DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Igen Tisztelt Elnöknő Asszony! Tisztelt Ház! Szorgalmasan hallgatva, jegyezve a felszólalásokat, engedjék meg, hogy egy-két elvi álláspontomat kifejezzem.
A demokrácia a népakarat megvalósítása. A népakarat a nemzet. Minden párt arra törekszik, hogy programjával megnyerje a választók többségét, és kormányra kerüljön. Amint kormányra került vagy kerültek, már nem a pártjukat képviselik a klasszikus demokráciában, hanem a nemzetet. S az a párt, pártok vagy kormány, amely ezt az elvet nem tartja be, nem a demokrácia útján, hanem az önkény felé halad.
A demokrácia a megegyezés, sőt kiegyezés keresése, ugyanakkor az önkény csupán beleegyezést igényel. Történelmünk nem más alkotmányjogilag sem, mint az önkény elleni tiltakozás. Népünk soha hosszú távon nem viselte el. Az a kormány, amely az önkényt akarja megvalósítani, nemcsak az ellenzéket teszi félre, hanem a nemzet akaratát sem valósítja meg.
Az önkormányzati szavazati küszöb megváltoztatása az antidemokrácia küszöbe, amelyet demokratikus ember nem léphet át. Megtörténhetik, hogy egy olyan választókerületben, ahol tízezer a választásra jogosultak száma, 20 százaléka leszavaz, 2300-400 szavazattal meg lehet nyerni a választást, tehát a választásra jogosultak 3-4 százalékával.
(10.30)
Ez nem demokrácia. Amennyiben azt a választ hallanánk a kormány oldaláról, miért nem mennek el az ellenzék oldaláról szavazni, a válaszom az, hogy nem volt lehetősége az ellenzéknek 40 évig pártot szervezni. Az emberek hamarább hagyják el feleségüket, mint sokszor a pártjukat, és sokszor, ha el is hagyják, nagyon nehezen szavaznak a másik oldalra.
Tisztelettel kérem a kormánypártokat s a kormánypártoknak a képviselőit, hogy igyekezzenek a nemzet akaratát, az ellenzék akaratát is megvalósítani, és ne igyekezzenek egy politikai megszállásra. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir