DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Rövidebb leszek, így lehet talán előbbre vinni a dolgokat. De van egy gondolat, amit szeretnék elmondani, amely valójában abból indul ki, hogy Szlovákiában az államnyelvről született egy törvény.
Ha körülnézünk Magyarországon és megnézzük, hogy mi történik nyelvünkkel, mondjuk, az újságokban, a rádióban, a televízióban, a közéletben vagy akár az utcán, az üzletek felirataiban, akkor bennünk is megszülethet a gondolat: itt lenne az ideje, hogy törvény szülessék a magyar nyelv védelméről.
Ezt a gondolatot egyébként nem magam találtam ki, többen fölvetették már, legutoljára Debrecenben, ahol részben a román oktatási törvény kapcsán, részben a szlovák államnyelvről szóló törvény árnyékában összejöttek a Nagytemplomban azok, akiket ez a kérdés közelebbről érintett, és ott elhangzott egy beszéd, amely nagyon világosan megfogalmazta, hogy itt lenne az ideje egy, a magyar nyelv védelméről szóló törvény meghozatalának.
A mi sajátos helyzetünkben ez a törvény nemcsak a nyelvhelyességről szólna, nemcsak a magyar nyelv kodifikációs gondolata merülne fel benne - mint ahogy ez a szlovák tükörtörvényben benne van -, hanem szólhatna arról a magyar állami kötelezettségről is, mely a magyar nyelvnek az élő nyelvként való megtartásáért a határon túl lévő területen ránk hárul.
Azt gondolom, ha Szlovákiában egy ilyen típusú nyelvtörvény született volna, akkor ma ez a vita itt, a magyar parlamentben nem jön létre. Sajnos az a törvény, amelynek a tervezetét magyarországi és szlovákiai magyar nyelvű lapok ismertették, az elég világosan védi a szlovák nyelvet a kisebbségek nyelvhasználatától. Ez az, ami tragédia - elsősorban a szlovákság tragédiája.
Sok mindenről beszéltünk ma, de ez az elem még nem hangzott el: az a törvény, amelyet a múlt héten meghoztak, a szlovák nemzet érdekei ellen szól. Az a heves reakció, amelyet ez a törvény szerte a világon kiváltott, világosan mutatja, hogy Csáky Pál, a magyar kereszténydemokrata mozgalom képviselője valóban nem ok nélkül említette, hogy normális körülmények között Szlovákia jelenlegi külügyminiszterének egy ekkora kudarc után le kellene mondania.
Mi itt egymást mondatjuk le vagy szólítjuk fel lemondásra.
Azt gondolom, nem a magyar parlament feladata, hogy más országok, szuverén államok külügyminisztereinek a lemondásával foglalkozzék, de idézni egy ott elhangzott mondatot, azt hiszem, lehet; mint ahogy, ha oda odafigyelünk, egymásra is oda kellene figyelnünk.
Talán belefér ennek a napirend előtti néhány mondatnak a kereteibe az is, hogy egy pillanatra visszautaljak az elhangzott vitára és fölemlítsem, hogy ebben a vitában az ellenzéki pártok konkrét javaslatokkal álltak elő. Ezért nem hiszem, hogy jó fényt vet a szerveződő hatpárti tárgyalásokra az, ha egy kormánypárti frakcióvezető előre leírt beszédéből felolvassa azt, hogy nem hallott konkrét javaslatokat.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir