AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Jó közgazdászszokáshoz híven kétféle válaszom is van az ön kérdésére. A szó szoros értelmében véve a kérdését, azt kell mondanom, hogy ez nem járható út; tehát nevezetesen az, hogy a Magyarországnak hitelezőknek ajánljuk föl, hogy ahelyett, hogy törlesztenénk, kamatot fizetnénk, bizonyos tulajdonokat, koncessziókat vigyenek el Magyarországról. Ilyen stílusú megoldásokat Latin-Amerikában szoktak alkalmazni, két átütemezés, óriási fizetési krízisek után. A kulturált pénzvilágban ez nem egy használatos módszer, és rengeteg hátulütője is van.
Csak arra az egyszerű tényre szeretném fölhívni a figyelmet, hogy mondjuk az a kötvénytulajdonos, aki megvette a Magyar Nemzeti Bank valamelyik kötvényét - mondjuk Franciaországban -, nyilván messze nem gondol arra, hogy ő itt Magyarországon valamiféle ipari objektum tulajdonosa szeretne lenni - őt ez nem érdekli, és innen kezdve ez a dolog így nem tud működni.
A másik válaszom a kérdésére azonban pozitív, tehát, hogy a magyarországi privatizáció előrehaladásával - és most szélesen értve a privatizációt, tehát amiben állami vagyont eladunk, koncessziós jogokat értékesítünk -, ezzel a folyamattal lehetséges-e az ország egyensúlyi helyzetét javítani? Erre azt kell mondanom, hogy igen. Az előző kormányzat is elindult ebben az irányban - hadd említsem csak mondjuk a MATÁV- privatizációt. Az új kormányzat még inkább szeretne ezen az úton továbbmenni, és nem véletlen, hogy azt mondjuk, hogy a privatizációnál a kulcskérdésnek a készpénzért való privatizációt tekintjük, és ha a készpénzért való privatizáció előrehalad, akkor azért ez jelentős részben azt is fogja jelenteni, hogy konvertibilis devizáért értékesítünk. Ha konvertibilis devizáért értékesítünk olyanoknak, akik szeretnének konkrét magyar dolgokat venni - tehát nem madzagoljuk össze, hogy pont annak kéne megvenni, aki valamilyen kötvényt jegyzett nálunk, hanem olyan befektetőket próbálunk találni, akik itt találnak kívánatos befektetési területeket -, akkor tulajdonképpen az történik, amit az ön kérdése céloz. Az történik, hogy külföldi működőtőke - végső soron külföldi tőke - érkezik be Magyarországra, és ez könnyíti az ország egyensúlyi helyzetét.
Tehát az az ambíciózus cél, ami a következő évben mondjuk úgy fogalmazódik meg, hogy szeretnénk egy olyan 150 milliárd forintot - mintegy másfél milliárd dollárt - készpénzes privatizációból beszedni, ez nyilván nem lehet mind dollár, de mondjuk ha lesz fél- vagy egymilliárd dollár, akkor ez már képes arra, hogy mondjuk a fizetésimérleg-hiány jelentős részét finanszírozza. Tehát végső soron - tartalmát tekintve - valóban az az egyik járható út az egyensúlyi helyzet kezelésében, hogy elfogadjuk azt, amit ön ajánl. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir