DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! A mai nap tárgyalta az Alkotmánybíróság a kamatkérdés ügyét, amely oly nagy port vert fel az országban - joggal. Hiszen több százezer család kálváriáját, tragédiáját jelentette az OTP-kamatok egyoldalú felemelése, olyan körülmények között, amikor a polgári törvénykönyv - mint a képzeletbeli jogszabályi hierarchiában második helyen álló törvénykönyv - 232. § (2) és (3) bekezdésével 20 százalékban maximált kamatadó helyett magasabb kamatot határozott meg, és szólította fel a lakástulajdonosok tömegeit arra, hogy ennek a kötelezettségüknek tegyenek eleget.
Emlékeztetném képviselőtársaimat arra a tényre, hogy a kamatoknak 20 százalékban való meghatározása nem véletlen történt, hanem a polgári törvénykönyv azon konstrukciója folytán, hogy valamilyen védelmet nyújtson a kamatok ésszerűtlen eltúlzása ellen.
Nem kívánok ennek a kérdésnek a közgazdasági vetületeivel foglalkozni - hogy mennyiben helyes a kamatok kérdésének polgári törvénykönyvben való szabályozása, mennyiben nem helyes.
Tény az, hogy Magyarországon a polgári törvénykönyv ezt a kérdést ekként szabályozta. Ezért tehát az ezzel ellentétes minden kikötés törvénybe ütköző, hiszen a polgári törvénykönyv tulajdonképpen a polgárjogi szabályozás tekintetében alkotmányerejű rendelkezéseket tartalmaz.
Külön szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy 1993. december 28-án lett kihirdetve, majd december 31-én lépett hatályba az 1993. évi CXII. törvény, amely megszüntette azt a lehetőséget, hogy 20 százalék fölötti kamat kerüljön kiszabásra. Hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar kormány által most beterjesztett több ezer oldalas 1996. évi költségvetés 71. §-a, illetőleg az ahhoz fűzött miniszteri indokolás egyértelműen megmondja, hogy a törvényes rendelkezés - a 20 százalék maximum - és a tényleges gyakorlat között eltérés van. Ezt az eltérést azonban, igen tisztelt képviselőtársaim, törvénysértésnek, alkotmánysértésnek hívják. Ez a törvénysértés több százezer magyar család helyzetét lehetetlenítette el, igen sok ezer ember eladta az öröklakását, igen sok ezer ember olyan helyzetben kényszerült OTP-lakást vásárolni, hogy nem kapott tanácsi lakást - mint a valamikori pártfunkcionáriusok. Tehát a lakásszerzésnek egyetlen útja volt: gyerekeket kellett vállalni, különböző felelősségeket kellett vállalni, és az OTP által megszabott, aránytalanul magas vételár teljesítése mellett a kamatfizetési kötelezettségnek is eleget kellett tenni.
Tény, hogy ennek a jogszabálynak a felrúgásával - tehát a polgári törvénykönyv felrúgásával - magasabb kamatot szabtak ki, rengeteg embert kergettek öngyilkosságba, lakásuk elhagyására, sok ezer házasság felborult, sok ezer ember ellehetetlenült.
Ezért az igazságügy-miniszter, a pénzügyminiszter, a Nemzeti Bankot felügyelő elnök, az Állami Bankfelügyelet elnöke és a legfőbb ügyész egyformán felelős! Miután az ő lemondásukra már sort kellett volna keríteni, a Független Kisgazdapárt ezek után a miniszterelnöki felelősség érvényesítése mellett tör lándzsát, és a miniszterelnök urat felszólítja, hogy több éves törvénytelen gyakorlatra való tekintettel vonja le a jogállamban ilyenkor szokásos következtetéseket és... (Soós Győző: Mondjon le!)... mondjon le... (Derültség a szocialisták padsoraiban. - Az elnök poharát kocogtatva jelzi az idő leteltét.).., mégpedig akként, hogy ez év végéig ügyintéző kormányként lássa el már csak a feladatát; mert ha nem, a Független Kisgazdapárt az alkotmányos következményeket érvényesíteni fogja, és '96. március 14-én kormánybúcsúztató demonstrációval fogja... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) - befejezem, elnök asszony -... a kormányt az alkotmányos kötelezettségre, tehát a távozásra rábírni.
Köszönöm a türelmét. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Arra befizetek!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir