DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Úgy gondolom, nem újdonságra hívom fel a figyelmet, amikor megállapítom, hogy a Független Kisgazdapárt volt az egyetlen parlamenti párt, amely világosan látta az alapszerződés vitája előtt és alatt is, hogy ez a helyzet be fog következni, ha az alapszerződést aláírják. Emlékeztetőül: a Független Kisgazdapárt volt az egyetlen párt, amely teljes egészében, egységesen elutasította az alapszerződést, az összes többi sajnos megalkuvó módon viselkedett. Sajnos az a képviselőtársam is, aki az előbb szólt, tartózkodott a szavazásnál, holott világosan kifejtettük: a magyarság ügyében nem lehet tartózkodni.
Ami pedig miniszterelnök úr eljárását illeti, emlékeztetném arra, hogy mi felhívtuk a figyelmét, hogy egy olyan helyzetben, ahol a brezsnyevi alternatív oktatást akarják a magyarságra rákényszeríteni, olyannyira felerősödött a most elfogadott nyelvtörvény parlament előtti megvitatási lehetősége, hogy a magyar pedagógusnők és pedagógusok Komáromban kénytelenek voltak tüntetni. Hadd emlékeztessem önt arra, hogy egy magyar kislányt kidobtak a robogó vonatból a magyarság elleni megfélemlítő akcióként. Ebben a helyzetben ön elment a magyarságot megszégyenítő helyre, Párizsba, és Balladur miniszterelnök úrra való hivatkozással - akiről mindenki tudta, hogy nem sokáig maradhat pozíciójában a belpolitikai kampányra való tekintettel - egy olyan megállapodást kötött, amely a magyarságot ellehetetlenítette, nem is lehetett más eredmény, mint ami most bekövetkezett.
Mi nem a szlovák-magyar alapszerződéstől datáljuk a magyarság tragédiáját, hanem a Kárpátalját feladó ukrán-magyar alapszerződéstől. Engem most keresett fel egy küldöttség. Azt szeretné tisztázni, hogy az ott élő 200 ezres magyarság hogyan menekülhetne el egységes egészként Kárpátaljáról, de ugyanez a helyzet állt elő Szlovákiában, Romániában, ugyanez a helyzet állt elő a volt jugoszláviai területeken.
Miniszterelnök úr, mondjuk ki világosan, ezért ön és Kovács László a felelősek, akik egymást mint vak vezeti a világtalant viszik bele a szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb megoldásokba! És mi az eredmény? Az, amit láthattunk valamennyien Rabin miniszterelnök úr temetésén. Ön a harmadik sorban, a legszélén, eltörpülve figyelte az eseményeket... (Moraj a bal oldalon. - Dr. Schiffer János: Szégyelld magad!)... míg középen Mečiar elnök úr ott állt kiemelt helyen. Úgy gondolom, ez annak a következetlen, a magyarság érdekeit eláruló politikának a természetes következménye, amely ma oda vezetett, hogy a magyarok nem tudnak Szlovákiában felvenni utolsó kenetet, mert csak szlovák nyelven lehet; oda vezetett, hogy egy operáció előtt csak szlovákul mondhatja el, hogy mi a baja, magyarul nem panaszolhatja el. Ugyanez vonatkozik egy szülésre, ugyanez vonatkozik a magyarság bármilyen eljárására.
Igen tisztelt miniszterelnök úr, a Független Kisgazdapárt megmondta, hogy mit kell tenni. Világosan felhívta az önök figyelmét arra, rendeljék vissza a nagykövetet, még időben lármázzák fel a világot. Ehelyett ön mit tett? Elment titkos találkozókra Mečiar miniszterelnök úrral. Elment, elbújtak a világ elől, semmiféle eredményt nem ért el, legfeljebb később arra hivatkozott, hogy megveregették az ön vállát. De kérem, az ön vállát a választópolgárok nem fogják megveregetni. A választópolgárok öntől számon kérik dilettáns, tehetségtelen politikáját. Én felszólítom önöket a Független Kisgazdapárt nevében... (Felzúdulás a bal oldalon. - Közbeszólások: Tudjuk, tudjuk!)... távozzanak, ne okozzanak több kárt az országnak. Köszönöm a türelmüket! (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir