DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim!
Úgy gondolom, nem árulok el újdonságot, ha a Ház elé tárom, hogy a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint robbanásveszélyes helyzet alakult ki Ózdon és a Ház nem nézheti tovább tétlenül az ottani eseményeket. Nem abból indulunk itt ki, hogy igaz-e az az újsághír, amelyet a Népszava október 26-án megjelentetett, nevezetesen, hogy a robbanásveszélyes helyzetet úgy ítélte meg, hogy kétezer munkanélküli család, illetőleg adott esetben akár 30 ezer munkanélküli a családtagjaival együtt feljön-e Budapestre rendet csinálni vagy nem jön fel. (Zaj, derültség.) Tény az, hogy ez a kétezer vagy 30 ezer munkanélküli család, amely fontolgatja a Budapestre való feljövetel lehetőségét, olyan elképesztően nehéz helyzetbe került, amikor a tisztelt Háznak valamit tennie kell.
Úgy gondolom, az a tény, amikor az ózdi önkormányzat arra a - nyilvánvalóan általa sem kívánt - lépésre kényszerül, hogy adott esetben a háromgyermekes családok is csak egy gyermek után járó családi pótlékot kaphassanak, akkor azt hiszem, minden túlzás nélkül úgy vethetem fel a kérdést, hogy az anya olyan helyzetbe kerül, hogy a három gyereke közül kettőnek nem fog tudni enni adni. Vajon hogy magyarázza meg a két éhes gyereknek, hogy "azért nem tudok neked enni adni, mert az ózdi önkormányzatnak annyira kevés a pénze, hogy már csak az egyik gyereknek adhatok enni." Vagy ha az ózdi polgármester úgy nyilatkozik az újságnak, hogy őt nap mint nap azzal keresik fel, hogy napok óta nem ettek, hogy nem tudják fizetni a fűtést, a világítást, a villanyköltséget, amikor Ózdon olyan sajtóhírek jelennek meg - nem tudom, hogy igaz-e vagy sem -, hogy november 3-áról 4-ére virradó éjjel arra kényszerül az önkormányzat, hogy kilakoltasson egyszerre többszáz családot, akik már nagyon régóta nem tudják fizetni a fűtést, a világítást.
Úgy gondolom, tisztelt képviselőtársaim, amikor a kormány olyan lépésekre kényszerül, hogy az erről szóló újság épphogy csak Ózdon és Borsodban nem jelenik meg, csak az ország további részeiben, amikor egy olyan helyzet keletkezik, hogy az ottani foglalkoztatási társaság ennek az évnek a végéig 1650 további alkalmazottat kényszerül elbocsátani, amikor az egyik elbocsátott úgy nyilatkozik, hogy ők hontalanok, mert nincs, aki ebben az országban rájuk gondolna, akkor én úgy gondolom, világosan látni kell, hogy ilyen helyzetet nem lehet egy másodpercig sem eltűrni és nem igaz az, hogy nem tud az ország az ilyen ügyekben mit tenni.
Én a belügyminiszter úrnak, ha kéri tőlem, meg tudom nevezni, hogy például a környékünkön hol épül 380 millió forintért egy olyan villa, ahol maga a vállalat tönkrement és a munkásokat kirúgták, de a volt munkásvezető közel 400 millióért építeni tud magának olyan kacsalábon forgó kastélyt, hogy egy telken két kastélyt helyez el, közte egy 20 méteres forgatómedencés vízi erőművet létesít ott,... (Derültség, zaj.)... amikor Bősnél már egy csepp víz sem folydogál a Dunából.
(15.10)
Szóval, igen tisztelt Ház, én úgy gondolom, nem engedhetjük, hogy tönkretegyék Ózdot, nem engedhetjük, hogy egyetlenegy városunkat, az ott élő munkásokat tönkretegyék.
A Független Kisgazdapárt ezért a jövő héten a teljes azonnali kérdések óráját, a rendes kérdések óráját és az interpellációt az ózdi kérdések megoldására szentelt kérdéskomplexummal fogja nyitni, és végig ostromolni fogja a kormányt, hogy tegyen valamit Ózdért, mert ha nem tesz, a Független Kisgazdapárt tesz, de akkor abban nem lesz köszönet. (Derültség, zaj a bal oldalon.) Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir