DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ (FKGP): Tisztelt Ház! A kérdést, amelyet felvetek, akár részletes vitához tartozónak is lehetne nyilvánítani, hiszen az a házszabály-tervezetnek egy meghatározott részéhez kapcsolódik, de ugyanígy tartozik az általános részhez is, hiszen mindenekelőtt elvi kérdést vet fel, melynek az általános vitában kell a megoldását javasolnunk. Ezért nézzék el nekem, hogy az általános vitában részletszabályozási kérdést vetek fel, de az egész jogalkotási folyamatunkat érinti, ezért tekintem azt az általános vitában felvetendő kérdésnek.
A Házszabály-vita során már utalás történt arra a valamennyi képviselőcsoport által azonosan megítélt tényre, hogy a most tárgyalt Házszabály-tervezet a törvényalkotási folyamatok jelentős többségét a bizottsági munka területére utalja, ezzel a Ház munkáját hatékonyabbá és szakmailag megalapozottabbá teszi. Ez így is van, pontosabban így is lehetne, ha a törvényalkotási folyamatokat - beleértve a törvénymódosítást és az egyéb jogalkotási folyamatokat is - nem megalkotná, hanem mindenekelőtt meghatározná a Magyar Köztársaság Országgyűlése. Az Országgyűlés ugyanis rendkívül rosszul teszi, ha a törvényszövegek normaszövegrészeinek megalkotásában merül el a törvények elvi, politikai, gazdasági irányvonalának meghatározása helyett.
Én úgy gondolom, hogy jelenleg az Országgyűlés jelentős szereptévesztés áldozata, mert a különböző bizottságok naphosszat vitatkoznak az "és"-ek, a "vagy"-ok, a vesszők elhelyezése ügyében, ahelyett, hogy a törvények normaszövegrészének megalkotását az Igazságügyi Minisztérium törvény-előkészítő osztályának gondozására bíznák, az Országgyűlés pedig jelentősebb törvénytervezetek elvi iránymutatásának kidolgozásában tudna elmélyülni. A jelenlegi helyzet egy rossz koncepció következménye, hiszen a most hatályos Házszabály 41. §-a ezt a megoldást felkínálta, csak az Országgyűlés nem élt vele.
Az új Házszabály-tervezet a jelenlegi Házszabály egyik legjobb megoldását, először a törvényjavaslat elveinek meghatározását, majd az Országgyűlés előírásának megfelelően kidolgozott törvény elfogadását előíró rendszerét felejtette el átvenni, holott a most következő jogalkotásban olyan feladatokkal kell megküzdenünk, mint például az új alkotmány megalkotásának ügye. És már most kérdezem: hogy fogja a Ház megalkotni az új alkotmányt, ha először nem fogja azokat az elveket meghatározni, amelyek alapján a normaszöveg megalkotható? Vagy hogy lehet majd az új alkotmányt népszavazásra bocsátani, ha ezt nem az elvek vonatkozásában tesszük? Netán majd a normaszöveget bocsátjuk népszavazásra, hogy később egy vesszőt se lehessen változtatni a vessző hovahelyezése ügyében tartandó népszavazás nélkül?
Tehát egyértelműen szükség van ennek a rendelkezésnek az új Házszabályba való átemelésére a kifejtettek miatt, és azért is, hogy egy meglévő lehetőséget ne dobjunk el magunktól, hanem a még nem alkalmazott rendelkezést vegyük át a Független Kisgazda Párt országgyűlési képviselőcsoportjának módosító indítványa értelmében. Ha szükség lesz rá, alkalmazzuk azt, ha pedig alkalmazása nem lenne indokolt, úgy természetesen a régi Házszabályból átvett ezen kitűnő rendelkezést nem fogja a tisztelt Ház alkalmazni, de a többletjog átvétele helyett a lehetőségeink szűkítése, tehát önmagunk gúzsbakötése nem felel meg az új Házszabály koncepciójának. Ezért a Független Kisgazda Párt képviselőcsoportjának kezdeményezését a most hatályos Házszabály 41. §-ának a új Házszabályba való átemelésére támogatni kérem. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir