DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Lehet, hogy sokan nem tudják a Házban, de egyes hírek szerint Pesten bukmékerirodák nyíltak, ahol fogadásokat kötnek, hogy Torgyán képviselő úr milyen ürüggyel fog napirend előtt felszólalni. (Derültség.) Ma azok győztek, akik arra fogadtak, hogy valamilyen tévé- vagy újsághírre fog reagálni. Korábban a parlamentben hallgatólagos, de nemcsak hallgatólagos, hanem tulajdonképpen szóbeli megállapodás is volt a frakciók között, hogy újsághírekre, televíziós menyilvánulásokra napirend előtti felszólalásban nem illik reagálni, hiszen azért van a televízió, azért van az újság - Torgyán József igazán nem panaszkodhat a nyilvánosságra -, hogy ugyanazon a helyen reagáljanak viszont a képviselők, vagy a pártok, ahol esetleg sérelem érte őket. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik megjegyzésem az, hogy amit Torgyán József elmondott, abban rendkívül sok a pontatlanság. A hat párt képviselői tegnap megállapodtak, hogy nem ők maguk nyilatkoznak, hanem nyilatkozatukat a köztársassági elnök sajtós embere hozza nyilvánosságra. Torgyán József képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a köztársasági elnök tett valamilyen nyilvános nyilatkozatot. A köztársasági elnök tegnap a hat parlamenti párt képviselőinek jelenlétében elmondta, hogy ismeri a parlament által - jobban mondva a jelen lévő parlamenti képviselők által - pénteken elfogadott törvényt, tehát áttekintette, de vannak még feladatai ezzel kapcsolatban, ezért nem hirdeti ki. Nem fogadja el azokat a törvényjavaslatokat sem, amelyek nem képezték a tegnapi alku tárgyát - hogy ilyen körülményesen fogalmazzak -, tehát sem az alkotmányt nem fogja kihirdetni a mai napon, sem az önkormányzati törvényt. Ezt mondta a parlamenti pártok jelenlétében.
Egyértelműen közölte Torgyán József aggodalmára, hogy ugyanolyan alaposan meg fogja vizsgálni ezeket a törvényeket, pontosabban megvizsgáltatja munkatársaival, mint amilyen alaposan korábban megvizsgált más törvényjavaslatokat. A parlament által megszavazott törvények még nem törvények, csak ha a köztársasági elnök kihirdeti azokat.
Mellékesen megjegyzem, hogy Torgyán József képviselő úr maga is aláírt egy nyilatkozatot, amelyben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy egyelőre ne tekintse törvénynek ezt a törvényt. Ő maga javasolta a köztársasági elnöknek - természetesen másokkal együtt -, hogy legyen politikai alku tárgya az a törvény, amit a parlamenti többség elfogadott. Úgyhogy mostani felszólalása nincs szinkronban az általa aláírt nyilatkozattal. De ez is jó ürügy és alkalom arra, hogy felszólaljon. Köszönöm szépen. (Dr. Torgyán József: Pontosan! - Taps)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir