DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon röviden igyekszem kitérni a javaslathoz benyújtott módosító indítványokra, illetőleg az azokkal kapcsolatos kormányálláspontra.
Dr. Sepsey Tamás képviselő úr nyújtott be kizárólag stiláris javaslatokat tartalmazó indítványt, amelyek kétségkívül egyértelműbbé hozzátehetném, talán érthetőbbé, és a jogalkotásról szóló törvénynek inkább megfelelővé - tudniillik, hogy korrekt magyar nyelven megfogalmazottá - teszik a törvényjavaslatot. Ezért e módosító indítvány elfogadását javasolnám.
Ezzel kapcsolatban meg kell említenem, hogy a módosítás során a kormány csak a legszükségesebb változtatásokra törekedett, így a módosítani javasolt törvényszövegnek a még az előző Országgyűlés által elfogadott, Sepsey képviselő úr által most változtatni kért szövegét meg akarta tartani.
Balsai István képviselő úr módosító indítványával a törvényszövegben kívánta azt biztosítani, hogy a bizottság elnöke államtitkár legyen, mivel szerinte csak ez garantálja a bizottságok működése során a megfelelő kormányzati képviseletet és az egyházak megbecsülését. A javaslatot itt e Ház színe előtt én magam is kétségkívül megfontolandónak és mérlegelőnek minősítettem. Törvénymódosító javaslatunk szövegének az adta az elvi alapját, hogy a törvény végrehajtását a továbbiakban függetleníteni kell a jövőbeni esetleges személyi és szervezeti változásoktól. Ez változatlanul fennáll, bár Balsai képviselő úr javaslata csak általánosságban beszélt államtitkárról.
Mindazonáltal a megfontolás eredményeként azt tudom mondani, hogy álláspontunk szerint ez olyan irányban korlátozná a kormány hatáskörét, hogy adott esetben nem nevezhetne ki - mondjuk - minisztert a bizottság élére. A kormány természetesen garantálja azt, hogy megfelelő szintű személy fog a bizottság élén állni. A szint megállapításánál viszont ugyanúgy nem tartom célszerűnek megkötni a kormány kezét, mint ahogy az egyházaknak sem írja elő a törvény, hogy a társelnök csak püspök lehet, és érsek vagy segédpüspök például nem; az egyházak azonban minden esetben gondoskodnak magas szintű képviseletükről.
Átvezet ez - harmadikként - Dögei Imre képviselőtársunk módosító indítványához. Eszerint a törvény szövegében teljes mértékben biztosítani kell az állam és az egyház egyenjogúságát mind az elnökök, mind a tagok vonatkozásában.
Úgy vélem, hogy a jelenleg hatályos törvényszöveg - amelyet a kormány által benyújtott törvénymódosító javaslat nem érint -, ezt jelen pillanatban is biztosítja, így ennek további módosítását nem látom szükségesnek, ezért ezt a módosító indítványt sem támogatom.
Mindezekre tekintettel kérem az Országgyűlést, hogy a kormány által benyújtott törvénymódosító javaslatot a dr. Sepsey Tamás képviselő úr által előterjesztett módosító javaslattal fogadja el, mivel az egyeztető bizottságok folyamatos működését ezzel lehet garantálni.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir