DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elnézést e rövid késedelemért, nem tudtam, hogy én vagyok az első hozzászóló. A Kereszténydemokrata Néppárt véleményét mondom el a választási törvény tervezetével kapcsolatosan.
Elöljáróban szeretném leszögezni a Kereszténydemokrata Néppártnak azt a véleményét, hogy ezt a törvénymódosítást jelenleg időszerűtlennek, elhamarkodottnak, átgondolatlannak, szükségtelennek ítéljük. Ez már önmagában is elegendő lenne arra, hogy halasztást kérjünk, de nem ez a fő kifogásom. A fő kifogásom az, hogy az egész anyagból kitűnik az a rosszul leplezett, talán nem is igazán leplezett szándék, amely a hatalom minden területére kiterjedő, a társadalom velejéig ható megszerzésére irányul. Ezért vagyunk szenvedő alanyai annak a politikai színjátéknak... (Pető Iván közbeszólására:) Elnézést kérek, igen tisztelt SZDSZ-frakció, egy picit lassabban fogom olvasni... Tehát ezért vagyunk szenvedő alanyai annak a politikai színjátéknak, amelyben a kormányzat és a koalíció az antidemokratikus lépésektől a törvénytelenségig minden eszközt megengedhetőnek tart céljai elérése érdekében. A cél pedig a parlamentáris diktatúra elérése.
Gondoljunk csak a nyugdíjemelés körüli taktikázásra, demagógiára és törvénytelenségre! (Zaj a bal oldalon.) Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Önök korábban 14 százalékot követeltek, értékállóságot ígértek, és jelenleg nagy kegyesen megadják vélhetően a törvényes 8 százalékot...
De visszatérve a módosító javaslatra, önök nyilván joggal úgy vélik, hogy a be nem tartott ígéretek miatti népszerűségvesztést a választójogi törvény módosításával kell ellensúlyozni.
A továbbiakban a KDNP néhány konkrét kifogását ismertetem. Mint már említettem, az egyfordulós választás a részvételi küszöb eltörlésével a demokratizmus megcsúfolása, a testületek legitimitásának csökkentése. A kereszténydemokraták továbbra is kitartanak a választási küszöbérték fenntartása mellett. Ugyanakkor az anyagban szerepel a 4 százalékos küszöbérték, amit nem értünk, hogy hogyan illik bele ennek a logikájába.
Második: kifejezetten hibásnak tartjuk, hogy a megyei jogú városokat kizárják a megye egészéből és a megyei önkormányzatból.
Harmadik: az egy megyében állítandó két listát - 10 ezer alatti és 10 ezer feletti - működőképtelennek tartjuk. A korábbi tervezetben megfogalmazott, az országgyűlési körzetekhez kapcsolódó megoldás véleményünk szerint jobb volt.
Indokolatlan a főváros jogkörének növelése a kerületek rovására, illetve indokolatlan a főváros beintegrálása ebbe a törvénybe.
Számos önkormányzati embertől hallottam, hogy a jelenlegi választási rendszer jól működik, előfeltétele az önkormányzatok hatékony működésének, amely az elmúlt időszakban gyakorlatilag kialakult.
Különösen hibásnak tartjuk a kompenzációs lista tervezett formáját. Köztudott, hogy a hatályos választási törvény konszenzussal elfogadott formája nem a társadalmi igazságosság csúcsa. De a lényeg az, hogy működött, és ez nagyon fontos. Az állításom igazolására egyetlen példát veszek a parlamenti választások időpontjából. A leadott szavazatok szerint az MSZP-nek mindössze 128 mandátum járna; ha az 5 százalék miatt kiesettek mandátumát szétosztjuk, akkor ez a szám 144. Azt hiszem, ehhez nem kell külön kommentárt fűznöm. Az önkormányzati választásokon a 10 ezer lakos feletti településeken lényegileg ugyanez a szisztéma érvényesül.
Visszatérve tehát a tervezett módosításra, tudomásul kell vennünk, hogy bármennyire is kívánatos lenne, hogy a választópolgárok személyre szavazzanak, a dolog nem így működik. Az egészen kicsi települések kivételével a választók bizony keményen pártokra szavaznak. Ez pedig azt jelenti, hogy a listás szavazatok eleve leértékelt jelentőségűek. A listás helyek számának tervezett csökkentése további leértékelést jelent - ez indokolatlan. A KDNP csak az arányos csökkentést tudja elfogadni.
Mi tehát a politikai indoka a javaslatnak? A kompenzációs lista természetesen várhatóan nem az MSZP-nek hoz előnyt. Ez pontosan a csökkenő népszerűségű SZDSZ kompenzálását szolgálja. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.) A javaslat nagyon ügyesen próbálja a koalíció mindkét pártját jogtalan előnyökhöz juttatni. Mindezek után tehát el kell utasítanunk MSZP-s képviselőtársaink olyan felvetését, amit úgy fogalmaznak meg, hogy ez a javaslat a demokratikus önkorlátozás mintapéldája.
Tisztelt Országgyűlés! Ha önök valóban demokratikus választási rendszert akarnak, akkor miért nem javasoltak egy tiszta listás variációt?
Reagálnunk kell az olcsó választás unos-untig hangoztatott jelszavára is. Ez a szlogen olcsó demagógia, amellyel a kormánypártok a választókat akarják megtéveszteni. Ezt egy egyszerű példával tudom érzékeltetni. Korábban többször elhangzott, hogy mintegy 400 millió forint a többlet a kétfordulós választások esetében. Bízva abban, hogy a választás négy évre szól, akkor ebben az esetben a koalíció személyenként és évenként 10 forint megtakarítást ígér tehát. Azt hiszem, hogy ez igencsak olcsó ár a demokratizmus félretételéért. A parlamenti demokráciákban a demokratizmus a KDNP véleménye szerint egyébként sem lehet az erőltetett takarékoskodás áldozata. (Folyamatos zaj.)
Végezetül hadd érzékeltessem javaslatukkal kapcsolatosan egy személyes véleményemet. Az elmúlt héten Szegeden leállított az utcán egy MSZP-szimpatizáns ismerősöm. Többször elmondta, hogy nem ezt a népellenes politikát várták az új kormánytól, és keményen elmarasztalt, annak ellenére, hogy tudta, hogy KDNP-s képviselő vagyok. Nehezen tudtam megmagyarázni, hogy a kormány és a koalíció hibáiban vétlen vagyok. Miután megértette, hogy a KDNP nem felelős az MSZP, illetve az SZDSZ általa megfogalmazott bűneiért, lelkemre kötötte, hogy tolmácsoljam véleményét a parlamentben. (Folyamatos zaj.)
Igen tisztelt kormánypárti Képviselők! Tekintsenek el attól, hogy szó szerint tolmácsoljam eme MSZP-szimpatizánsnak a véleményét, csak a lényegét mondom. Tehát, hölgyeim és uraim, az MSZP-s választók sem ilyen felesleges időpocsékolást vártak önöktől, mint amilyen ennek a választási törvénynek a vitája. (Kuncze Gábor: Tehát akkor zárjuk le...) A kereszténydemokrata frakció pedig jelzi, hogy nem támogatja az önkormányzati választásokra vonatkozó törvény módosító javaslatait.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon, szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir