérem, én a továbbiakban is nagy önmérséklettel fogok viselkedni. De ha túlzásba viszik a valótlan, pontatlan állításokat és a kormány minden alap nélküli rágalmazását törvénysértésekkel, akkor a továbbiakban is fenntartom magamnak azt a jogot, hogy röviden hozzászóljak a vitához.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket és türelmüket! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir