DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Ház! Szerintem teljesen méltatlan helyzet alakult ki itt, ma reggel a magyar parlamentben. Méltatlan helyzet alakult ki azért, mert tegnap a köztársasági elnök úrnál tartott megbeszélésen, amely teljesen világosan és egyértelműen arról szólt, hogy a köztársasági elnök úr kikérje a hat parlamenti párt véleményét, mielőtt szuverén döntését meghozná a választások időpontjáról, illetve hogy szót váltsunk arról a helyzetről, amely a pénteki kivonulás után a magyar parlamentben történt, különféle interpretációk kerülnek itt most a nyilvánosság elé.
Akkor, amikor a hat frakcióvezető abban állapodott meg - politikai önmérséklet, és remélem, bölcsesség alapján -, hogy egy napig még valamilyen formában foglalkozunk ezzel a kérdéssel.
Ezt a megállapodást a Magyar Szocialista Párt betartotta. Nem tudom, Torgyán képviselő úr mire utal, én ma reggel lemondtam a Nap TV-ben vagy Napkeltében meghirdetett műsort, nem vettem részt benne, pontosan ennek a megállapodásnak az alapján. (Dr. Torgyán József: Más nem mondta le!)
A szocialista párt képviselői közül senki nem nyilatkozott ebben a kérdésben. Ez az első, amit szeretnék mondani.
Én úgy gondolom, itt most egy olyan helyzet alakult ki, hogy nem lehet megkerülni, miről is szólt tulajdonképpen a tegnapi beszélgetés. Négy dologról: az egyik, hogy a köztársasági elnök úr véleményt kért a választások időpontjáról, és közölte az ott jelenlevő hat frakcióvezetővel, az a szándéka, hogy ebben az évben alakuljanak meg az önkormányzatok, és ezért a lehető legkorábbi időpontra, az általa jónak ítélt december 11-ére fogja kiírni a választásokat teljesen függetlenül minden más kérdéstől.
Másodszor: arról volt szó a tárgyalások után, hogy ma a frakciók - már amelyek ezzel foglalkozni kívánnak - mérlegelik egy adott kérdésben valamiféle, már a múlt héten körvonalazott kompromisszum lehetőségét. Amennyiben ma erre - mármint a kompromisszum kialakulására - vonatkozóan nem látszik remény, a köztársasági elnök úr holnap - vagy ezen a héten - az összes törvényt, mivel már volt módja alaposan áttanulmányozni, alá fogja írni.
Arról volt tehát szó, hogy a politikai pártok frakciói - beleértve az ellenzéki és a kormánypártokat - lehetőséget kaptak egy helyzet mérlegelésére. Ezzel a lehetőséggel ma a szocialista párt képviselőcsoportja élni fog, és még ma este közli az álláspontját a köztársasági elnök úrral. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir