SZÁSZ DOMOKOS

Full text search

SZÁSZ DOMOKOS
SZÁSZ DOMOKOS, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság csak azt vizsgálta a törvény kapcsán, hogy az általános vitára bocsátható-e vagy sem. Rendkívül részletes tájékoztatást kaptunk a Belügyminisztériumtól. Ahogy belügyminiszter úr is elmondta, bizonyos problémákat vet fel ennek a törvénymódosításnak a szükségessége.
Én tulajdonképpen csak arra szorítkoznék, hogy ismertessem az önkormányzati bizottságban elhangzott érveket, illetve ellenérveket a szóban forgó törvény végrehajtásáról. Körülbelül arra az álláspontra jutott az ellenzők kisebb tábora és a támogatók nagyobb tábora is, miszerint jogos igény az ígérvényeket megszüntetni, hiszen ha még egy-két évig a régi törvény működése szerint hajtanánk végre, akkor hatalmas mennyiségű ígérvénytömeget görgetnénk magunk előtt, tehát szükségszerűség az, hogy ezt a 28 milliárdnyi - az 1994. évi - ígérvényhalmazt megszüntessük valamiféleképpen.
Ennél részletesebb számításokról is vitatkoztunk a bizottságban, ami körülbelül úgy festett - s ezt miniszter úr nem említette -, hogy ha ezt a 27 milliárdot átvisszük a következő évre, de '95-re is lesznek ígérvények, amelyeket szintén nem fogunk tudni kielégíteni, ily módon becsülhetően a '96-os évre előálló ígérvénytömeg elérheti a 30 milliárdot is. Ez teljességgel tarthatatlan, és a törvénymódosítás azt a célt szolgálja, hogy ezt az állapotot megszüntessük. A vita a bizottságban inkább arról folyt, hogy milyen technikákkal lehet ezt megszüntetni, és körülbelül arra a többségi álláspontra jutottunk, hogy két módon lehetséges. Az egyik, amit a törvény maga is tartalmaz, miszerint törvényben kimondani az ígérvényes lét megszűnését '96-tól természetesen, de ugyanakkor fel kell tudnunk számolni '95-ig, illetve '96-ra áthúzódóan ezen ígérvények tömegét, amelyeket már nem szüntethetünk meg. 1993 és '95 között még alanyi jogon jár mindenkinek, ezt nem szüntethetjük meg, jóllehet a törvényben van egy kitétel, miszerint a költségvetési törvényben felfüggeszthető lenne ez a jog. Ezt azonban politikailag nem tartanánk alkalmas megoldásnak. Tehát - körülbelül - az az álláspontunk, miszerint mind a támogatandó célok körének szűkítésével, mind az adható százalékos támogatások mértékének szűkítésével és az ígérvények megszüntetésével valahány év alatt feldolgozható ez az ígérvényes hátrány.
Felmerült még a bizottságban az új célnak, az egyik - legalábbis politikailag különlegesen fontosnak ítélt célnak - a szociális lakásépítésnek a támogatása. Több bizottsági hozzászóló helyeselné azt, ha ezt külön célként - mivel politikailag mindenki támogatná ezt a célt - külön törvényben rögzítenénk; a törvénymódosítás erre tesz is utalást.
Summa summárum a bizottság 2 ellenszavazattal és 3 tartózkodással kéri a tisztelt Házat, hogy az általános vitát a törvénymódosításról kezdje meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir