DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Képviselőház! Kedves Képviselőtársaim! Úgy hiszem, hogy az a műfaj, amit Horn Gyula a Tátrában művelt, a nemzetközi diplomáciában ugyan ismert, de nálunk kevésbé megszokott; hiszen elképzelhető, hogy a kormányfő egy másik kormány fejével négyszemközt tárgyal. Azt már nehezen tudom elképzelni, hogy erről a tárgyalásról hiteles tájékoztatást egy olyan személy adjon, aki nincs is ott. Mert ebben a pillanatban nem a tárgyalásról, hanem a tárgyalásról valakinek elmondott véleményről tud csak számot adni. Tehát eleve hiba van abban, ha egy jelen nem lévő személytől akarunk hitelesen informálódni arról, hogy ott mi történt.
Erre valóban nincs gyakorlat, mert ilyen alapon szóbeszédre vagyunk utalva. Gondolom, ha ott olyan dolgok is elhangzottak, amelyek pillanatnyilag nem hozhatók nyilvánosságra, akkor Horn Gyula el tudná mondani a bizottságban, hogy tárgyaltak olyan kérdésekről is, amelyeket akkor sem mond meg, ha keresztre feszítik, mert ebben állapodott meg Mečiarral. Az már sokkal furcsább, hogy Mečiar nagyon részletes tájékoztatást adott a szlovák parlamentben, és egészen másképp hangzott néhány kérdés, mint amiről itt részleteket hallottunk.
Az viszont még különösebb ebben az eljárásban, hogy a külügyi bizottság elnöke ír egy levelet ebbeli minőségében a kormányfőnek, majd utána azt halljuk, hogy erre neki nem volt pártfelhatalmazása. Lehetséges, hogy így van, ezt tessék a szabaddemokraták és a bizottság belső körében megtárgyalni; de azt hiszem, egy bizottsági elnök kompetenciáját nem lehet kétségbe vonni, ha saját jogkörében saját felelősségére eljár, és nem lehet az, hogy minden esetben magában a bizottságban vagy a saját pártjában tárgyalja meg a fogalmazványt, mielőtt ír egy levelet. Tehát azt hiszem, sok furcsa dolog jött össze ebben a kérdésben.
A külügyi bizottságban egyszer tárgyalták ezt a kérdést, valóban annak alapján írta Eörsi Mátyás ezt a levelet, de ez nem menti Horn Gyulát a tekintetben, ha az ország felelős miniszterelnökeként négyszemközti tárgyalást folytat, ne tudjuk meg, miről beszélt, illetve a másik partnertől egész más információt kapunk, mint tőle. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir