DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Megalapozottan senki sem állíthatja, hogy a privatizáció kérdése már egy lerágott csont. Mert amíg a folyamat tart, addig a csontok száma is egyre növekszik, és a lerágható hús mennyisége sem csökken látványosan. Sajnálatos módon a vitáknak eddig az volt a jellemzője, hogy mindig utólag, a pénztártól való távozás után tört ki a vihar, és rá kellett jönni arra, hogy az egész privatizációnak a buktatója a feltételek pontatlan megfogalmazása. Az egész helyzet hasonlítani kezdett ahhoz, amikor a sötét szobában kergetik a fekete macskát, és ritkán adatik meg az öröm, annak a felkiáltásnak az öröme, hogy na, most megvan!
Most merésznek ható újításként megkísérlem megfordítani a sorrendet, és utólagos felháborodás helyett már most, előre szeretnék megfogalmazni néhány gondolatot egy roppant kényes ügyről, nevezetesen a lapterjesztés tervezett privatizációjáról. Retorikai szinten ugyanis magasztos szólamokat lehet megfogalmazni a sajtószabadságról. A torok akkor szorul el, amikor arról kell beszélni, hogy a szabadság jegyében megfogalmazott gondolatok, a sajtótermékek hogyan, milyen csatornarendszerben jutnak el a tárgyilagos tájékoztatásra éhes olvasókhoz, mert ebben a rendszerben egy csatornadugulás végzetes és jóvátehetetlen károkat okozhat.
Hogy egy kicsit mindenki képben legyen, néhány adat: Magyarországon jelenleg körülbelül 400 lapkiadó működik, és 1,2-1,5 milliárd között mozog a terjesztett sajtótermékek éves példányszáma. A terjesztés megközelítőleg egyenlő arányban előfizetéses vagy árusításos formában történik. Az előbbinél 75-76 százalékos, az utóbbinál 88-90 százalékos a posta érdekeltsége, a kiadóké és egyebeké pedig 24-25, illetve 10-12 százalékos. A posta az árusításos terjesztést a koordináló szerepet betöltő Nemzeti Hírlap-kereskedelmi Részvénytársaság és hét, regionálisan szervezett részvénytársaság útján végzi el.
Az elfogadott kormányprogram alapján most ezeknek a részvénytársaságoknak a privatizációjáról van szó, és senki nem vitathatja, hogy ez nem csupán egy egyszerű pénzügyi értékesítési ügylet, hanem húsba vágóan politikai kérdés, és egyúttal a sajtószabadság érvényesülésének lényeges gyakorlati kérdése is. Jó lenne tehát elkerülni a buktatókat és kötelező erővel előre megfogalmazni azokat a szempontokat, feltételeket, elveket, elvárásokat és mindazt, ami ezzel együtt jár, hogy a lebonyolítás és a felelősség egyértelművé váljék.
Várhatóan teljes az egyetértés abban, hogy a terjesztésnek versenysemlegesnek kell lennie. Ugyanolyan elbánásban részesüljön a nagy, mint a kis példányszámú sajtótermék. Mindenki azonos feltételek mellett juthasson hozzá az általa kegyelt újsághoz, tehát a leszállított sajtótermék terjesztése kötelező legyen.
Valószínűleg egyetértés van abban is, hogy ne jöjjön létre terjesztési tulajdonosi monopólium; ugyanakkor esetleg megengedhető a földrajzi monopólium létrehozása. Dönteni kell arról, hogy milyen legyen a tulajdonosi szerkezet. Kaphatnak-e meghatározó szerepet a kiadók; a szakmai befektetők érdekében kizárhatók-e a pénzügyi befektetők és a munkavállalók? Maximálható-e a nyereség, és kötelező erővel kerüljön-e megállapításra a beszerzési, eladási és a kereskedelmi árrés?
Öt percbe nem férnek bele a döntést igénylő kérdések, és befejezésül egy gyakorlati javaslat: a válaszok megfogalmazására sürgősen meg kell tartani a politikai egyeztetést és az érdekeltekkel a szakmai egyeztetést, mert csak így érhető el, hogy a nullum crimen sine lege alkotmányos elve alapján utólag ne lehessen deresre húzni és felelősségre vonni a privatizálót olyan szempontok megsértéséért, amit vele előre nem közölten nem fogalmaztak meg pontosan és egyértelműen; és így megszerezhetjük magunknak azt az örömet is, hogy nem a sötét, hanem a világos szobában kaphatjuk el az egérfogás szabályait esetleg megsértő fekete macskát - vagy legalább a farkát.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir