DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor, amikor a szlovák nyelvtörvény és a magyar-szlovák alapszerződés parlamenti vitájáról szót ejtünk, lehetetlen nem szólni arról, hogy az alapszerződés vitájánál Kovács László külügyminiszter úr expozéjában elhangzott, hogy a rendszeres párbeszéd jobb lehetőséget teremt a kisebbségi jogok érvényesülésében tapasztalható hiányosságok felvetésére. Kíváncsi vagyok, hogy jelenleg hol mutatkozik meg ez a jobb lehetőség.
Jakab Róbertné MSZP-vezérszónok pedig arra hivatkozott, hogy a mi parlamentünknek ma nincs oka kételkedni a partner tisztességében. Sem Mečiar miniszterelnök, sem kormánya, sem a szlovák nemzetgyűlés tisztességét nem szabad megkérdőjelezni. Kérdezem én: hol van Jakab Róbertné, hol van az ő véleménye, és mi a valóság?
Eörsi Mátyás pedig, az SZDSZ részéről, azt mondta: én azt hiszem, az alapszerződést egy olyan bizalomépítő folyamat első lépéseként kell értékelnünk... - majd folytatja: -... ha e bizalomépítés első jelei mutatkoznak, akkor szélsőséges politikusok lába alól kirántódik a szőnyeg. Kérdezem most: kinek a lába alól rántódik ki a szőnyeg vagy rántódott ki a szőnyeg, amikor a Független Kisgazdapárt egy módosító indítványban - amely nem az alapszerződésre, hanem a Házszabály megengedte keretek között az alapszabályt benyújtó kormányzati előterjesztésre vonatkozott - azt kérte, hogy csak a szlovák parlament ratifikálása után tárgyalja a magyar parlament ezt a ratifikációs ügyet, ezt lesöpörték az asztalról. Kérdezem én: kinek volt igaza? Hogy nem Eörsi Mátyásnak és nem Jakab Róbertnénak, az biztos; s ma már világos: a Független Kisgazdapártnak!
Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)
(16.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir