DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tessék megengedni, hogy rögtön egy ügyrendi észrevétellel kezdjem, mégpedig azzal a ténnyel, hogy nem egy témakört illetően, hanem két témakörét illetően is kell reagálnom - a Szabó Ivánnal kapcsolatos megjegyzésére is - a Gaál Gyula féle vezérszónoklatnak.
(10.40)
Tessék megengedni - miután ma már nem tudhatja a kívülálló, miről van szó -, hogy röviden megismételjem. Ez némi kis időtöbbletet jelenthet.
Emlékeztetem a tisztelt Házat és a tévénézőket, Gaál Gyula SZDSZ-es képviselő vezérszónoklatában egyrészt azt a nyilvánvaló valótlanságot állította, hogy 15 milliárd forintot takaríthat meg a kormányzat ezzel az előterjesztéssel, másrészt azt, hogy ezt a 15 milliárdot adott esetben fordíthatná az agrárágazatra, és ha a Kisgazdapárt ellenzi ennek a kormányzati pótköltségvetés-előterjesztésnek a parlamenti átvitelét, ebben az esetben mi az agrárágazat ellen lépünk fel, nem kívánjuk az agrárágazat támogatását.
Először is nagyon röviden a tényeket illetően: úgy gondolom, megfeledkezik arról az apróságról Gaál Gyula, hogy ez a pótköltségvetés semmiféle 15 milliárdos megtakarítást nem jelent, különösképpen nem jelent többletet az agrárágazat számára, hiszen az agrárágazattól 1 milliárd forintot elvesz a pótköltségvetés. Csak felhívnám a figyelmét, hogy én nyújtottam be - ha jól tudom - eddig egyedül módosító indítványt ennek az 1 milliárd forint elvételnek a megakadályozására. Az SZDSZ nemhogy ilyen módosító indítványt benyújtott volna, hanem az egész előterjesztést támogatja. Tehát egyszer ez a tény.
A másik: a pótköltségvetés 8. § (3) bekezdésében egy olyan felhatalmazást kér a kormány, hogy ha lenne megtakarítás, akkor a különböző költségvetési tételek között önhatalmúlag, a parlament megkérdezése nélkül olyan átcsoportosítást végezzen, amilyet akar. Tehát adott esetben itt megint azt a hátsó szándékot takarja ez az előterjesztés, hogy mondjuk, ha az agrárágazatnál lesz megtakarítás, akkor azt elveszik az agrárágazattól. De én nem szeretem, ha SZDSZ-es képviselő - adott esetben Gaál képviselőtársam - a Független Kisgazdapárttal szemben az agrárágazat védelmére hivatkozik. Ha jól tudom, az első liberális paraszt még nem született meg! (Derültség.) Már ne haragudjon, képviselőtársam, de nemkívánatos és nem gusztusos, ha a farkas védi a bárányt.
Úgy gondolom, emlékeztethetem arra, hogy a Független Kisgazdapárt volt az, amely kezdettől fogva követelte: azonnal adják vissza a földeket, és minden lehetséges gazdasági megtakarítást azért kapjon meg az agrárágazat, mert - igaz ugyan, hogy az ipart is fel kell támasztani, de az ipar feltámasztásához több pénz kell, mint az agrárágazat feltámasztásához - a földek minősége, az éghajlat kitűnősége, a parasztság tudása, a szomszédos szovjet utódállamok területe mint éhségzóna, mint kitűnő piac, ezek együttesen óriási lehetőséget adnak és így tovább. Ezért kértük, hogy minden lehetséges eszközt fordítsanak az agrárágazat megsegítésére.
Ezzel szemben a kormányzat előterjeszti nemcsak a pótköltségvetést - ami elvesz az agrárágazattól -, hanem a címzett és céltámogatások megfaragását is, ami megint a kistelepülésektől veszi el azt, ami a kistelepüléseknek járna - az ivóvíztől kezdve az összeomlott általános iskoláig bezárólag mindent.
Ezért tehát nagyon kérem arra igen tisztelt képviselőtársamat, ne mondjon itt ilyen nyilvánvaló valótlanságokat ország-világ előtt, másrészt ne tegyen olyan tényállítást sem, mintha Szabó Iván az ellenzék vezérszónoka lenne. Kérem, Szabó Iván messze túlhaladja azt a fokot, amelyet Gaál Gyula egyáltalán kritizálhat. Hiszen Gaál Gyula azt állította, hogy Szabó Iván nem felkészülten adta elő azt a kritikáját, amelyet az egész ország éppen, mint a pótköltségvetés megalapozott kritikáját fogott fel. Tehát nyilvánvaló, hogy ez is valótlan a képviselőtársam állításai közül. De az ennek ellenére is valótlan, hogy Szabó Iván az egész ellenzéket képviselné - Szabó Iván az MDF-et képviseli. Nagyon kitűnően képviseli az MDF-et, de engedje meg, hogy a kereszténydemokratáknak, a Fidesznek és a Kisgazdapártnak is megmaradjon az önálló arculata.
Mi nem kívánunk úgy uniformizálódni, mint önök az MSZP-ben. Köszönöm szépen. (Derültség. - Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir