KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Reméltem, hogy miniszterelnök úr szavai után már nem kerül sor arra, hogy valaki összetéveszti a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos súlyos helyzet vitáját egy választási kampánybeszéddel. Sajnos tévedtem. (Szórványos taps a bal oldalon.) Ha Torgyán frakcióvezető úr félreteszi az indulatait és félreteszi a belpolitikai és választási megfontolásait, akkor szembe kell néznie azzal a helyzettel, hogy lehetőségeink a határon túli magyarság kisebbségi jogai érvényesülésének támogatására a következők:
1. Párbeszéddel lehetőséget teremteni, hogy felvessük ezeket a problémákat. Ugyanis, ha nincs párbeszéd, ha nincs találkozó, akkor legfeljebb a sajtóban üzengetünk, és arra nem biztos, hogy kellő figyelmet fordítanak.
2. Széles körű kapcsolatépítéssel javítani a légkört, a gondolkodást. Ez egy hosszú távú folyamat, nem egy-két nap alatt, még csak nem is egy-két hónap alatt érvényesül a hatása, hanem évek során.
3. Nemzetközi támogatást szerezni a nemzetközi szervezetek, a nemzetközi fórumok útján, amit csak egy európai magatartáshoz kaphatunk. És a kapcsolatok befagyasztása, visszafogása, a nagykövet hazarendelése vagy a még érvénybe sem lépett alapszerződés felmondása a kevés eszköztől is megfosztana bennünket. A konfliktust pedig, azt hiszem - vagy legalábbis remélem -, Torgyán József úr nem szeretné fölvállalni egyetlen szomszédunkkal sem.
Ha nem európai módon kezeljük ezt a kérdést, akkor nagy esélyünk van arra, hogy érintett szomszédainkkal együtt maradunk távol Európától. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir