DR. TAKÁCS PÉTER

Full text search

DR. TAKÁCS PÉTER
DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az 1993. évi LXXX. törvény, az elmúlt hetekben vitatott és szavazásra ítélt országgyűlési határozat, a felsőoktatási intézményekben felhalmozódott feszültségek egyformán bizonyítják, hogy mind struktúrájában, mind tartalmában, mind pedig finanszírozási módszereiben átalakításra szorul a felsőoktatás.
Azt senki sem vitatja, hogy ennek az átalakulásnak a jövő század társadalmi és tudományos igényeit kell szolgálnia. Az azonban már éles polémiát vált ki, hogy az amerikai, vagy az európai modell követését kell-e megcéloznunk. E kérdésben még a minisztérium sem tisztázta igazán álláspontját. Bizonyíték erre az a munkaterv, amelyik a felsőoktatás problémáinak kezelésére készült, és erről a következőket mondja, idézem: "A német típusú duális felsőoktatási modell és a többszíntű, egymásra épülő felsőoktatási modell között választani kell. A kormányprogramban ebben egyértelműen fogalmaznak, a fejlesztési elvek idevágó fejezete viszont összekeverte a két rendszert".
A Ház ezt az összekevert rendszert országgyűlési határozattá emeli holnap. Így hát a szakminisztériumnak módot adunk arra, hogy tovább folytassa a belső vitáit, tovább halmozza konfliktusait a felsőoktatási intézményekkel, és természetesen tág tere nyílik a manipulációknak is. Az említett munkaterv bőséges adalékokkal szolgál a manipulációk tárházáról. Mindjárt az elején bevallja, hogy - idézem - "Az MKM mögött nem állnak kellő számban szakértők, a tárca elképzelései a szférán belül jelenleg nem találnak kellő számú szimpatizánsra".
(19.30)
Mindezekért új lobbykat, eredményeket is felmutatni tudó akciókat kell szervezni - mondja a munkaterv készítője. Az új lobbyk a szakminisztérium által finanszírozott számtalan bizottságból kerekednek majd ki, megtörve azokat az erőket, amelyek alulfinanszírozott életművükkel máig európai szinten tartották - a jelenlegi rossz struktúrában is - felsőoktatásunk tudományos színvonalát.
Az egyik interpellációmban már szóvá tett gépember modelljét erőltető érettségi szisztéma és az erre építeni szándékolt felsőoktatás modelljének kierőszakolása érdekében ez a munkaterv a bizottságok sűrű hálózata mellett sem riad vissza a társadalom félrevezetésétől és a felsőoktatás szereplőinek végzetes következményű szembeállításától, a bizonytalan kimenetelű akciózások megszervezésétől. Hadd idézzek erre is példát: "Be kell bizonyítani a közvélemény számára, hogy nem igaz az az egyre többször fölröppenő hír, hogy a Világbank nem fog pénzt adni a felsőoktatás fejlesztésére, mert elégedetlen a fejlesztésekkel. A miniszter személyesen tárgyaljon megfelelő sajtónyilvánosság mellett a Világbank honi képviselőjével, és érje el, hogy az kijelentse: a Világbank ad pénzt. A miniszter ekkor bejelenti, hogy a költségvetés is melléteszi a maga hozzájárulását. Az integrációk mélyebb beindításával, normatív modell határozott bevezetésével, a jövő évi tervezett elvonás megelőzésével és a gazdálkodási önállóság növelésével van reális esély a világbanki támogatás megszerzésére."
Aki valaha is vett már fel banki hitelt, az tudja, hogy ez sohasem a sajtónyilvánosság előtt elhangzó szándékoktól, manipulatív óhajoktól, néhány ember akciójától függ, sokkal inkább a törvényi keretek figyelembevételével készült projektektől, célirányos, megvalósítható, értéket hordozó és hasznot hozó tervektől. Inkább szükséges hozzá a szakmai érvelés, a felmutatható eredmény, a kiszámítható lépések sora, a tárgyalások komoly érvrendszert mozgósító folyamata, semmint a tévényilatkozatok garmadája.
A munkatervben javasolt megoldás alkalmas porhintésre, de nem támogatási hitel megszerzésére. Márpedig komoly anyagi erőforrások nélkül lehet beszélni a felsőoktatás bármiféle modelljének ideális szépségéről, de megvalósításáról aligha. Az ilyen porhintések csak arra jók, hogy a felsőoktatás legértékesebb szakemberei előbb-utóbb külföldi egyetemekre távozzanak.
Nem riad vissza a munkaterv olyan manipulációktól sem, amelyek a hallgatókat és az oktatókat állítják végzetesen szembe. Erre is példát idéznék: "Megállapodást kell kötni a hallgatókkal. Az MKM a tandíjbevételeket elkülöníti, és csak abban az esetben adja át fejlesztési pályázatokra az intézményeknek, ha a hallgatók önkormányzatai az intézmény gazdálkodásáról, oktatási tevékenységéről készített jegyzőkönyvükben egyetértenek azzal. Azoknál az intézményeknél, ahol a hallgatók éves jelentése - amelynek megállapításaira az intézmény vezetőinek részletes választ kell adniuk - nem jelez fejlődést, a hallgatók a tandíjat kamatostul visszakapják. A konstrukcióból az is következik, hogy a tandíjak teljes mértékben a felsőoktatás fejlesztését fogják szolgálni a megfelelő garanciákkal kiegészülve. A hallgatók cserébe sztrájkmoratóriumot hirdetnek mindaddig, amíg új fejlemények nem kényszerítik őket a moratórium feloldására."
A hallgatók tüntetése lezajlott. Lehet, hogy a háttérben megállapodás született a sztrájkmoratóriumról is - ezt csak azok tudják, akik részt vettek a tárgyalásokon. Az egyetemek, főiskolák oktatóinak a hallgatókkal való szembeállításáról már kószálnak is a hírek. Horn Gyula miniszterelnök úr megígérte a hallgatóknak: rábeszéli a rektorokat, főigazgatókat, ne vezessék be a kiegészítő vagy intézményi póttandíjat. Ha az egyetemek, főiskolák tanácsai fennmaradásuk okán mégis erre kényszerülnek majd, nem a szaktárcára, nem a kormányra, az anyagilag ellehetetlenülő felsőoktatási intézményekre hárul a felelősség és hárul a hallgatók haragja. Íme, az új akció: oszd meg és uralkodj! Ismert a római korból. Egy darabig alkalmazható - mindaddig, amíg bele nem rokkan a felsőoktatás.
Az 1996-os költségvetés tervezete nem kecsegteti jó reményekkel sem az oktatási intézményeket, sem a hallgatókat. Óhatatlanul felmerül hát a kérdés: mi a célja a szakminisztériumnak a felsőoktatással? Eldöntötte-e a tárca vezetése, hogy miközben Európába igyekszik az ország, egy amerikai stílusú felsőoktatási szabadosságot támogat, vagy követni óhajtja az európai értékrendhez igazodás regionális kényszerét és szükségességét?
Ma úgy tűnik, a felsőoktatás jelenlegi struktúrájának szétverésére megvan az akarat. De még halvány sejtelme sincs a tárca irányítóinak arról, hogy milyen modellt szeretnének megvalósítani. Vagy ha van, azt nagy titokban lappangtatják. Erre a titkolódzásra - mint a bizonytalankodásra is - azonban rámehet a felsőoktatás, aminek következtében a magyar társadalom nem Európához fog felzárkózni, hanem az Amazonas-menti őserdők törzsi keretekben élő őslakosaihoz fog a jövője idomulni. Ha ez a szaktárca célja, mostani zűrzavara gyors ütemben megteremti ezt az állapotot.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir