NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A miniszterelnök távollétének indokát nem ismerem, ám mégis elsősorban hozzá intézem szavaimat.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőjeként több mint egy hónapja levelet intéztem a külügyi bizottság elnökéhez, amiben kezdeményeztem, hogy tekintettel a feszült szlovák-magyar viszonyra és a minden bizonnyal nagy jelentőségű ótátrafüredi, titokban előkészített Mečiar-Horn találkozóra, a külügyi bizottság hallgassa meg a miniszterelnököt.
Örömömre szolgált, hogy a bizottság helyzetértékelése és szándéka egybeesett a miénkkel, és gyakorlatilag egyhangúlag döntött a miniszterelnök meghallgatása mellett. A félreértések elkerülésének szándékával azokban a napokban magam is nyilatkoztam, hogy indokolatlan egyes sajtóorgánumok támogatása a találkozó ténye ellen, hiszen két ország miniszterelnökének jogában áll találkozni, főleg, ha barátok is. Feltéve - teszem hozzá -, ha megfelelő formában tájékoztatást, és ily módon ellenőrzési lehetőséget kapnak mindazok, akik az ország külpolitikájának formálásáért döntő felelősséggel viseltetnek.
Tisztelt Ház! A miniszterelnök válaszlevélben tagadta meg ezt a lehetőséget a magyar Országgyűlés külügyi bizottságától. Mindez példátlan, amire sem az elmúlt években Magyarországon, sem a világ polgári demokráciáiban nincs példa. Elmúltak azok az idők, amikor Csák Máté módjára fittyet lehetett hányni az alkotmányosságra és a nemzeti érdekekre. A miniszterelnök bizottsági meghallgatásának megtagadására sem jogi, sem politikai lehetőség nincs. Jogi értelemben a miniszterelnököt nem más, mint az alkotmány kötelezi, hiszen a 21. § (3) bekezdése szerint az országgyűlési bizottság által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetve köteles előttük vallomást tenni. Tudtommal a miniszterelnököt egyelőre nem menti fel semmilyen jogszabály állampolgári kötelességei alól, amelynek elmulasztása viszont jogkövetkezményekkel jár. De politikai értelemben aztán abszolút megengedhetetlen ez a magatartás, két okból is.
Először is: ezzel a miniszterelnök saját magát hazudtolja meg, mivel Mečiarhoz hasonlóan nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy beszámol a parlamentnek. Mečiar ezt megtette; irigyeltem is a szlovákiai kollégákat, amikor kézhez kaptuk a beszámoló tízoldalas írott változatát. Érthető, ha a miniszterelnök szeptemberi évnyitó helyzetértékelésének öt mondata nem elégítette ki sem a közvéleményt, sem pedig a külpolitikusokat, akik párthovatartozástól függetlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy a miniszterelnök verziójával is megismerkedhessenek. Természetesen a bizottság zárt ülésén, ahogy ezt jeleztük is a bizottság részéről.
Másodszor: a miniszterelnöknek tudnia kell, hogy a kétoldalú viszony, illetve a szlovákiai magyarok helyzete újabb és újabb pontokon érzékelhetően romlik. Bizonyára hallottak arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben megkezdődött a magyar oktatási rendszer felszámolása. A magyar óvodák kötelezően szlovák óvónőket kell alkalmazzanak és heti 28 órában kell szlovákul foglalkozni a magyar gyermekekkel. De amióta Horn Gyula hazajött Ótátrafüredről, Mečiar miniszterelnök, ez a miniszterelnöki megfogalmazásban szavatartó ember, újabb ötlettel lepte meg a szlovákiai magyarokat és új közigazgatási beosztási rendszert fogadtatott el kormányával. Ennek következményeként Szlovákiát - a zebrához hasonlóan - függőlegesen besávozzák, és nem marad egyetlen magyar többségű közigazgatási egység sem, holott a határmenti vízszintes sávban élő szlovákiai magyarok aránya az országban 15 százalék körül van - tegyük hozzá, hogy még mindig. Ebben a feszült helyzetben nem lehet a külpolitikát felelősen formálni, ha a miniszterelnök titkos baráti találkozóit az elemi tájékoztatás nem követi. Ez képtelenség!
Tisztelt Ház! Lássuk be, a miniszterelnök magatartása nemcsak alkotmányellenes és ellentétes a nemzeti érdekekkel, de ellenkezik a józan ésszel is. Itt az ideje egy hónap múltán, hogy jobb belátásra térjen a miniszterelnök.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)
(15.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir