DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnöknő. A köztársasági elnök úr tegnapra összehívta a hat parlamenti párt frakciójának a képviselőjét azért, hogy tájékozódjon a kitűzendő önkormányzati választások időpontját illetően. A tárgyaláson felmerültek különböző olyan lehetőségek, amelyek miatt végül is a jelenlévők - a Független Kisgazdapárt kivételével - úgy döntöttek, hogy folytatják a tárgyalásaikat, azonban megjelenítik a köztársasági elnök úr által kiadandó közleményben, hogy a Független Kisgazdapárt sem a felvetett tárgyalásokkal, sem azoknak lehetséges következményeivel nem ért egyet, sőt kifejezetten ellentétes álláspontot hangoztattunk. Végül is abban maradtunk, hogy addig nem nyilatkozunk, amíg a frakciógyűléseket meg nem tartjuk.
A Független Kisgazdapárt megtartotta az ezzel kapcsolatos frakciógyűlését, tehát szólási lehetősége lenne, de legyen szabad arra utalnom, hogy ettől függetlenül is - így a tévé Napkelte című műsorában és egyebütt is - nyilatkozatok hangzottak el, ezért a Független Kisgazdapárt fontosnak tartja az ügyben kinyilvánítani a véleményét, annál is inkább, mert hiszen tegnap, amikor a napirend előtti vita keretein belül erre sor került, a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának elnöke épp a köztársasági elnök úr által kezdeményezett megbeszélésen volt, tehát nem volt alkalmam ebben a tárgykörben megszólalni.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy felhívjam igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra a nem vitás tényre, hogy a köztársasági elnök úr ez idáig, ha megkapott egy törvényt, akkor a törvényt a kihirdetése előtt rendkívüli alapossággal tanulmányozta, a társadalom legnagyobb érdeklődését kiváltó kérdésekben talán egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy a rendelkezésére álló tizenöt napnál hamarabb hirdette volna ki a törvényt. Természetesen ha sürgősséggel kérték a kihirdetést, akkor eleget tett alkotmányos kötelezettségének, ugyanis ismeretes képviselőtársaim előtt, hogy az alkotmány 26. §-a értelmében a köztársasági elnök úrnak rendes körülmények között a parlament elnöke által aláírt és a részére megküldött törvény kihirdetésére tizenöt nap áll rendelkezésére, a sürgősséggel kihirdetendő törvénynél pedig öt nap áll rendelkezésére.
Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy tegnap, amikor a köztársasági elnök úrnál voltunk, a köztársasági elnök úr úgy nyilatkozott, hogy ő még nem kapta meg a törvényt. Ennek azért van jelentősége, mert a médiumok - nem tudom, mennyiben felelnek meg a valóságnak ezek a közlemények - Szekeres Imre frakcióvezető úr különböző nyilatkozatait akként hozták le, hogy december 4-én lesznek az önkormányzati választások, de elhangzottak már nyilatkozatok december 11-ére vonatkozólag is. A Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben az volt, és jelenleg is az, hogy a köztársasági elnök úr egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy az időpont tekintetében nyilatkozzék addig, amíg meg nem kapja a három törvénycsomagot, és részletesen nem tudja azokat ugyanolyan alapossággal áttekinteni, mint ahogy ezt eddig is tette.
(9.50)
Tehát, hogy az utolsó pillanatig kihasználja a rendelkezésére álló időt, és tanulmányozza a kérdést. Annál is inkább, mert itt nem egy törvényről van szó, hanem három rendkívül fontos, egymással összefüggő törvénycsomagról.
Legyen szabad külön kiemelnem, hogy ebben még benne sincsenek a végrehajtási törvények, pedig az önkormányzati választásokat úgy lebonyolítani, hogy ezeket a bonyolult törvényeket végrehajtási eljárási szabályokkal ki ne egészítsük, elképzelhetetlen. Tehát az én megítélésem szerint egy alkotmányos csapdahelyzet áll elő, ha bárki ebben a Házban a köztársasági elnök urat arra igyekszik rávenni, hogy idő előtt nyilatkozzon az önkormányzati választások időpontját illetően.
Jó, nem vitatom, hogy már eddig is alkotmányos mulasztása van a köztársasági elnöknek, mert már ki kellett volna tűznie az önkormányzati választásokat. De ha már ez az alkotmányos mulasztás fennáll, akkor ne kövessünk el újabb alkotmányos hibát. Tehát a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy a köztársasági elnök úr, eddigi tárgyilagosságának megőrzése esetén, különösképpen nem tűzheti ki az önkormányzati választásokat addig, amíg kellő alapossággal nem tudja tanulmányozni mind a három törvénycsomagot.
Most legyen szabad külön rámutatnom arra, hogy felmerült a köztársasági elnök úrnál - és azért vagyok kénytelen ezt elmondani, mert a ma reggeli televízió-műsorban is olyan értelmű nyilatkozat hangzott el -, mintha itt valamiféle lehetőségük volna a kormányzati és az ellenzéki pártoknak megegyezni. Holott a Független Kisgazdapárt képviseletében kijelentettem: nemcsak a saját nevemben - és ezt a köztársasági elnök úr előtt többször hangoztattam -, hanem a Kisgazdapárt frakciója nevében is nyilatkozni tudok abban a kérdésben, hogy a Kisgazdapárt semmiféle olyan megoldásba nem megy bele, hogy itt a kormánytöbbség 72 százalékos, elsöprő többségének tudatában keresztülerőltet egy olyan új önkormányzati választási törvényt és az önkormányzattal összefüggő egyéb jogszabály-módosításokat, amelyeket többpárti parlamenti demokráciában az ellenzék hozzájárulása nélkül el sem lehetne képzelni. Másrészt pedig különösképpen nem lehet elképzelni, semmiféle jogállami körülmények között, hogy két hónappal a tervbe vett választások előtt ilyen alapvető változtatásokat eszközöljenek az önkormányzati törvénycsomagon, az önkormányzati választási csomagon.
A Független Kisgazdapártnak az volt az álláspontja: mi semmiféle olyan tárgyalásba nem megyünk bele, amely olyan helyzetet teremtene, hogy végül is önök ilyen vagy olyan módon - kifogásolhatóan - meghoznak egy törvényt, az ellenzék - így vagy úgy értékelhetően - kivonul e törvény meghozatalakor, de önök a Magyar Köztársaság nevében mégis meghoznak egy minősített törvényt, és utána politikai alkuval rúgjuk föl ezt a törvényt. Amíg a Független Kisgazdapárt a parlamentben lesz, a Kisgazdapárt ilyen helyzetbe belemenni nem fog. Azért nem fog belemenni, mert tessék, igen tisztelt honatyák, meggondolni, hogy milyen törvényt hoznak. És ha hoznak egy törvényt, akkor tessék a törvényt betartatni. Mert ha nem fogják betartatni, ugyanúgy fogunk eljárni, mint Horn miniszterelnök úr esetében: kérni fogjuk az ő felelősségének a megállapítását. A törvény betartását az alkotmány a kormányra nézve kötelezően előírja, és az én megítélésem szerint a jogalkotás teljes kudarcát fogja jelenteni, ha egyik nap meghozunk egy törvényt, a másik nap pedig bárkinek eszébe jut azt felrúgni.
Kérem, én nem vitatom, hogy tökéletesen igaza van a három további ellenzéki pártnak, amikor az egész önkormányzati törvényt illetően az ajánlási, a részvételi és az eredményességi küszöb vonatkozásában megkifogásolja a törvény jelenlegi rendelkezéseit, és azt mondja, hogy nagyon nagy hiba volt változtatni a korábbi törvényen. De ha már változtattak, akkor mindenképpen célszerű lenne ajánlási, részvételi és eredményességi küszöböt is szabni - nem is alacsonyat. De a mi meglátásunk szerint, az alkotmányossági küszöb - ha szabad ezt a kifejezést használnom -, tehát hogy a meghozott törvényekbe vetett hit megingatásra ne kerüljön, ez is egy lényeges szempont. A Független Kisgazdapárt álláspontja pedig nem változott és nem fog változni az elvi kérdésekben:
A Független Kisgazdapárt azt mondotta, azt mondja és mindig is azt fogja mondani, hogy jogállami körülmények között egyetlenegy többség sem élhet vissza többségével a kisebbség terhére. Ugyanakkor a jogállamisághoz az is hozzátartozik, hogy a választópolgároknak is demokratikus legyen a meghozott törvény. Mit ér a legkitűnőbb törvény is - és én itt nem az önkormányzati törvényre utalok, mert én azt a mostani változtatással nagyon rossznak tartom és a választásit is... De ha kitűnő törvény lenne is -, mit érne azzal a választópolgár, ha úgy lesz kénytelen elmenni választani, hogy nem ismeri az új törvényt, nem ismeri a dolog új választójogi részét. És egyáltalán, hogy kerülhet az szóba, hogy a köztársasági elnök úr kihirdessen egy olyan törvényt, amit nem ismer részleteiben. Nemcsak hogy a törvények nincsenek még meg összefüggéseikben, hanem a végrehajtási rendelkezések sincsenek meg.
Tehát kérem, tessék tudomásul venni: a Független Kisgazdapárt soha nem volt hajlandó ilyen kérdésekben alkudozni - bármilyen nehéz is legyen a helyzetünk, mi a demokrácia ügyében nem alkuszunk! Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir