HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Igen, köszönöm. Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért hivatkoztam már a bevezetőben is a külügyi bizottságban folytatott mai tanácskozásra, mert ott az ellenzék köréből is, ellenzéki képviselők részéről is sok higgadt, árnyalt elemzésen nyugvó megállapítás hangzott el. Ezt azért szeretném aláhúzni, mert ezen az alapon lehet előrelépni a szomszédokkal való viszony és a külpolitikánk más területein.
Aki egy picit is gondolkodik, és nem az indulatai ragadják el, az tudja, hogy sok évtizedes problémákról van itt szó; nagyon súlyos feszültségekről, amelyek még az első világháború előtt, de azt követően is keletkeztek. És nem volt Magyarországon olyan kormány, amely ezeket a feszültségeket, problémákat meg tudta volna oldani. Elsősorban azért nem, tisztelt képviselőtársaim, mert ami a szomszédos országokban történik, az csak részben függ tőlünk, alapvetően a szomszédos országok politikai erőin, kormányzatain, parlamentjein múlik, hogy mi történik.
Itt már elhangzott a '91-es romániai alkotmányra való hivatkozás. Hadd erősítsem meg én is, hogy annak idején hogyan próbáltunk mint akkori ellenzék a kormánnyal együtt föllépni és diplomáciai akciókat folytatni annak érdekében, hogy változtassák meg annak a kisebbségek elleni kitételeit. Nem sikerült. És nemigen kaptunk ehhez támogatást. Az is nyilvánvaló, hogy a szomszédos államokban folyamatosan szűk bel- és pártpolitikai érdekek javára akarják fölhasználni a kisebbségekkel szembeni fellépést. Ezt is tudja mindenki, aki foglalkozik külpolitikával vagy egyáltalán politikával.
Nekünk sem volt semmiféle illúziónk abban, hogy 15 hónap alatt mi alapvető változást érünk el a viszonyban. De, tisztelt hölgyeim és uraim, menjünk azon az úton, hogy konfrontálunk, hogy tovább feszítjük a viszonyt? (Közbeszólás a jobb oldalon: Tegyük fel a kezünket?) Menjünk el egy olyan úton, amely elvezethet a Kárpát-medence lángba borulásához? Ez nem a mi utunk. (Közbeszólás a jobb oldalon: Nem is javasolom.) És hangsúlyozni szeretném: a konfrontáció politikája nemcsak nekünk és a szomszédságban élő magyarságnak okozna jóvátehetetlen károkat, hanem elszigetelne bennünket a civilizált világtól. Legyenek szívesek már ezt is figyelembe venni. És éppen azért határozottan visszautasítom azt a feltételezést és véleményt, hogy a kormánynak a szomszédokkal folytatott politikája csődöt mondott volna. Egyszerűen nem igaz, és nem így érti sem az ottani magyarság, sem pedig a külföldi partnereink, ha már képtelenek vagyunk a tisztelt ellenzék egyes képviselőit jobb belátásra bírni ezzel a politikával kapcsolatban.
Hadd emlékeztessem önöket arra is, hogy Rabin miniszterelnök meggyilkolásához többek között az a közhangulat is elvezetett, amikor a szélsőségesek nemzetárulónak, a zsidó nép érdekei elárulásával vádolták Rabin miniszterelnököt, mert ki akart békülni, történelmi megbékélést akart az arabokkal. Ez is egy közhangulatot teremtett, amelyben a szélsőségek csak virágozni tudnak. (Taps a bal oldalon.) Ezért is voltam szíves fölhívni az önök figyelmét, hogy mennyire fontos, hogy milyen megnyilatkozásokat tesznek. Nemcsak a kormányzatnak van ebben felelőssége, hanem minden parlamenti képviselőnek is.
Egyetértek Surján Lászlóval abban, hogy célul kell tűznünk mindazt, ami akár a kisebbségekkel összefüggő nyelvvédelmi törvény megalkotását jelentheti, mind pedig azt, hogy további nemzetközi kötelezettségekre késztessük a szlovák parlamentet és a kormányzatot. Ebben az irányban is teszünk erőfeszítéseket.
Végül még valamit: megítélésem szerint a magyar külpolitikában nem fordulatra van szükség. A magyar külpolitikában folyamatosan arra van szükség, hogy figyelembe vegyük a realitásokat, és a változó helyzethez igazítsuk a politikai magatartásunkat. Ezt tesszük, és ehhez próbáljuk fölhasználni azt a jelentős nemzetközi tekintélyt, amelyet ez az ország, önök mindannyian a nemzetközi közvéleményben élveznek. De illúziónk ne legyen. Hangsúlyozom ismételten: a magyar kormány minden eszközt alkalmaz, ami összhangban van az európai normákkal és követelményekkel, hogy segítsen, javítson a határon túl élő magyarság helyzetén. De hangsúlyozni szeretném, a szíves figyelmükbe ajánlom, hogy rendkívül nagy figyelemmel kísérnek minden olyan megnyilatkozást, amely a szomszédokkal kapcsolatban Magyarországon megjelenik felelős politikusok részéről.
(15.50)
És ahhoz kérem a hatpárti egyetértést, a konzultációk gyakorlatának a folytatását, hogy próbáljunk békében élni a szomszédainkkal, mert ez segíti a határon túl élő magyarság és a mi boldogulásunk ügyét is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir