DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Tehát a vita középpontjában - jelentőségének megfelelően - a közlevéltárakban őrzött anyag nyilvánosságának ügye, illetőleg az ezzel összefüggő kérdéskör állt. A törvény végrehajtásához szükséges feltételek biztosításának, a levéltárak finanszírozásának kérdése ugyancsak jelentőségének megfelelő figyelmet kapott. Végezetül kiemelést érdemelnek a magánlevéltári anyag védelmével, továbbá a nyilvános magánlevéltárakkal kapcsolatos vélemények is.
Az öt bizottságban tárgyalt módosító indítványok zöme a felsorolt kérdéskörökhöz kapcsolódott, s a kormány által beterjesztett törvényjavaslat célját, koncepcióját támogatva egyrészt az egyes rendelkezések szövegét kívánta pontosabbá tenni, másrészt a levéltári anyag védelmére és használatára, valamint a levéltárak működésére vonatkozó szabályokat szándékozott továbbfejleszteni, illetve kiegészíteni. A törvényjavaslat szövegének pontosítására irányuló javaslatok közül előterjesztőként különösen fontosnak tartottuk és támogattuk azokat, amelyek a törvény alkalmazását elősegítő fogalmakra vonatkoztak, továbbá az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényjavaslattal való összhang tökéletesebbé tételét segítették.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A továbbiakban az előbb ismertetett öt kérdéskörrel kapcsolatos véleményekről és módosító indítványokról szeretnék részletesebben szólni, tekintettel arra, hogy ezek a törvényjavaslat céljának megvalósítása szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak.
A levéltári anyag többnyire egyedi s ezért pótolhatatlan értékű dokumentumokból áll. Esetleges megsemmisülésük, elkallódásuk, az országból történő jogtalan kikerülésük ezért súlyosan károsíthatja a nemzet emlékezetéül is szolgáló forrásanyag értékét. Erre való tekintettel javasolta Szabad György és hozzá kapcsolódóan több képviselőtársunk is a levéltári anyag végleges kinthagyása céljából történő kivitelének megtiltását.
A fokozottabb védelem szükségességét a kormány elfogadja, de figyelembe véve a magánlevéltári anyaghoz fűződő tulajdonosi jogokat, végül is azt a javaslatot támogatja, amely a magánlevéltári anyag külföldre történő végleges kivitelét nem tiltja meg.
A kormány elfogadja azokat az érveket is, amelyek a levéltári anyag épségben és használható állapotban történő fennmaradását veszélyeztető cselekedeteknek a jelenleginél differenciáltabb szankcionálását szorgalmazták. Ezért még az év második felében előterjesztést fog tenni a büntető törvénykönyv ilyen értelmű kiegészítésére, illetőleg módosítására. Másfelől a törvényjavaslat a levéltárak egyes típusainak meghatározásával egyrészt azt kívánta elérni, hogy kijelölje az állami tulajdonban lévő levéltári anyag átvételére és megőrzésére kötelezett levéltárak körét, másrészt biztosítsa a helyi önkormányzatok, más szervek és a magánszemélyek számára azt a jogot, hogy a tulajdonukat képező, maradandó értékű iratok megőrzéséről saját levéltárukban gondoskodhassanak. Az állami tulajdonban lévő levéltári anyagot kötelező feladatként őrző levéltárakat a törvényjavaslat általános levéltáraknak minősíti, és a Magyar Országos Levéltár mellett ebbe a kategóriába sorolja a megyei, fővárosi önkormányzatok által fenntartott levéltárakat.
Az állami tulajdonú anyag őrzésére kötelezett levéltárak, vagyis az általános levéltárak körét azonban a kormány nem kívánja bővíteni, ezért nem támogatja a helyi önkormányzatok, ezen belül a megyei jogú városok levéltárainak általános levéltárrá átminősítésére vonatkozó javaslatokat. Nem lehet célunk ugyanis annak az 1950-ben bevezetett gyakorlatnak a továbbvitele, amely a tulajdonviszonyoktól elvonatkoztatva határozza meg a levéltárak egyes típusait. Egyetértünk viszont azzal a javaslattal, amely egyértelművé teszi, hogy az egyes levéltárak között nincs függőségi viszony, ebből következően minden települési önkormányzat az általa fenntartott levéltárat közvetlenül felügyeli és irányítja.
A törvényjavaslat célként jelölte meg annak biztosítását, hogy a levéltári anyag használata során a közérdekű adatok megismerését és a tudományos kutatás szabadságát garantáló alkotmányos jogok érvényesítése a személyiséghez és a személyes adatokhoz fűződő alkotmányos alapjogok védelmével együtt valósuljon meg. E cél meghatározását illetően minden párt részéről teljes volt az egyetértés. A cél megvalósítását szolgáló két fontos kérdésben, így az általános kutatási időhatár időtartamának meghatározásában, valamint a kutatási korlátozás alatt álló, vagyis az általános kutatási időhatáron belül keletkezett levéltári anyaghoz való hozzáférés kontrollját illetően a két koalíciós párt között is voltak nézetkülönbségek. Ezek a törvény-előkészítés időszakában, majd az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat általános vitájában is hangot kaptak. A vitatott kérdéseket illetően azonban a pártok a részletes vita időszakában kölcsönösen elfogadott megállapodásra jutottak. A megállapodás nyomán született módosító indítványokat a kormány támogatja.
A levéltári anyaghoz való hozzáférés biztosítása érdekében a megfelelő kutatási szabályok mellett szükség van arra is, hogy a maradandó értékű iratok kutathatóvá válásuk időpontjában lehetőleg még levéltárban legyenek, s használatukat megfelelő nyilvántartások és egyéb levéltári segédletek könnyítsék meg. Ez az összefüggés szükségszerűen ráirányíthatja a figyelmet a levéltárak működési feltételeinek biztosításával kapcsolatos kérdésekre, s ezekre szinte minden felszólaló ki is tért. Az általános levéltárak normatív támogatására javaslat is született, de ilyen normatív rendszer megalkotására nem látunk reális lehetőséget. Ugyanakkor a kormány tisztában van a levéltárak több évtizedes elhanyagoltságából adódó problémákkal s ezek következményeivel, elsősorban a raktárhiánnyal. A kormány ezért az 1996. évi költségvetési törvény előkészítése során a most elfogadásra kerülő levéltári törvényben meghatározott feladatokra és többlet-feladatokra is figyelemmel lesz.
(18.40)
A hatályos levéltári jogszabályokhoz képest a nyilvános magánlevéltárnak mint önálló levéltártípusnak a törvényi szintű elismerése komoly előrelépést jelent. Ezen intézmények megerősödése és számbeli növekedése hosszabb távon a magyar levéltári anyag védelmének egyik fontos biztosítéka lesz. Ennek figyelembevételével a kormány támogatja annak a szabálynak a törvényjavaslatba való beépítését, amely szerint a jelenleg működő, nem közfeladatot ellátó szervek által fenntartott levéltárak - a törvény hatálybalépését követően - nyilvános magánlevéltárként folytatják tevékenységüket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy a kormány által is támogatott módosító indítványokkal kiegészült törvényjavaslat elfogadása esetén európai színvonalú, de a magyar sajátosságokat is figyelembe vevő levéltári törvénnyel gazdagodunk.
Végezetül ezúton is köszönetet szeretnék mondani a törvény előkészítésében részt vett szakmai és társadalmi szervezeteknek, a tudományos élet képviselőinek, valamint mindazoknak, akik a törvényjavaslat kidolgozása során segítségünkre voltak ellenzéki oldalról és koalíciós oldalról is egyaránt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir