POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kétségtelen, hogy ez a megállapodás, amit a múlt héten a diákok és a miniszterelnök úr kötött, komoly aggodalmakat keltett mindannyiunkban. Hiszen a kormány ahelyett, hogy feloldotta volna a kiegészítő tandíj és az alaptandíj elrendelésével előállt csapdahelyzetet - azt a csapdahelyzetet ugyanis, hogy a diákok és az intézmény gazdálkodásáért, működéséért felelős vezetők egymással szembefordulhatnak -, ebben a csapdában vállalt egyeztetést a két fél között a miniszterelnök úr, mondván, hogy ő majd közbenjár a rektori konferenciánál, a magyar rektoroknál, főigazgatóknál, hogy ne vessék ki azt a bizonyos nyolcezer forintos maximálisan megengedett kiegészítő tandíjat, amelynek a lehetőségét az ő kormánya adta a rektoroknak és a főigazgatóknak. A csapdát kellett volna feloldani, és nem a csapdahelyzetben vergődőknek közvetítést ajánlani!
A hozzászólásom lényege azonban nem ez, mert ezt a tanulságot már valamennyien leszűrtük a múlt hét után; hanem az, hogy a megállapodás megkötése után, a demonstrációk lezajlása után egy fontos tapasztalattal lettünk gazdagabbak.
Az elmúlt egy hónap, két hónap sajtókampányban telt. Ennek a sajtókampánynak, amit részben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium vezetőinek kijelentései fűszereztek, az volt a lényege, hogy szembeállítsa egymással a hallgatókat és a képviselőiket. Nem lenne helyes, ha így utólag ehhez a sajtókampányhoz bármelyik párt, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, utólag csatlakozna. Nem hiszem, hogy bármelyikünk érdeke lenne ennek az ellentétnek a szítása, hiszen az a cél, hogy az érdekeltek megállapodjanak, és nem az, hogy a zavaros helyzet fennmaradjon, még akkor sem, ha valaki a zavarosban való halászást kedveli. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nyilván, ha a tűzoltók megállapodnak majd a parancsnokukkal, hogy nem lehet többet létrára mászni, de ez nem a tűzoltók baja, hanem azoké, akik ezt a szituációt fenntartani szeretnék.
Azt gondolom, nem helyénvaló leárulózni a hallgatók képviselőit, még akkor sem, ha megállapodásra jutottak a kormánnyal. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir