DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön most feltett kérdése nagyon sok tekintetben közel áll a Gáspár képviselőtársunk által az imént feltett kérdéshez, ezért nézze el, hogyha bizonyos elemeiben azonos módon fogok tudni válaszolni rá.
Természetesen egyetértek vele és hivatkoztam rá, hogy Szlovákiának a bécsi szerződésekről szóló konvenció értelmében már most, ratifikáció előtt is figyelembe kell venni az alapszerződés általános rendelkezéseit. Hangsúlyozom, hogy törvénysértő lépésekre például az oktatási törvény esetében sem került sor. Valóban, az alternatív oktatás bevezetése körüli események, amikre képviselő úr is utalt, igencsak aggodalommal töltenek el minket - bár amikor az ügyben nagykövetünk interveniált, azt a választ kapta, hogy ezek az alternatív iskolák csakis a tiszta önkéntesség alapján szerveződnek meg, nélkülözni fogják a kényszer minden elemét. Valóban érzékeljük azt, hogy bizonyos helyeken, bizonyos településeken kényszerrel is fellépnek az alternatív oktatás bevezetése érdekében. Ezek nem helyes tendenciák, ezeket pontosan ismerjük, és a magunk részéről elutasítjuk.
Abban bízunk, hogy az alapszerződés ratifikációja nyomán ezeket egy nemzetközi szerződés - tehát a szlovák belső jognál magasabb rendű szerződés - automati-kusan kizárja és lehetetlenné teszi.
Eszközeink nagyon szűkösek és korlátozottak, tisztelt képviselő úr - ezt nyilván ön is tudja, hiszen ön gyakorlott ember, jól ismeri a külpolitika érdekviszonyait. De azok a tendenciák, amelyek ma az Európai Unión belül is megfogalmazódnak, és Szlovákiának az a most erősödő törekvése, hogy csatlakozzon ehhez az Európához, némi optimizmussal tölt el minket. Az az érdekünk, hogy az európai integráció gyakoroljon olyan hatást Szlovákiára, amely egyszerűen lehetetlenné teszi azoknak a súlyosan diszkriminatív, restriktív törekvéseknek még a felvetését is, amelyek sajnos nap mint nap megfogalmazódnak Szlovákiában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir