DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném az írásban kiadott anyag egyik mondatát helyesen értelmezni. Egy képviselő által a parlamentbe benyújtott interpelláció semmiképpen nem tekinthető kicsinyes politikai célokra való felhasználásnak. Egy levitézlett politikussal pletykalapban megjelent interjú, amely valótlan adatokat és hamis következtetéseket tartalmaz, az viszont igen.
(14.50)
Az első megoldás egy demokráciában nem csak lehetséges, hanem szükséges is; a másodikat nem lehet tiltani, de tudni kell, hogy árt az ország érdekeinek.
Tisztelt Ház! A Carlos-dokumentumok felülvizsgálata alapján újból meg tudtuk állapítani - ahogy az írásos anyagban is szerepel -, hogy Magyarországon a terroristáknak soha, egyetlen pillanatig kiképzőbázisuk nem volt, sem anyagi, sem technikai eszközökkel nem támogatták őket. A titkosszolgálatok feladata a megfigyelés, és a politikai döntés megszületése után az országból való kiszorításuk volt. Szakmailag, figyelembe véve azt, hogy első alkalommal találkoztak a nemzetközi terrorizmus képviselőivel a magyar titkosszolgálatok, teljesítményük a mai szemmel is elfogadhatónak ítélhető meg.
Azt viszont el kell ítélnünk, hogy az akkori politikai vezetés csak hosszas huzavona után volt hajlandó megvonni az éles határvonalat a szabadságharcosok és a terroristák között; lassan és vonakodva hozták meg azokat a politikai döntéseket, amelyek az eltávolításukat megalapozták. Ezzel lehetővé tették, hogy a terroristák hosszabb időt tölthettek az országban. Nem tudunk egyetérteni azzal sem, hogy a kiszorításuk során kizárólag a magyar érdekek védelmét tekintették az egyetlen fontos szempontnak.
A mai magyar kormány terrorizmussal kapcsolatos politikája teljes mértékben megegyezik az Antall- és a Boross-kormány ebben az ügyben vállalt politikájával. Azt tartjuk, hogy a magyar érdekeket maximálisan védeni kell, de közben minden erővel részt kell venni abban a nemzetközi együttműködésben, amely a terrorizmus visszaszorítását célozta meg. Ezt tette az előző kormány, és ezt tesszük mi is a Carlos-ügyben. Azt azonban őszintén el kell mondanom, hogy olyan perdöntő bizonyítékok nincsenek a birtokunkban, amelyekről az elmúlt hónapokban néhány külföldi és hazai újságban olvasni lehetett.
Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság ülésén valamennyi parlamenti párt egyetértett azzal, hogy a terrorizmus minden fajtája ellen minden törvényes eszközzel harcolni kell. Ezt teszik a titkosszolgálatok, a rendőrök, a határőrök nap mint nap. Azt hiszem, valamennyiünk közös érdeke, hogy ezt minél sikeresebben tegyék.
Kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir