SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, amelynek kapcsán rá tudok világítani a helyzetre e területen.
Először is azt szeretném leszögezni, hogy a távhőszolgáltatás ármegállapítása, illetve az áralkalmazás feltételeinek a megállapítása a '95. évi LVIII. törvénnyel módosított '90. évi LXXXVII. törvény értelmében az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és az önkormányzati törvény - a '90. évi LXV. törvény - szerint az önkormányzatok feladata a közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, például a távhőellátásban is. Az még további vizsgálatot igényel, hogy távhőszolgáltató vállalkozó és az önkormányzat közötti szerződés mindenben megfelel-e a törvényi előírásoknak.
Mindezt előrebocsátva én arról adhatok számot a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a távhőszolgáltatás, illetve a melegvíz-szolgáltatás ilyen kollektív típusú leállítása vagy korlátozása - amelyről a képviselő úr mint lehetőségről szól - ellentétes lenne a hatályos jogszabályokkal. Ezt a polgári törvénykönyv 387. §-a és a 388. §-a együttesen tiltja: szüneteltetni a fölhatalmazás alapján született kormányrendelet alapján a szolgáltatást csak akkor lehet, ha a fogyasztó a díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget. Fogyasztó az, aki a szolgáltatást igénybe veszi, és ezen jogszabály alapján az a fogyasztó, aki fizet, nem szenvedhet amiatt, aki nem fizet. Ebben az esetben, Hatvan esetében a szolgáltatás szüneteltetése azért is furcsa lenne, mert a Tigáz Rt. az érintett cégnek, annak ellenére, hogy ő nem fizet a Tigáz Rt.-nek rendesen, mégis rendszeresen szolgáltatja a gázt. A hosszabb távú megoldást egyrészt műszaki intézkedések biztosíthatják. Az 1 milliárd márkás német hitelből 90 millió márkát kívánunk panellakások fűtésének műszaki korszerűsítésére fordítani... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.).., másrészt pedig ilyen a készülő törvény várható, remélhető országgyűlési jóváhagyása.
Köszönöm a figyelmet, és kérem a képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir