DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja számára elfogadhatatlan az a nyelvtörvény, amelyet Szlovákiában hoztak. De elfogadhatatlan az a magatartás is, amelynek itt most a parlamentben tanúi vagyunk, mert úgy tűnik, hogy az ellenzék nem a nemzetállami kizárólagosságot, nem a román és szlovák nacionalizmust teszi felelőssé a határon túli magyarokat ért sérelmekért, hanem a Magyar Köztársaság kormányát. Ezt a leghatározottabban visszautasítom. (Taps a bal oldalon.) Csak hogy az ellenpéldát is elmondjam: 1991-ben, amikor Románia elfogadta a magyarság, a nemzeti kisebbségek számára hátrányos alkotmányt, az akkori ellenzék nem vádolta az Antall-kormányt, hiszen nyilvánvaló volt, a Magyar Köztársaságnak nem voltak reális lehetőségei a román alkotmány befolyásolására.
Úgy gondolom, hogy ez a két példa világosan mutatja, hogy a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja felelősen kíván eljárni ebben az ügyben is, és hasonló politikai magatartást szeretne az ellenzék részéről is tapasztalni.
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy olyan tárgyi tévedést, mondjuk, ebben a Házban halljunk, amelyet Torgyán képviselő úr mondott, hogy Horn Gyula mint miniszterelnök és Kovács László mint külügyminiszter felelős az ukrán-magyar szerződésért, amelyet az előző kormány javaslatára tettek (Dr. Torgyán József közbeszól.), úgy gondolom, a teljes hozzá nem értés legvilágosabb jele. (Dr. Kövér László: Figyelni kéne!) Nem a felelőtlenség, hanem az alapszerződés által nyújtott lehetőség teszi most számunkra lehetővé, hogy a magyar kormány hivatalos formában a nemzetközi fórumokon világossá tegye álláspontját, s ezeket a lehetőségeket kihasználva ne adja fel azt a küzdelmet, amelyet a szlovákiai magyar kisebbség sorsáért is visel. Kovács miniszter úr tegnap azt mondta: csak a tárgyalási út járható Magyarország és szomszédai között, mert a konfrontáció nem járható út. Úgy gondolom, hogy igaza van, és bár itt az ellenzék részéről egyetlenegy javaslatot sem hallottunk arra nézve, hogy ebben a helyzetben ők mit javasolnának, mit tartanak (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.) járható útnak, ennek ellenére a Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja és a kormány is minden tőle telhetőt meg fog tenni a szlovákiai magyar kisebbség érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir