DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Országgyűlés! A villogó kék fény és a sziréna a kresz szerint a gépjármű megkülönböztető jelzésének minősül. Használatának feltétele kettős: a továbbhaladás akadálya és a feladat sürgős ellátásának elengedhetetlensége. Ma már tudjuk, hogy ez utóbbi kritériumot kimeríti egy telefonhívás várása vagy egy halom elintézetlen akta az otthoni íróasztalon. Gyermekkoromban, ha a szobába bevillódzott a kék fény, vagy felverte a csendet a sziréna vijjogása, édesanyámmal összenéztünk, és egy szó elhangzása nélkül bólintottuk: mennek a rendőrök vagy a mentők.
Napjainkban, a sajnálatosan megismétlődő kormányzati balesetek okán a kék fény és a sziréna új ismérveket kódol a társadalomba: "furikázik a hatalom". És ez a furikázó hatalom erőszakos és felelőtlen. Erőszakos és felelőtlen kicsiben és nagyban, a közúti közlekedésben és az ország ügyeinek intézésében egyaránt.
Erőszakos, mert ez habitusából adódik. A kresz 49.§ (2) bekezdésének magyarázatánál szó szerint az alábbiakat olvassuk: a megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű vezetője csak a többi közlekedő magatartására tekintettel hagyhatja figyelmen kívül a szabályokat. Ha olyan a hatalom, amelyiknek egy harmadik vonalbeli reprezentánsa hazafelé menet ezt nem tartja meg, hogyan várhatnánk el, hogy például a szolgáltatásra nem jogosító tb-járulék kitalálásakor, a vállalkozókra nyomott 25 napos táppénz alkotmánybírósági döntéssel ellentétes ismételt bevezetési kísérletekor, az egyetemek és az egyetemi hallgatók ellehetetlenítésekor, a gyermekvállalás-ellenes társadalom pénzügyi sugalmazásakor, a 250 ezer család tüzelőolaj-megfizetésének ellehetetlenítésekor a többi ember, a társadalmi szervek, a szakszervezetek, egyházak, parlamenti pártok, az Érdekegyeztető Tanács - a kresz szavaival élve - magatartására legyen ez a hatalom tekintettel?
És felelőtlen ez a hatalom. Még a kormányra lépése előtt Horn Gyulának volt az MSZP központjában egy szállóigévé vált mondása: "Ezt a balhét közösen kell elvinnünk, elvtársak!" Nos, az elvtársak nem viszik el a balhét. Horn Gyula balesete után a gépkocsivezető állt a bíróság elé; a házelnök úr balesetekor a motoros rendőr és a gépkocsivezető halt meg - és most olvasom az újságban, hogy a Honti Mária-féle balesetnél megint csak a gépkocsivezetőt terheli a felelősség. Nem azt, aki azt mondta "Hajts!", hanem azt, akinek nem volt más választása, és kénytelen volt hajtani - gyorsan, még gyorsabban, mert oda kell érni valahová. Nem a hatalom, a kisemberek - a rendőrök és sofőrök, a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok, a kisvállalkozók és a nagycsaládosok, a még meg sem született magzatok, az egész magyar társadalom - viszik el a balhét. (Zaj a bal oldalon.)
Felelőtlen ez a hatalom, mert - mint Für Lajos, az MDF elnöke szombaton mondta - a tűzzel játszik, és példája félelmetes, hogy ragadós lehet.
Itt az ideje, képviselőtársaim, hogy a nemzet érdekében, eleget téve azok megbízásának, akik ideküldtek bennünket, radikálisan korlátozzuk a kék fény használatát közútjainkon és a közéletben, a közlekedésben és a hatalomgyakorlásban egyaránt. (Taps az MDF, a KDNP és a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir