DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ha a retorikát félretesszük, és az érdemi mondanivalóra koncentrálunk, talán a kívülállók számára is világos, hogy a szlovákiai kisebbségi politika ügyében, a szlovák nyelvtörvény ügyében nincs alapvető véleménykülönbség a magyar parlamenti pártok között. Mindannyian nagyjából ugyanazt az álláspontot képviseljük, nagyjából ugyanúgy ítéljük el a szlovákiai nyelvtörvényt.
A véleménykülönbség abban van közöttünk, hogy vajon ennek a nyelvtörvénynek, vajon a szlovák kormány kisebbségi politikájának van-e köze az alapszerződéshez vagy nincs.
A mi álláspontunk, mármint az SZDSZ, illetve a kormánypártok álláspontja egyértelműen az, hogy alapszerződéstől függetlenül ezek a pártok, amelyek ma Szlovákiában kormányoznak, ugyanazt a politikát képviselnék.
Mi azért tartjuk előnyösnek az alapszerződést, mert az az álláspontunk - és ezt már elmondtuk a parlamentben korábban is -, hogy az alapszerződéssel a szlovákiai belső jogrend részévé válik egy olyan norma, aminek alapján igenis számon kérhető az ottani kisebbségi politika, aminek alapján igenis számon kérhető a mostani oktatási törvény. (Zaj a Fidesz padsoraiban.) Ott van párhuzamnak, ott van példának Románia. Romániával Magyarországnak nincs alapszerződése, mert Románia formálisan sem vállalta azokat a kötelezettségeket, amelyeket Szlovákia, amelyeket a szlovák kormány vállalt. Romániában sajnos ugyanúgy romlik a magyar kisebbség helyzete.
Sajnos Romániában a készülő oktatási törvény ugyanúgy rendkívül hátrányos a magyar kisebbségnek. Nem bizonyítható, mert nem igaz, hogy az alapszerződés befolyásolná, ráadásul károsan befolyásolná a szlovákiai magyar kisebbség helyzetét. Ez az, amiben vita van az ellenzék és a kormánypártok között, nem az ottani kisebbség helyzetének megítélésében, nem a nyelvtörvény megítélésében.
A mi frakciónk is rendkívül fontosnak tartja, hogy felemeljük szavunkat az ottani nyelvtörvény ügyében, ezért napirend előtti felszólalóként Wekler Ferenc újonnan megválasztott frakcióvezető-helyettes képviselőtársam fog szólni, úgy is mint egy Magyarországon élő kisebbségi, néhány szót, néhány mondatot németül mondva, jelezve azt, hogy Magyarországon sehol, így a parlamentben sincs tiltva a kisebbségek nyelvhasználata.
Ugyanilyen tiltakozásnak, illetve demonstrációnak szánjuk, hogy napirend utáni felszólalásként három további képviselőtársunk kíván kisebbségi nyelvhasználat ügyében megszólalni: Puha Sándor képviselőtársam részben szlovákul, Bretter Zoltán képviselőtársam részben románul, Horváth Vilmos képviselőtársam pedig részben horvátul kíván megszólalni.
(15.40)
Egyébként ő maga az előző parlamenti ciklusban már mondott horvát nyelven beszédet.
Mindez jelzi azt, hogy Magyarországon semmiféle politikai bonyodalmat nem okoz, semmiféle rendellenességet nem okoz az, ha kisebbségek akár a parlamentben használják saját nyelvüket.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir