DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy néhány megjegyzést fűzzek Németh Zsolt képviselőtársam iménti felszólalásához.
Első megjegyzésem az, hogy az imént elhangzottak kevésbé egy napirend előtti felszólaláshoz illettek, mint sokkal inkább egy azonnali kérdés vagy interpelláció formájában kellett volna megfogalmazni őket. Azt hiszem, szerencsésebb lett volna, ha úgy teszi fel, mert akkor az érintett közvetlenül válaszolhatott volna.
Második megjegyzésem az alkotmány értelmezésével kapcsolatos. Az idézett alkotmányhely elsősorban az alkotmány vizsgálóbizottságainak összefüggésében fogalmazta meg a követeléseit; nem véletlen, hogy itt a vallomástétel kifejezés is szerepel. A miniszterelnök úr, illetve a Miniszterelnöki Hivatal úgy ítélte meg, hogy az a meghívás, amit a külügyi bizottság részéről kapott, az nem beidézés volt és nem vallomástételre való felszólítás, tehát nem állampolgári minőségében beszámolásra kötelező felhívás volt, amit ő elutasított. Egy beszámolót kértek tőle, amelyet ő olyan formában kíván megtenni, amire javaslatot tett. A Miniszterelnöki Hivatalnak az az álláspontja ebben a kérdésben, hogy itt a törvény célja fontosabb, mint a konkrét megfogalmazás. A cél az, hogy a bizottságok - ellenőrző funkciójuk ellátása érdekében - a megfelelő információkhoz hozzájuthassanak. Ez természetesen megtörténhet úgy is, hogy a meghívott személy maga jelenik meg, de amennyiben ő megfelelő személyt tud állítani erre a kérdésre - és a miniszterelnök úr a külügyminiszter urat jelölte ki tájékoztatásra -, akkor a törvény eredeti célkitűzésének, a tájékoztatás megadásának eleget tett.
Végül engedjék meg, hogy harmadszorra megjegyezzem: itt valóban egy olyan kérdésről van szó, aminek a gyakorlata még nem igazán alakult ki Magyarországon. Azt hiszem, közös érdek, hogy itt valami higgadt és nyugodt megoldásra leljünk együttesen. Nyilvánvalóan nem lenne célszerű, ha a miniszterelnök urat egyéb teendőinek ellátásában állandó bizottsági jelenlétek akadályoznák, ugyanakkor én azt is el tudom fogadni, hogy lényeges, alapvetően fontos kérdésekben a miniszterelnök úr személyesen ad tájékoztatást. Remélem, hogy Bársony András és Eörsi Mátyás találkozója a miniszterelnök úrral ilyen kedvező megoldást fog létrehozni.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir