HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai délelőtt a külügyi bizottságban egy konstruktív, hasznos és javaslatokban is gazdag tanácskozás zajlott a szomszédokkal való viszony kérdéseiről, problémáiról. De ezen túlmenően is szeretném tájékoztatni a tisztelt képviselőtársaimat, hogy az elmúlt hetek során több ízben foglalkoztunk a Szlovákiában mutatkozó legújabb jelenségekkel.
Hangsúlyozni szeretném a következőket - mint a Magyar Köztársaság miniszterelnöke -, hogy változatlan a kormánynak az a szándéka, hogy békében éljen a szomszédaival, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsük a belső stabilitásunkat, országépítő terveink megvalósítását; és azt hiszem, nem vitás az sem, hogy a jószomszédi viszonyt igénylik a nemzetközi partnereink is.
Az a jószomszédság, amely felé elindultunk, célja és egyben eszköze is a határon túl élő magyarság jogai biztosításának, boldogulásuk elősegítésének. Hangsúlyozni szeretném itt, a parlament nyilvánossága előtt és a közvélemény számára, hogy ugyanakkor nincs olyan belpolitikai érdek, amelynek alárendelnénk azt a törekvésünket, hogy minden lehetséges eszközzel fellépjünk a magyarságot ért megkülönböztetésekkel szemben. Ez most különösen aktuális a pozsonyi parlament által elfogadott nyelvtörvény kapcsán.
Ezzel összefüggésben engedjék meg, hogy megerősítsem a magyar kormány aggodalmát a pozsonyi parlament döntése miatt. Egyrészt ez a döntés súlyosan befolyásolja, terheli a magyar-szlovák kapcsolatokat, a magyar-szlovák jószomszédi viszonyt, és mint ismeretes, ennek a döntésnek a nemzetközi visszhangja olyan, amely mindenképpen problémákat okoz Közép-Kelet-Európa további megítélése szempontjából is.
Hangsúlyozni szeretném, hogy az elmúlt időszakban - a nyelvtörvény elfogadása mellett is - javultak, fejlődtek a magyar-szlovák kapcsolatok. Ez különösen vonatkozik a gazdasági kapcsolataink fejlődésére, az árucsere-forgalom növekedésére, a közös beruházásokra és a vegyes vállalatok számának növekedésére. Ha nem is teljesen kielégítő módon, de ideiglenesen mindenképpen biztosítva van a Szigetköz vízpótlása; elősegítette a kapcsolataink fejlődését, a lakossági érintkezéseket az új határátkelőhelyek megnyitása. Mindezekkel összefüggésben alá szeretném húzni, hogy az élet megerősítette az alapszerződés szükségességét. Jól szavaztak azok a képviselőtársaim, akik ratifikálták a magyar-szlovák alapszerződést. (Zaj az ellenzék soraiban.)
Ez az alapszerződés tudniillik egy elvi keretet biztosít a jószomszédi viszony fejlődéséhez, eszközt azoknak a külpolitikai törekvéseinknek a megvalósításához, hogy elérjünk egy történelmi megbékélést a szomszédainkkal. Ez az alapszerződés megfelel az európai normák azon követelményrendszerének, amely nélkül aligha lehet a fejlett országok közösségéhez csatlakozni. Végül, nem utolsósorban az alapszerződés a mai helyzetben is jogi eszközként szolgál a kétoldalú viszonyban keletkezett problémák, feszültségek oldásához és csökkentéséhez.
Meg kívánom egyébként jegyezni, hogy a nemzetközi szerződésekkel foglalkozó bécsi konvenció tiltja az olyan szerződésekkel szembeni fellépést, azok megsértését, amelyeket a felek már aláírtak. Tehát függetlenül attól, hogy a felek még nem ratifikálták, már egy aláírt szerződés is jogi erővel bír a nemzetközi értelmezés szerint.
Ami az ominózus nyelvtörvényt illeti: egyértelmű, hogy jelentősen korlátozza a kisebbségek jogilag biztosított gyakorlatát. A most elfogadott állami nyelvtörvény nem biztosítja a kisebbségi, így a magyar nyelv használatát a hivatalos érintkezésekben, a közigazgatásban, azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot.
A nyelvtörvény több ponton ellentétes a szlovák alkotmánnyal; kisebb jogegyenlőtlenségeket tartalmaz és nehezíti a kisebbségek jogainak érvényesítését. De a nyelvtörvény ellentétes a Szlovákia által aláírt és a pozsonyi parlament által ratifikált nemzetközi dokumentumokkal is, így például az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményében foglaltakkal.
S végül a nyelvtörvény ellentétes a magyar-szlovák alapszerződés szellemével is. Hangsúlyozni szeretném, hogy a nyelvtörvény vitáját, a nyelvtörvény elfogadását Szlovákiában komoly bírálatok is érték. Ez vonatkozik mindenekelőtt az egyes pártok vezetőinek megnyilatkozásaira, az egyházak kritikájára vagy pedig a többi kisebbség fellépéseire. De elmarasztalták a nyelvtörvény egyes kitételeit az Európa Tanács szakértői is. Megítélésünk szerint a nyelvtörvény beterjesztéséhez és elfogadásához feltehetően belpolitikai okok - szlovák belpolitikai okok - vezettek. Mi az, amit mi tettünk és tehetünk az elkövetkező időszakban is a nyelvtörvény kapcsán?
Amit alá szeretnék húzni, az az, hogy az ótátrafüredi megbeszélésen Mečiar kollégámtól azt az ígéretet kaptam, hogy a tervezetet átadják az Európa Tanács illetékes bizottságának véleményezésre, és megerősítette, hogy a véleményezés megtörtént. Természetesen szóvá tettük azt, hogy ismereteink szerint nem ugyanarról a szövegről van szó, tehát nem ugyanazt a tervezetet adták át a szakértőknek, mint amit végül a parlament elfogadott. Megegyeztünk abban is, hogy az Európai Tanács szakértőivel közösen konzultálunk. Mindezek után, amikor kevésnek bizonyultak ezek az eljárások, november 9-én levélben fordultam Mečiar miniszterelnök úrhoz, amelyben felhívtam a figyelmét az alapszerződés ellentmondásaira, tarthatatlan kitételeire és kértem azok orvoslását.
(15.10)
Erről folytattuk a vitát november 10-én, a szlovák miniszterelnök kezdeményezésére zajlott berlini megbeszélésen is. És végül november 16-án a kormány nyilatkozatot fogadott el a nyelvtörvény kapcsán. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kormány és képviselőinek reagálása határozott volt, ugyanakkor mértéktartó is. Mértéktartó abban az értelemben, hogy figyelembe vette és alkalmazta az ilyen esetekre az európai stílus és az európai normák követelményeit.
Ez a magatartás jellemzi a következő szándékainkat is:
Elhatároztuk, hogy egyrészt tájékoztatni fogjuk a kialakult helyzetről és a nyelvtörvénnyel összefüggő kifogásainkról az Európai Unió és a NATO képviselőit. Utasítjuk Brüsszelben dolgozó diplomatáinkat, hogy hasonlóképpen tájékoztassák az Európai Unió bizottságait. Javasolom egyébként az Országgyűlés külügyi bizottságának, hogy hasonló tartalmú tájékoztatást juttasson el az Európa Parlamenthez.
Megtettük a szükséges lépéseket az Európa Tanács illetékes bizottságai felé, és javaslom, hogy hasonló módon a parlament külügyi bizottsága, illetve illetékes bizottságai lépjenek az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése felé. Fel kívánjuk kérni az EBESZ kisebbségvédelmi főbiztosát, hogy vizsgálja meg a kialakult helyzetet. És végül az a szándékom, hogy levélben fordulok azokhoz az állam- és kormányfőkhöz, akik a párizsi stabilitási konferencia előtt az alapszerződés aláírásának szándékát üdvözölték: Clinton amerikai elnökhöz, Kohl német kancellárhoz, a francia vezetéshez, Santerhez, az Európa Tanács miniszteri bizottsága elnökéhez és Felipe Gonzálezhez, az Európai Unió soros elnökéhez.
Összefoglalva: hangsúlyozni szeretném, hogy a magyar diplomácia, a magyar külpolitikai kormányzat határozott ezeknek a negatív, számunkra rendkívül súlyos és aggasztó jelenségek elleni nemzetközi fellépésekben. Ugyanakkor azt is alá szeretném húzni, hogy megítélésünk szerint nincs szükség érdemi változtatásokra a magyar külpolitikában, illetve a jószomszédságot szolgáló politika folytatásában.
Tisztelettel kérek mindenkit, hogy az üggyel kapcsolatban ne keltsünk hisztériát! Rendkívül fontos a felelősségteljes megnyilatkozás. Rendkívül fontos, hiszen ennek az ügynek a kapcsán is a nemzetközi közvélemény nemcsak a szlovákiai döntést, nemcsak a szlovákiai reagálásokat, hanem a magyarországi megnyilatkozásokat is figyelemmel fogja kísérni. És nem lenne jó az sem, ha elbizonytalanítanánk a határon túl élő magyarságot. Nekünk határozott meggyőződésünk, hogy a szlovákiai nyelvtörvény vagy a romániai új oktatási törvény nem az az út, amellyel a fejlett demokratikus Európába el lehet jutni. S ezt az álláspontunkat minden nemzetközi fórumon és a kétoldalú kapcsolatokban is kifejezésre juttatjuk. Ugyanakkor rendkívül fontos a higgadt, nyugodt, konstruktív magatartás, mert nem akarunk újabb nagy súlyú feszültséget belevinni a közép-kelet-európai térséggel összefüggő megítélésbe.
Mi arra számítunk, hogy a szomszédos országok józan politikai erőivel, képviselőivel megegyezésre fogunk tudni jutni ebben a nagyon nehéz kérdésben is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir